Als single op reis

Als alleenstaande of zonder je partner op reis gaan, wordt meer en meer een trend. Een zalige verwennerij én een unieke kans op nog meer boeiende ontmoetingen. Plus Magazine verzamelde 7 tips voor een geslaagde vakantie als single.

Of ik het nog doe, weet ik niet”, zegt lezeres Hilde Boulanger uit Lebbeke. “Ik moet altijd tot 20% singletoeslag betalen en krijg meestal een kamertje in een uithoek. En als vrouw alleen word je raar of als een indringer bekeken.”

Om als single op reis te gaan, moet u inderdaad drempels overwinnen. De singletoeslagen ergeren het meest, maar ook de psychologische obstakels kunnen tellen. U botst voortdurend op situaties die helemaal afgestemd zijn op duo’s of gezinnen. Vaak komt u terecht tussen koppels die zich van u af-sluiten en die u raar bekijken, zo moederziel alleen aan uw tafeltje.

“Toch mogen dat nooit redenen zijn om thuis te blijven”, pleit Griet Demeter (53). Zij geeft les in psychosociale vakken en werkt in de gezinspastoraal mee aan de begeleiding van alleen-staanden. Sinds haar scheiding 17 jaar geleden is ze elk jaar als single op vakantie blijven gaan. “Een vakantiereis, hoe kort ook, helpt altijd om uit je cocon te komen. Je leert je problemen te relativeren. En natuurlijk schept zo’n reis kansen om nieuwe vrienden te maken. Ook als vrouw alleen hoef je niet per se schrik te hebben. In Libië en Mexico voelde ik me perfect veilig.”

Vrouwen die kiezen voor een wellness resort of thalassotherapie, zullen trouwens merken dat alleenreizende vrouwen in deze centra de normaalste zaak van de wereld zijn geworden.

Tip 1: wissel uw reisformules af

Veel méér dan koppels, kunnen singles hun reiswijze afwisselen: helemaal op hun eentje, met een bevriend koppel, met een vriend(in) of met een groepsreis (al dan niet kamerdelend). “Zo wordt elke reis een bijzondere ervaring”, beklemtoont Griet Demeter. “Alleen de eerste keer dat je als alleenstaande met een groep meegaat, zoek je beter een reis- en kamergeno(o)te die je vrij goed kent. Je hebt dan aanspraak en wordt niet ineens in een onbekende groep geworpen. Maar nu en dan kan het net zo boeiend zijn helemaal alleen te reizen. Je hebt dan dat unieke gevoel van vrijheid, van ik hoef met niemand of niets rekening te houden. Aan de andere kant kan eenzaamheid toeslaan en op je eentje reizen is ook behoorlijk vermoeiend. Je moet zelf alles regelen, alles beslissen en voor je bagage zorgen.”

Tip 2: geniet, maar dring u niet op

Ook een groepsreis kan een prettige ervaring worden, als u maar zorgt voor uw eigen autonomie. Griet Demeter: “Ik voel me goed dankzij een aantal regeltjes die ik mezelf opleg. Ik zorg ervoor dat de reis fysiek én financieel niet boven mijn krachten gaat (het is niet leuk als je extra uitstappen niet kunt meedoen omdat ze te duur zijn). Er bestaan goede koffers met wieltjes aan twee zijden, zodat je geen hulp van anderen nodig hebt. Op het uur van afspraak probeer ik als één van de eersten op de bus of aan tafel te zijn. Zo hoef ik nooit te vragen of ik bij iemand mag zitten. Gaan we allemaal samen aan tafel, dan tracht ik elke keer bij een ander koppel te zitten. Bij het trakteren ben je als single vaak de klos. Daarom geef ik nooit een rondje, maar trakteer ik met een schoteltje kaas of tapas. Als we de hele avond samen zijn, stel ik voor een potje te maken.”

Tip 3: heb geen schrik van singlereizen

Volgens de officiële statistieken telt ons land 707 000 mannelijke en 805 000 vrouwelijke singles. Niet te verwonderen dat de singlereizen bloeien. Ze worden georganiseerd door gespecialiseerde touroperators en verenigingen (zie kaderstuk: Waar vindt u een singlereis?, p. 28) en Griet Demeter heeft er goede ervaringen mee. “Vele mensen denken dat ze in een soort van love boat terechtkomen, maar dat is echt niet zo. Ik heb op zulke singlereizen nog nooit een koppel zien ontstaan. Misschien wel daarna, maar dat is een ander verhaal. Je moet wel eerlijk blijven. Je kunt single zijn, maar niet beschikbaar omdat je bijvoorbeeld enkele weken vóór de reis iemand hebt leren kennen. Dat moet je aan de reisgenoten kenbaar maken. Verder heb je al de voordelen van een groepsreis. Krijg je een probleem, dan zal iedereen meteen helpen. En je hebt weinig moeite om iemand te vinden met wie je een kamer kunt delen.”

Tip 4: omzeil de singletoeslag

n Kies voor gastenkamers: vele (niet allemaal!) werken met een prijs per kamer, niet per persoon.

n Vele touroperators en hotels laten als promotie de singletoeslag vallen in bepaalde periodes. Helaas zijn dat vaak de maanden waarin het weer minder gunstig is. Google in elk geval eens op de zoekterm Zonder singletoeslag.

n De korting voor vroege boekers kan de singletoeslag compenseren.

n Zoek een kamergenoot/ote:een zinnige oplossing als u bereid bent wat privacy op te geven en concessies te doen (neem in elk geval oordopjes mee!). U kunt bijvoorbeeld een zoekertje plaatsen in Plus Magazine of op een bonafide website (bijv. www.reisforum.info, www.reizigersnetwerk.be...). Bij groepsreizen kunt u iemand zoeken op de voorbereidende bijeenkomst. Kies liever voor een onbekende dan voor een vriend(in) of een familielid: als er een probleem zou opduiken, hoeft u die onbekende later nooit meer te zien!

n Huur een vakantiewoning met andere singles maar hier zijn soepelheid, concessies en een takenverdeling vereist.

Tip 5: durf het zonder uw partner

“Getrouwde mannen of vrouwen die alleen deelnemen aan een groepsreis, zijn zeker geen uitzondering meer”, zegt Griet Demeter. “Zolang je elkaar vertrouwt en zolang de twee partijen het leuk vinden, kun je er als koppel alleen maar beter van worden. Tenminste, als je niet overdrijft. Je moet ook samen blijven reizen én nooit vergeten een cadeautje te kopen voor de partner!”

Tip 6: voorkom de nostalgieval

Als weduwe of weduwnaar bezwijken we vaak voor de verleiding om terug te keren naar plekken die we met onze overleden partner bezocht hebben. Soms wordt dat een ontgoocheling. We hebben die plekken te veel geromantiseerd en dus is het beter mooie herinneringen mooi te houden.

Tip 7: bereid uw thuiskomst voor

Bij uw terugkeer in een leeg huis dreigt een zwart gat. “Voor ik vertrek plan ik daarom altijd iets leuks voor de dag na mijn thuiskomst”, vertelt Griet Demeter. “Ik spreek af met een vriendin om samen te eten of te shoppen. En als ik weet dat singles in mijn kennissenkring op reis zijn, stuur ik ze bij hun terugkeer een sms’je met Welkom thuis!” n

Meer getuigenissen van soloreizigers leest u op p. 24-25.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content