Altijd je bank op zak

De smartphone en tablet nemen het stilaan over van het thuisbankieren via de pc. Biedt dat meer mogelijkheden? En hoe veilig is dit allemaal?

Alle banken hebben tegenwoordig een bank-app waarmee je via je smartphone of tablet bankverrichtingen kan uitvoeren. Dat gaat vlotter dan bij pc-bankieren omdat je zonder kaartlezer of digipass kunt inloggen, je hebt enkel een pincode nodig. Dat is handig, maar het kan nog beter. Belfius en ING bouwden ondertussen een functie in hun app in waarbij je je kunt aanmelden via je vingerafdruk, tenminste als je over een smartphone beschikt met een ingebouwde vingerafdrukscanner. Dat is al zo bij de iPhone 5S en hoger, de Samsung Galaxy’s en andere premiummodellen, maar het zal niet lang meer duren voor ook andere smartphones ermee uitgerust zullen zijn. Voorlopig kan je bij Belfius en ING via vingerafdrukherkenning enkel nog maar je rekeningen raadplegen. Om overschrijvingen te doen moet je nog steeds een wachtwoord ingeven. Ook andere biometrische technieken, zoals iris- of gezichtsherkenning zullen in de toekomst wellicht doorbreken.

Almaar meer toepassingen

Voorlopig is mobiel bankieren nog beperkter dan pc-banking waar in ons land niet minder dan 11,1 miljoen gebruikers voor geregistreerd zijn. Via mobiel bankieren kan je bij de meeste banken slechts een beperkt bedrag per dag overschrijven, of enkel overschrijven naar nummers die al in je adresboek staan. Maar daar komt snel verandering in. Via de app van ING kan je nu ook aan individueel pensioensparen doen. Hello Bank, de internetbank van BNP Paribas, pakt zelfs uit met woonkredieten die je via je smartphone kan afsluiten. Onderhandelen over de rentevoeten is er dan wel niet bij, want die liggen vast. En het uiteindelijke ondertekenen van het contract moet nog wel manueel gebeuren, met je handtekening.

Betalen met een app

Met een bankapp kan je niet alleen je saldo raadplegen of overschrijvingen doen, je kan de toepassing ook gebruiken om ermee te betalen in een webshop. Uniformiteit is er helaas nog niet omdat elke bank zijn eigen app heeft ontwikkeld. Maar dat kan je ook als een voordeel zien: het vraagt hackers meer moeite om al die verschillende codes te kraken. Intussen hebben veel banken ook de bancontactapp in hun eigen bankapp ingebouwd zodat je in een winkel die enkel betalingen via bancontact aanbiedt met je bankapp kan betalen. Of je kan de bancontactapp rechtstreeks op je smartphone laden en die aan je bankrekening koppelen.

Met je bankapp of bancontactapp kan je vooral in Belgische webwinkels betalen, maar niet in buitenlandse. Hier treden de bankapps dus in concurrentie met andere online betaalsystemen zoals die van kredietkaartmaatschappijen of van grote internetspelers als Paypal (lees ook Paypal, de wereldwijze online betaalrekening op p. 63), Apple, Google en Samsung.

Net als mobiel bankieren, neemt ook mobiel betalen het laatste jaar een hoge vlucht. Uit de Mobile Payments Index van het bedrijf Ayden blijkt dat tijdens het laatste kwartaal van 2015 in ons land 21% van alle online betalingstransacties met een mobiel toestel gebeurde en niet via de thuiscomputer. Twaalf procent was voor rekening van de smartphone en negen procent gebeurde met een tablet. In Europa wordt al 34% van de online betalingen met mobiele toestellen verricht, met als koploper Groot-Brittannië, waar deze transacties al voor de helft via mobiele toestellen plaatsvinden. Ook Nederland en Zweden scoren hoog.

Zelfs wereldwijd gebeurt 34% van de internetbetalingen met een mobiel toestel. Vooral in Azië is er een grote groei en Afrika mag evenmin over het hoofd worden gezien. Kenia is zelfs het pionierland voor mobiel betalen met M-Pesa, dat al sinds 2007 actief is. Maar wereldwijd blijft Paypal de meest gebruikte online betalingsmethode.

Hoe veilig is dat?

De banken maken zich sterk dat de veiligheid op punt staat omdat alle verbindingen tussen je mobiele toestel en de banksystemen via beveiligde kanalen verlopen. Wachtwoorden en data worden nooit op je toestel opgeslagen, maar omdat er geen kaartlezen wordt gebruikt, telt dit systeem toch één controlemogelijkheid minder. Bovendien kan je je smartphone verliezen of kan hij gestolen worden. Wees dus op je hoede en neem een paar regeltjes in acht.

Beveilig je smartphone met een pincode, zodat bij verlies of diefstal niemand toegang heeft tot je toestel.

Log na het gebruiken van een app altijd uit, al valt de verbinding meestal uit als je de app even niet gebruikt.

Download apps enkel van officiële winkels als Google Play, App Store en Windows Store, waar ze vooraf worden gescreend op malware (virussen).

Gebruik thuis of elders altijd een beveiligd wifinetwerk. Heb je enkel toegang via een onbeveiligd netwerk, dan gebruik je beter je mobiele netwerk (3G of 4G-verbinding).

FILIP GODELAINE

In 2011 deden 140.000 Belgen aan mobiel bankieren, intussen zijn we met 3,6 miljoen of één Belg op de drie. Bron: Febelfin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content