Appels alom in Zuid-Tirol

Krokant, sappig, gebotteld of als schoonheidsproduct: in Zuid-Tirol zijn appels alomtegenwoordig. Al kom je er ook aardig wat druiven en kastanjes tegen. Een smakelijk uitje in het teken van fruit en streekgerechten!

In de Alto Adige – de provincie in noordoost Italië, beter bekend als Zuid-Tirol – schijnt de zon 300 dagen per jaar. Wanneer we aan het begin van de herfst Merano binnenrijden, oogt de hemel somber, maar de weelderige palmbomen in de vallei van de Adige verraden een mediterraan klimaat. We flaneren langs de charmante straatjes met kleurige gevels en trekken dan hogerop voor een kookworkshop in een authentieke berghoeve.

Met de hand gerold

We worden verwelkomd door het geklingel van koebellen en duiken de keuken van Christine in om Knödels klaar te maken, grote balletjes bereid met verkruimeld droog brood, eieren, boter en ingrediënten naar keuze: uien, kaas, spek, bieslook, brandnetels en ga zo maar door. “De massa harder aandrukken tussen je handen voor je er een balletje van rolt”, dringt onze gastvrouw aan. We dompelen onze meesterwerkjes onder in kokend water en luttele minuten later dient Christine ze op met een slaatje van kool en een glas huisbereid appelsap. Overheerlijk maar aan de zware kant. Als toetje zijn er Krapfen – platte donuts – gevuld met kastanjeroom. Lekker!

10% van alle appels

De volgende ochtend zetten we koers richting Gargazzone. We kruisen tractoren met kratten vol appels en belanden te midden eindeloze rijen appelbomen. Magdalena vertelt ons waarom appels cruciaal zijn voor deze streek. “Producenten bezitten hier gemiddeld 5 tot 6ha appelbomen. Eén hectare levert zo’n 50.000 kilo appels op.” En in Zuid-Tirol staan 40 miljoen appelbomen! Eén op de tien Europese appels komt uit deze streek. Op de hellingen verbouwt men een vijftiental rassen en dat tot 1.000m hoogte.

“Door de combinatie van nachtelijke koelte en veel zon overdag zijn de appels krokant en sappig.” Magdalena leidt ons rond in haar boomgaard en toont de zes appelrassen die ze hier samen met haar man verbouwt. Een felgroene Granny Smith, een fraaie Pink Lady, een blozende Braeburn... We ronden onze wandeling af met een glaasje appelcider, brut en puur natuur. Wie nog meer wil weten over appels, kan in het stadje Lana terecht in het museum dat de geschiedenis vertelt van de landbouwtechnieken, de evolutie van de bevloeiingssystemen, de ziektes die de bomen treffen,....

Fruitige behandeling

In de namiddag wacht ons zalige ontspanning in de thermen van Merano. Keizerin Sissi van Oostenrijk bracht graag haar vakantie in deze stad door. Ze was dol op het klimaat en de zuivere lucht. We gaan het indrukwekkende, moderne gebouw binnen om baantjes te trekken in de grote, verwarmde binnen- en buitenzwembaden en laten ons scrubben met een geurig product op basis van appels, uiteraard. De behandeling is pure verwennerij voor lichaam én neus.

Tussen de kastanjebomen

We zeggen Merano vaarwel. Links en rechts van de weg strekken zich wijngaarden en rijen appelbomen uit, zo ver het oog reikt. Nadat we in de Eisacktaler Kellerei in Chiusa wijn hebben geproefd – waaronder een aromatische witte Gewürztraminer -lunchen we in een typische herberg niet ver van het dorp Velturno. Het uitzicht is spectaculair, al merken we daar weinig van want de vervelende mist wil maar niet optrekken. De gezellige herberg, met enkele houten tafeltjes, ligt op de kastanjeroute. Een menukaart is er niet. We eten wat de pot schaft en krijgen streekgerechten voorgeschoteld: ravioli met spinazie en ricotta, zuurkool en Krapfen met aalbessen. Dat alles overgoten met wijn en appelsap van het huis.

Om al die calorieën weer kwijt te raken, trekken we onze stapschoenen aan en wandelen over een pad tussen weiden, appelbomen en kastanjebomen. We leggen een klein stukje af van de 60 km lange kastanjeroute. Aan het einde van onze wandeling prikkelt een heerlijke geur onze neus. Hier worden kastanjes geroosterd op een houtvuur. We zwichten.

Tijd voor een folkloristisch avontuur. Op naar Chiusa, een middeleeuws dorp dat begin oktober in feeststemming verkeert. Kraampjes met Krapfen en geroosterde kastanjes, mannen in lederhosen, vrouwen in traditionele klederdracht, muzikanten: we storten ons enthousiast in de folklore van Zuid-Tirol. Even vertoeven we in een heel andere wereld!

Folklore en brood

Nog een happening die veel volk lokt: de jaarmarkt voor brood en apfelstrudel in Bressanone, op een uur rijden van Merano. Op het schitterende plein met felgekleurde gevels en een kathedraal is een ongelooflijke waaier aan broodsoorten en gebak te koop. Schüttelbrot bijvoorbeeld, het knapperige en vaak met anijs geparfumeerde brood dat je hier overal vindt. Maar ook brood met vijgen, abrikozen, peren, hazelnoten, appels... Met deze fruitige proeverij zetten we een punt achter ons verblijf in Zuid-Tirol, dat zich nu pas aan ons openbaart: de hemel breekt open en zo krijgen we toch nog de indrukwekkende en grillig gevormde Dolomieten te zien!

OLIVIA VAN DE PUTTE

Partner Content