Varkenshaasje met ananas en groenten Voor 4 personen
600 g varkenshaas, 2 rode uien, 2 rode paprika's, 1 venkelknol, 500 g verse ananas, 1 rode peper, 1 teentje look, 2 eetlepels arachideolie, 1 eetlepel geraspte gember, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels rijstazijn, 1 eetlepel sojasaus, wat bieslook voor de versiering.
...
600 g varkenshaas, 2 rode uien, 2 rode paprika's, 1 venkelknol, 500 g verse ananas, 1 rode peper, 1 teentje look, 2 eetlepels arachideolie, 1 eetlepel geraspte gember, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels rijstazijn, 1 eetlepel sojasaus, wat bieslook voor de versiering. 1. Snijd het vlees in plakjes. Pel de uien en hak ze fijn. Was de paprika, haal de zaden eruit en snijd in reepjes. Was de venkel en snijd hem eveneens in reepjes. 2. Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in stukjes. Was het pepertje, snijd het in tweeën, haal de pitjes eruit en hak fijn. Pel de look en hak fijn. 3. Bak het vlees aan in olie. Voeg de look, het pepertje, de uien, de venkel, de gember en de paprika toe. Stoof aan gedurende 2-3 minuten en deglaceer met warm water. 4. Voeg de honing, de rijstazijn en de sojasaus toe. Dek af en laat 4-5 minuten stoven. De groenten moeten krokant blijven. 5. Leg er de stukken ananas bij, warm op gedurende 1-2 minuutjes. Kruid eventueel bij, versier met bieslook en dien warm op.250 g verse ananas, 2 bananen, 1 ui, 1 teentje look, 2 tomaten, 4 kippenbouten, 2 eetlepels arachideolie, 1 eetlepel kerrie, 300 ml groentebouillon, 1 eetlepel gehakte koriander, tabasco, zout, peper van de molen, een toefje koriander om te versieren. 1. Snijd de ananas in stukjes en ontdoe de bananen van hun schil vooraleer ze in schijfjes te snijden. 2. Pel de ui en de look en hak ze fijn. Dompel de tomaten in kokend water, spoel ze onder de koude kraan, pel ze, haal de zaadjes eruit en snijd het vlees in blokjes. 3. Bak de kippenbouten aan in olie tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Leg de ui en de look in de bakpan en laat zachtjes stoven. 4. Voeg ananas, bananen en kerrie toe. Giet de bouillon erbij, de blokjes tomaat en de kippenbouten. Dek toe en laat ongeveer 25 minuten stoven. Roer af en toe eens om. 5. Voeg 1 eetlepel koriander toe, een scheutje tabasco, wat peper en zout. 6. Versier met de rest van de koriander en dien op.1 onbehandelde citroen, 4 mooie tomaten, 300 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 2 steranijs, 1 mooie toef basilicum, 1 peer, 3 schijven verse ananas, 1 eetlepel blonde rozijnen, 4 blaadjes verse munt. 1. De avond voordien: de citroen wassen met een borsteltje in heet water en er heel dun de schil van af-snijden. 2. Dompel de tomaten even in kokend water en spoel ze af onder de koude kraan. Pel ze, snijd met een klein mesje het steeltje en het harde middengedeelte weg zonder ze te doorboren. Verwijder de zaadjes. 3. Maak de stroop: giet 50 cl water in een pot waarin voldoende plaats is om de tomaten naast elkaar te zetten, voeg suiker en vanillesuiker toe, steranijs, basilicum en de citroenschil. Breng even op kookpunt en laat dan zachtjes inkoken. 4. Plaats de tomaten in de warme stroop, voeg rozijnen toe, draai het vuur op een laag pitje en laat nog 10 minuten verder koken. Haal van het vuur en laat afkoelen vooraleer de tomaten met het sap te overgieten. Zet de pot in de koelkast. 5. De dag zelf: pel de peren, haal de harten en pitten eruit en snijd ze in kleine blokjes. Besprenkel met citroensap, meng en zet koel. Snijd twee dikke schijven van de ananas, pel ze, haal het harde, vezelige middengedeelte eruit, snijd het vrucht-vlees in kleine blokjes en meng met de stukjes peer. 6. Haal de tomaten uit de stroop en plaats ze op de borden. Laat de rozijnen uitlekken en meng ze met de peren en de ananas. Giet de vruchtensla in de tomaten, overgiet met de stroop, versier met een blaadje verse munt en dien koud op. Françoise Plume - Foto's: Imageglobe