Alles kan goedkoper

Het leven wordt steeds duurder, hoor je wel eens zeggen. Maar daar kunt u zelf ook iets aan doen. Op heel wat gebieden kunt u fors besparen zonder daarom aan kwaliteit in te boeten. Deze tips kunnen u helpen!

Wie het zich kan veroorloven zijn drukke agenda geregeld even opzij te schuiven, maakt graag tijd vrij om op zoek te gaan naar originele ideeën en activiteiten, of naar goedkope buitenkansjes die de workaholic nooit zal ontdekken.

Cultuur De Plus-3-Pas

De Plus-3-Pas waarmee u vanaf 55 jaar een korting kunt krijgen op tal van culturele activiteiten, hoeft u niet meer te gaan afhalen op het gemeentehuis. Cultuurminister Anciaux besliste dat uw identiteitskaart voortaan als Plus-3-Pas geldt. Daarop staat immers ook uw leeftijd vermeld. Wie al een pas heeft kan hem blijven gebruiken, maar nieuwe 55-plussers hoeven zich dus niet meer naar het gemeentehuis te reppen. Zij kunnen meteen genieten van de kortingen.

Boeken, video’s en dvd’s

n Met zijn winkels in Antwerpen (twee adressen), Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven en Mechelen blijft De Slegte een bron van zeer voordelige boeken.

Adressen vindt u op www.deslegte.be

n Boekenfestijn in Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel en Kortrijk is uitgegroeid tot dé koopjesbeurs voor boeken. Het is de plek waar uitgeverijen hun stocks opruimen en waar u dus heel interessante koopjes kunt doen. Info:www.boekenfestijn.be.

n De voorbije tien jaar zijn de openbare bibliotheken uitgegroeid tot fraaie media-theken. U kunt er gratis een aantal kranten en tijdschriften lezen en behalve voor boeken kunt u er terecht voor cd’s en cd-roms en op vele plaatsen ook voor video’s en dvd’s. U betaalt meestal niet meer dan een jaarabonnement van 6 tot 8 euro .

Bioscopen

n Bioscopen houden geregeld een sneak preview. Dat is een voorstelling waarbij u vooraf niet weet welke film u gaat zien. Een kaartje kost minder dan normaal. Voor de sneak previews in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt en Kortrijk: www.kinepolis.be (klik op Sneak).

Reizen Vliegen

n Vliegen is altijd goedkoper buiten de klassieke schoolvakanties. Wanneer een luchtvaartmaatschappij een nieuwe bestemming lanceert, wordt die meestal tegen stuntprijzen aangeboden. Schrijf u in op de elektronische nieuwsbrieven van de luchtvaartmaatschappijen. Zo blijft u op de hoogte van al de promoties.

n Een interessante reiswebsite is www.wegolo.be: hier kunt u snel de goedkoopste vlucht in Europa (en Turkije) zoeken voor de bestemming, de datum en het aantal passagiers van uw keuze. U kunt ook meteen boeken. De site werkt wel alleen met lowcostmaatschappijen (keuze uit zo’n 100 bestemmingen).

Last minutes

Airstop, Sunjets Direct en Joker stellen een hele lijst lastminutetickets en formules voor tegen erg interessante prijzen. Check bij Neckermann ook de Stunt van de Dag, waar u soms koopjes kunt doen. Info: Airstop: www.airstop.be (klik op ‘Lastminute’) of % 070 233 188 – Sunjets: www.sunjets.be (doorklikken op ‘Last minutes’) of 02 250 55 55 -Joker: in één van de 11 kantoren in Vlaanderen en Brussel of www.joker.be – Neckermann: www.neckermann.be of % 070 23 39 66.

Vervoer De auto

n Volg goed wat er op de automarkt gebeurt. Toen BMW enkele jaren Rover van de hand deed, gooiden meerdere BMW-dealers hun Rovers voordelig op de markt. Vraag ook aan garagehouders in uw buurt wanneer ze toonzaalmodellen verkopen.

n Spreek met buren, familie en vrienden af om beurtelings samen te rijden voor de wekelijkse boodschappen.

n Als u beslist korte ritten (bijv. tot 5 km) altijd met de fiets te doen, spaart u snel een halve tankbeurt uit.

n Probeer altijd te tanken op het koudste ogenblik van de dag (ongeveer 6 uur ’s ochtends). U krijgt dan meer brandstof voor dezelfde prijs. Brandstof wordt immers per volume verkocht en zet uit naarmate de buitentemperatuur stijgt.

n Misschien doet u te weinig kilometers om alle kosten voor een (tweede) auto te verantwoorden. Schrijf u in bij organisaties voor autodelen zoals Autopia in Gent en Antwerpen (secretariaat: tel. 09 2423275) of Cambio in Brugge, Brussel, Gent en Leuven en Antwerpen.

Info voor Vlaanderen: tel. 070 22 22 92, voor Brussel: tel. 02 223 22 32.

n Zoek de aanbevolen bandenspanning op in het instructieboekje van uw auto. Bij een te lage spanning stijgt het verbruik met 3 tot 7 %.

n Nieuwe banden nodig? Vraag een specialist te berekenen of het voor u interessant is om exemplaren met een grotere diameter te kiezen (minder wrijving).

n Een fietsenrek achteraan de auto zorgt voor opvallend minder wrijving en een veel kleinere stijging van het verbruik dan een exemplaar op het dak.

n Neem de moeite om uit te rekenen wat uw woon-werkverplaatsing met de auto u vandaag kost. Vergelijk deze prijs eerlijk met wat u betaalt met het openbaar vervoer.

n De plaatsing van een LPG-tank wordt interessant zodra u meer dan 50 000 km per jaar met de wagen aflegt.

n Schakel snel naar een hogere versnelling (lagere toeren = lager verbruik).

n Zet de motor af van zodra u langer dan 20 seconden moet stilstaan.

n Lees het instructieboekje van uw auto na: waarschijnlijk kunt u een deel van het onderhoud zelf doen (olie verversen is kinderspel!)

