Anders, maar met mate

Intimiteit

De verlichting geeft een kamer sfeer. Vervang direct, hard licht door een indirecte bron met veel lichtpunten die de ruimte warmer en intiemer maken. Origineel: de vorm van de diffusor van geblazen glas onderaan (Logico van Artemide) maakt het mogelijk verschillende lampjes naast elkaar in te bouwen. Ze zijn 33 cm (hoog) X 18 cm (breed) en kosten a 290 per stuk.

Tip Matte kleuren nemen het licht op terwijl heldere kleuren het weerkaatsen. Stoffen als suède en vilt verminderen de intensiteit van kunst- licht, terwijl zijde en lak- verf voor meer licht zorgen.

Een muur als blikvanger

Een kamer hoeft u niet altijd helemaal opnieuw te behangen. Als het behang nog in goede staat is, kunt u zich beperken tot één enkele muur die u op de voorgrond wilt plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld met een panoramisch decor zoals in de jaren zeventig, maar ook met behang met een speciale textuur, zoals linnen of bamboe. Onze foto: de bamboevierkanten van Arte (47 x 47 cm) worden per twaalf stuks verkocht en kosten a 150 voor een set.

Tip Breng de onderlaag aan in horizontale banen, zodat de naden van het grondpapier en het sierpapier nooit op elkaar vallen.

Moderne jaloezieën

Door overgordijnen te vervangen door jaloezieën met horizontale (of verticale) latjes schept u niet alleen een hedendaagse look, ook een gevoel van lichtheid zal de kamer een verrassend uitzicht geven.

Origineel: elk latje van de Ondulette van Luxaflex heeft zijn eigen vorm, zodat zich op heel de oppervlakte van het venster een patroon of een motief aftekent zodra u de jaloezie sluit.

Tip De jaloezieën van Luxaflex kunnen worden afgewerkt met een speciale thermisch-weerkaatsende bekleding (met als naam Thermostop). In de winter houdt deze bekleding de warmte binnen, in de zomer blijft de ondraaglijke hitte buiten.

Planten in uw bad

Versier uw badkamer met planten. Zij genieten van de warme, vochtige omgeving en u geniet van een stukje natuur dat wonderen doet voor het humeur. Kies accessoires (handdoeken enz.) in natuurlijke kleuren.

Foto: badkamer Lapeyre

Tip Als uw badkamer geen venster heeft, gebruikt u kunstplanten. Sommige zijn zo levensecht dat niemand het verschil merkt.

Spiegeltje, spiegeltje...

Een mooie spiegel aan de wand geeft de kamer een andere dimensie en kan ze zelfs helemaal transformeren. Hier spiegels van Ikea, van a 1,99 tot 45.

Tip Heel stijlvol: een spiegel in een oude schilderijlijst.

Koning canapé

In de woonkamer is de canapé vaak de grote blikvanger. Zijn design bepaalt de sfeer in het hele interieur. Plaats hem op de voorgrond zonder hem door een massa andere objecten in zijn onmiddellijke omgeving te verpletteren. De zuivere lijnen van deze rode bank (Riad van Ligne Roset, a 2665) worden bijvoorbeeld het best door een heel lichte muur geaccentueerd.

Tip Aangezien mix & match ‘in’ is, hoeft u niet heel de woonkamer te verbouwen telkens de bekleding van de fauteuils versleten is. Als hun vorm bij die van uw nieuwe bank past, geeft u ze met leuke hoezen een tweede jeugd.

Hijs de hoes

Waarom zou u nieuwe stoelen kopen als u net zo goed de oude een nieuwe hoes kunt geven? Het voordeel: u kunt het interieur aanpassen aan uw stemming of aan het seizoen, de hoezen kunnen de wasmachine in als er met ketchup is geknoeid en ze kosten niet eens veel (foto: hoezen Leen Bakker, a 16,49 per stuk).

