Anemonen kleuren de herfst

Als u zo slim bent om in een border flink wat herfstanemonen aan te planten, wordt u tot eind oktober verwend met een weelde aan bloemen. Die kunt u ook prima gebruiken voor seizoenboeketten en voor herfstsfeer in huis!

Vanaf eind augustus zijn tal van bloeiers óp, of al aan het verschrompelen. Tegen dit legebordersyndroom vormen herfstanemonen een ideaal wapen. Bij deze najaarsbloeiers (er bestaan ook voorjaarsanemonen) vormen de Japanse anemonen ( Anemone x hybrida) de bekendste soort. Ze beginnen al in juli te bloeien en gaan ongestoord door tot eind oktober. De lieflijke bloemen verschijnen op stengels die tot 100 cm hoog worden. We hebben daarbij de keuze tussen enkele, halfdubbele of dubbele bloemen en tussen wit, wit met roze, wit met lila en roze als kleuren. Mooie variëteiten zijn ‘Honorine Jobert’ (enkele bloemen, wit met een roze schijn) en ‘Königin Charlotte’ (grote bloemen, roze).

Zeker zo interessant is de Anemone hupehensis. Die soort blijft wat lager (70 tot 80 cm) en bloeit in september en oktober met vooral roze, rozerode en purperrode bloemen. Hier is de variëteit ‘Prinz Heinrich’ (donkerroze) een aanrader.

Welke soort herfstanemoon u ook kiest, let bij de aankoop goed op de vorm en de kleur. Een grotere partij in dezelfde vorm en tint valt meer op dan een bonte mengeling. Herfstanemonen gedijen zowel in volle zon als in halfschaduw. Onder een boom of een struik doen ze het minder goed. Het zijn vaste planten die zichzelf uitbreiden met ondergrondse wortelstokken. Houd ze daarom in de gaten, want ze kunnen vervelend gaan woekeren. Wordt de onderkant van de planten te houtig, dan kunt u ze beter vervangen.

Voor het mooiste effect plant u herfst-anemonen in het midden van de border en op een plek die goed zichtbaar is vanuit de zithoek of de keuken. Voor nog meer herfstbloei kunt u ze combineren met lagere herfstasters vooraan in de border.

Voor uitbundige ruikers

Omdat herfstanemonen op dunne stengels bloeien, kunt u ze ook perfect gebruiken als snijbloemen. Het zou zonde zijn ze niet te combineren met het rijke najaarsaanbod uit de tuin en de natuur. Om maar enkele voorbeelden te noemen:

n roze of purperode herfstanemonen met bessentakken van Callicarpa en verkleurde bladertakken van Japanse esdoorn of hazelaar

n roze of rozerode herfstanemonen met rode, roze of paarse dahlia’s, rozenbottels en samengebonden takken met het herfstblad van een eik

n witte herfstanemonen met witte snijchrysanten, enkele kleinere zonnebloemen en takken van vlierbessen

n zin in een sfeerhoek? Stel dan een boeket samen met herfstanemonen en verdroogde hortensia’s en schik er pompoenen, maïskolven, paddenstoelen, kwee- peren, sierappeltjes, noten en wilde vruchtentakken omheen. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content