Angie en Jude

Angie keerde zich in de nacht van 1 op 2 juni in het Koning Boudewijnstadion tot Jude en zei: “Ik ben echt blij dat je bij dit concert aanwezig wou zijn. Mick was zoals altijd fantastisch!” Jude nam Angies hand vast en antwoordde: “Mick en Paul zijn vrienden zonder dat ze het zelf weten. Ze onderhouden samen de mythe van de twee grootste pop-rockgroepen uit de jaren zestig. Ze treden op voor hun plezier en tegelijk laten ze de droom voor ons duren.”

Jude, hoe kan het anders, begon aan een lofzang op de Fab Four: “De Beatles gaan de geschiedenis in als de jongens die alles wat ze aanraakten op een hoger peil brachten. John, de opstandige, ontmoet Paul, de verleider. Die stelt George, de mysticus, aan John voor. Later voegt Ringo zich bij hen, de clown die de groep definitief aan elkaar bindt. Ze vormen een perfect viertal, uniek in de geschiedenis. Langzaam ontstaat er een fusie van geniale liedjesschrijvers. Ze beginnen de wereld te veroveren met hun aanstekelijke levensvreugde. Als een wervelwind bevrijden ze Amerika van het schuldgevoel dat hier ontstaan is na de moord op John Kennedy. En dan komt de Beatlemania, met zijn uitputtende tournees, te kleine stadions, hysterische taferelen met fans, afgebroken optredens, ontoereikende geluidsversterkers, hotels als bunkers, gezondheidsbulletins...”

Angie probeerde Judes woordenwaterval te stopen, meer tevergeefs. “Epstein organiseert alles en George wacht zijn tijd af om nieuwe instrumenten en klanken te introduceren, vooral uit India”, raasde ze verder. “Ze stapelen de muzikale experimenten op. Ze nemen de langste single ooit op en ook de conceptplaat die Beach Boy Brian recht in het verderf stortte. De wereld leert van hen dat we alleen liefde nodig hebben. De kerstman moet zelfs zijn plaats afstaan aan de allereerste magische muziekclip. Van hun landgenoot Isaac Newton lenen ze de lievelingsvrucht. Ondertussen blijven ze nieuwe ideeën en modes lanceren. In mei ’68 zijn ze meer dan ooit de woordvoerders van een jeugd van wie de eisen onbewust het einde van de gouden jaren aankondigen. Er komen helaas steeds meer ruzies en de camera’s vereeuwigen genadeloos het einde van het viertal.”

“Stop nu maar”, riep Angie uit. Ze legde haar hoofd op de schouders van Jude en fluisterde: “Ik vraag me echt af wat John en Brian hiervan zouden denken”. Plotseling richtte ze zich bruusk op: “Weet je, eigenlijk heb je me nooit verteld of je voor de Beatles of voor de Stones bent. Zeg het nu maar!” n

De volgende Beatles Day heeft plaats op zaterdag 21 oktober in zaal Waux Hall in Bergen. Info: www.beatlesday.be

Alain Cardon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content