Tip Wilt u een totaal nieuwe sfeer scheppen, dan volstaan enkele hoezen uiteraard niet. Dan speelt u met kussens, lampen, tafellakens, kaarsen en andere sierobjecten in dezelfde kleuren.

Een creatieve vloer

De vloerbekleding vervangen hoeft u niet nachtenlang uit uw slaap te houden. Als u een beetje praktisch ingesteld bent, kiest u een linoleum vloerbekleding die weinig onderhoud nodig heeft. Een voorbeeld: met zijn handig kliksysteem en zijn uitgebreid kleurenpalet biedt Marmoleum Click van Forbo Flooring u alle mogelijkheden die u zich kunt dromen. De collectie bestaat uit panelen (91 x 30 cm) en vierkante tegels (30 x 30 cm) die u naar wens kunt combineren, ook met andere materialen zoals steen of hout. Reken a 39,90 per m2 voor de panelen van 90 bij 90 cm en a 51,50 voor de tegels van 30 bij 30 cm.

Tip Bij een kleurrijke vloer horen discrete muren.

Een likje verf

Schilderen is makkelijk en verandert het uitzicht grondig. Waarom zou u geen verschillende schakeringen van geel gebruiken? In het trappenhuis rechts weerkaatst het sterke geel van de linkse muur het licht op de lichtere rechtse muur, die ervan gaat stralen (verf Levis).

Tip Vervangt u witte muren door donkere, ga dan beetje bij beetje te werk met enkele dagen of weken pauze, om langzaam aan de nieuwe combinatie te wennen.

Afdrogen in stijl

Theedoeken zijn nu zo ontzettend geraffineerd dat afdrogen bijna plezierig wordt! Op onze foto: theedoeken van Nydel, 100 % geweven damastkatoen, 58 x 77cm, a 12,90 per stuk.

Tip Hebt u nog oude keukenmeubeltjes op zolder staan? Of in de kelder bij uw ouders? Doe ze vooral niet weg maar herschilder ze in uw favoriete kleuren en ze zijn weer helemaal in de mode. Overigens houdt niets u tegen om ook in de keuken ongeremd te spelen met originele accessoires.

Info: l

kea: winkels in Hognoul, Ternat, Wilrijk en Zaventem l Ligne Roset: 03 440 07 44

lLevis: 0800 24 111 l Lapeyre: winkels in Zaventem, Antwerpen, Halle, Gent, Luik, Charleroi, Mons l Forbo Flooring: 02 467 06 60 l Arte: 011 81 93 00 l Luxaflex: 050 45 49 34

l Earlex: in de Brico Centers l Nydel: 02 374 90 00

l Electrolux: 02 363 03 77 l Leen Bakker: www.leenbakker.be

Marsupilami

Droomt u van een nieuwe stofzuiger om de lenteschoonmaak te beginnen? Kies een mooi exemplaar dat zo praktisch is dat u echt zin krijgt om hem te gebruiken. De Ergospace van Electrolux bijvoorbeeld, die een 9 meter lang snoer heeft (3 meter meer dan de gewone snoeren). Zo kunt u een grotere oppervlakte stofzuigen zonder van stopcontact te veranderen. Prijs: van a 119,95 tot 149,95.

Tip U laat de kamer nog lekkerder ruiken door een zakje geurpoeder in de stofzuigerzak te stoppen(te koop in de supermarkt).

Op volle stoom!

Nieuw behang is een prima manier om een kamer een ander karakter te geven. Maar voor u opnieuw behangt, moet u het oude papier verwijderen en dat valt soms niet mee. De makkelijkste en snelste methode is met een afstomer. Heel interessant: de Super Streamer 100 afstomer van Earlex (a 59) kunt u in het dagelijkse leven als stoomreiniger gebruiken. Hij maakt moeiteloos vasttapijt, tegels, ruiten en fornuizen schoon.

Tip Goed gereedschap is onmisbaar maar duur. Moet u het maar één keer gebruiken, dan kost het u een stuk minder als u het huurt. n

A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content