Altijd een beetje zuiden

Weet u het nog? Het interieur van dat vakantiehuisje in Toscane? De siëstarust in dat witte dorpje in Andalusië? Als u een beetje durft met verf, stoffen en meubeltjes kunt u het hele jaar door zorgen voor een mediterrane sfeer in huis. Wedden dat u er zelf ook zonniger van wordt?

De plantagestoel

Toegegeven, uw terras is niet hetzelfde als de houten ‘porch’ (bordes) in de koloniale huizen van Louisiana of Alabama. Maar met een comfortabele schommelstoel komt u aardig in de buurt. Dit exemplaar in de Plantation-collectie van Gloster is een eigentijdse versie van een authentieke plantagestoel: van weerbestendige kunststof, rond een onderstel van teakhout.

Zonder kussens: euro 779

Het Toscanegevoel

Verf is een prima wapen om uw interieur in een zuiders sfeertje te brengen. Terracotta met oker roept Italië op en geel met azuurblauw de Provence. Wit met geel of blauw doet denken aan Griekse eilanden. Het gamma ‘Toscaans Terra’ in de collectie Colores del Mundo (Levis) heeft vijf bijeen passende okerkleuren, bij ‘Marrakech blauw’ lopen de tinten van diep tot heel zacht blauw. 2,5 liter muurverf kost euro 28,81 en 0,25 liter glanslak euro 6,31

Ook op de vloer...

In de badkamer kunnen enkele gele tegels in een witte vloer of tegelwand al volstaan voor een zuiders sfeertje. Ook dit antisliptapijtje in Provençaalse kleuren kan helpen.

Model Sunshine Portofino, 60 x 100 cm, euro 54,41 (bij Brico).

Een bloemenbed

Zonnig bedlinnen (met deze bloemetjes bijvoorbeeld) kan wonderen doen, zeker wanneer u een lichte tint voor de muren hebt gekozen.

Gamma Litchi Laitue van Descamps, 100 % perkaal katoen, euro 134 voor de dekbekhoes 200 x 200 cm, euro 33 voor de kussensloop 65 x 65 cm en euro 60 voor het strandlaken 100 x 183 cm

Paella van het huis

Een mediterraan gevoel als het buiten regent? Geen probleem: maak er een zuiders kookdagje van! In de nieuwe elektrische paellapan van Tefal kunt u een paella, risotto, ratatouille of chili con carne bereiden voor 2 tot 10 personen. Om urenlang te tafelen!

Model Plaza Paella, euro 89,99

Natuurlijk leem

Waarom zijn oude huizen in het zuiden niet bezet met kalkpleister maar met leem? Omdat leem koel houdt in de zomer en warm in de winter, en minider risico biedt op schimmels. Tierrafino is een bio-ecologisch leempoeder dat verkocht wordt in kleuren zoals Romeins oker, Delphi-wit en Djenné-rood. Op een bestaande pleisterlaag volstaat een leemlaag van 1 tot 2 mm.

Eén zak is goed voor 7 tot 9 m2: euro 40,95 + btw

De voordeur zegt het al

Als uw saaie voordeur ineens geel of blauw wordt, voelt elke bezoeker zich meteen een stuk vrolijker. Deze trendy deur zagen we bij Lapeyre: afgewerkt met tropisch hout, hoge thermische isolatie en voorzien van een 3-puntsluiting.

Model Sprinto Tauari, prijs volgens de afmetingen, bijvoorbeeld euro 1148,18 voor 215 x 90 cm

Oud en nieuw

Hebt u liever behang dan verf? Sommige dessins bieden ‘zuiders materiaal’, waarmee u bijvoorbeeld okertinten of geel met blauw kunt combineren. Bij Arte zagen we de collectie Italian Dream waarin bloemmotieven, traditionele damasttekeningen en zachte kleuren gecombineerd worden met éénkleurig behang in nieuwe kleuren, blokjesmotieven en geometrische dessins.

Prijs per rol: vanaf euro 28

Blauw blauw (bis)

Een mooi marine-effect verkrijgt u door de bekleding van een sofa of een luie stoel door een wit-met-blauwe-strepenstof te vervangen. Door de combinatie met witte muren en voilegordijnen lijkt de woonkamer te dobberen onder de zon.

Onze stof: ‘Sport’ van Chivasso, 100 % katoen, 140 cm breed, vanaf euro 29,90 per meter

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content