Apart slapen

Slaapt u samen of apart? U hebt massaal op onze oproep om getuigenissen gereageerd, zonder een blad voor de mond te nemen. Heel kort samengevat, liet u ons weten dat de liefde en de intimiteit van een gedeeld bed prachtig is, maar dat er toch niets boven een goede nachtrust gaat. Dat een snurkende (of woelende, of slapeloze,...) man of een snurkende (of woelende, of slapeloze,...) vrouw geen bezwaar is voor de liefde maar wel voor de slaap. Dat een slechte nachtrust op termijn die liefde om zeep kan helpen. En dat je relatieproblemen maar beter kunt voorkomen, desnoods door – als het materieel mogelijk is – gescheiden te slapen.

Heel erg bedankt voor uw getuigenissen. Ze relativeren een situatie die steeds meer ingang vindt maar waar blijkbaar niemand openlijk over durft te praten. Want “wij slapen gescheiden” wordt door de omgeving vaak vertaald als “onze relatie stelt niet veel meer voor”. Wat dus écht niet zo hoeft te zijn. Integendeel, gescheiden slapen kan een relatie redden...

Het is een cliché geworden, maar het blijft waar: we staan van alle kanten onder druk, we lijden meer en meer aan stress. Vandaar de groeiende behoefte om tot rust te komen en te recupereren, vooral dan door de slaap. Als dat niet lukt, gaan onze gezondheid en ons humeur daaronder lijden. Met het gevaar dat we zo gefrustreerd raken dat we ons afreageren op een partner die het ook niet kan helpen dat hij of zij snurkt.

Nog niet zo lang geleden was dit uitgesloten: uitzonderingen niet te na gesproken, sliepen man en vrouw samen. Punt aan de lijn. Vandaag zijn deze normen geen wetten meer. Onze relatie evolueert en dat geldt ook voor de manier van slapen. Wanneer we om en nabij de 50 zijn (zeggen de statistieken) en een van de kinderen het huis verlaat zodat er een kamer vrijkomt, kunnen we er om allerlei redenen voor kiezen, voortaan gescheiden te slapen. Dat gaat des te makkelijker omdat we over onze verlangens en individuele wensen durven te praten. En omdat we geleerd hebben te communiceren zonder elkaar te kwetsen.

Natuurlijk is dit geen pleidooi voor het gescheiden slapen. Natuurlijk is in de armen van je partner inslapen (zelfs als je verkouden bent – of misschien net dan één keertje niet) ook een optie. En natuurlijk zijn er allerlei tussenoplossingen, zoals een tweepersoonsbed met afzonderlijke dekbedden – een verstandige Scandinavische gewoonte. Dit is een pleidooi voor ieders vrijheid om een eigen keuze te maken... zonder beoordeeld te worden.

Anne Vanderdonckt, Hoofdredacteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content