Trein, tram, bus

n Ten laatste drie maanden na uw 65ste verjaardag krijgt u van De Lijn automatisch een Omnipas 65+ in de brievenbus. Daarmee rijdt u gratis op de trams en bussen van De Lijn, de MIVB (Brussel) en de TEC (Wallonië). Eén beperking: op weekdagen geldt de pas in Brussel slechts vanaf 9 uur.

n Voor mensen van 60 t.e.m. 64 jaar heeft De Lijn een voordelige abonnementsformule ingevoerd (ongeveer de prijs van een schoolabonnement).

n In Hasselt zijn de stadsbussen gratis.

n Voor reizigers van 65 en ouder kost een treinticket van de NMBS heen en terug slechts E 4 naar om het even welke bestemming in België. Het is alleen geldig na 9 uur, van maandag tot vrijdag en in tweede klasse, maar ook tijdens de weekends buiten de schoolvakanties.

Computers

Betaal u niet blauw aan de nieuwste snufjes op technologiegebied, wanneer u uw eerste stappen zet in het gebruik van computer en internet. Tweedehands computermateriaal is vaak de beste oplossing voor beginners.

n Op het prikbord van uw warenhuis vindt u geregeld particulieren die hun pc, hard- of software verkopen.

n Loop ook eens binnen in winkels van tweedehandscomputers. Zij bieden vaak recente of ongebruikte modellen uit overstocks of afkomstig van falingen en bedrijven. Kijk ook in de rubriek 5701 van de Gouden Gids (rubriek Tweedehandscomputers).

Telefoneren Goedkoop met alternatieve operatoren

Wie wil bellen met een vaste lijn moet een beroep doen op de grote netwerken (van Belgacom, Telenet) en er een abonnementsprijs voor betalen. Dit bedrag is ongeveer gelijk: euro 17,15 bij Belgacom, euro 16,95 bij Telenet.

Telenet: alles of niets. Kiest u voor Telenet, dan moet u gebruik maken van de huistarieven. Punt, aan de lijn. Bovendien rekent Telenet stevig door aan niet-abonnees die een Telenetabonnee willen opbellen.

Belgacom: interessante perspectieven. Bij Belgacom kunnen de gesprekken zelf via een andere operator gebeuren en dat opent interessante perspectieven voor wie wil besparen. Alternatieve operatoren kunnen immers belvolumes huren en ze vervolgens tegen concurrentiële prijzen aan de klanten aanbieden. Die lijnen kunt u als preselectie op uw telefoonlijn laten installeren, zodat alle gesprekken worden omgeleid via deze alternatieve operator. Aan Belgacom betaalt u alleen het abonnementsgeld. Euphony en 3U Telecom zijn voorbeelden van goedkopere operatoren voor vaste binnenlandse lijnen, voor gesprekken naar het buitenland hebt u andere gespecialiseerde operatoren zoals Belgian Telecom.

Operatoren: een totaalpakket. Naast de traditionele tenoren zijn er in het recente verleden enkele nieuwe operatoren opgedoken die een totaalpakket aanbieden, zoals Scarlet One en Tele 2. Scarlet werkt met een forfaitsysteem. U betaalt een maandelijks bedrag (euro 49,99) waarmee u zoveel mag bellen en surfen op het internet als u wilt. Ook Tele 2 biedt zo’n formule aan tegen euro 39,90.

Gratis via het internet

U kunt ook bellen via het internet, maar dan hebt u een internetverbinding nodig. Toch kan de formule interessant voor u zijn, want het bellen via het internet zelf is gratis! Vooral voor wie veel naar het buitenland belt is dit systeem interessant.

Skype is de bekendste telefoondienst via het internet, maar er zijn er nog andere (Net2phone, Dialpad,...) en u kunt ook bellen via messengerdiensten zoals Google Talk, Yahoo en MSN Messenger.

U kunt zelfs via het internet bellen als uw gesprekspartner niet over een computer beschikt, maar enkel over een telefoon. Daarvoor dient u wel te betalen, een vergoeding die echter (zeker voor het buitenland) nog altijd lager ligt dan wat de klassieke operatoren aanbieden.

Een aantal diensten bieden ook internettelefoon aan zonder dat u of uw corres-pondent over een computer beschikt. Dat is betalend, maar voor buitenlandse gesprekken is de prijs beduidend lager dan wat de klassieke operatoren u aanrekenen. Meestal dient u eerst naar een betalend nummer te bellen en wordt u vervolgens doorgeschakeld. U kunt vooraf betalen met uw creditcard of anders krijgt u de rekening samen met uw Bel-gacomfactuur onder de rubriek Speciale nummers. Voorbeelden van deze operatoren zijn Callcheap en Directbellen.

Ook met een vooraf betaalde kaart. Ook vooraf betaalde kaarten met een beltegoed worden verkocht (voor euro 5 of euro 10) om goedkoop naar het buitenland te bellen. Het principe is eenvoudig. U vormt een lokaal (al dan niet betalend) nummer, tikt een krascode in en tikt daarna het nummer van de gewenste gesprekspartner in. Daarna wordt u via een ander netwerk doorgeschakeld. U kunt van dit systeem gebruik maken met uw huistelefoon, uw gsm of vanuit een telefooncel.

Info: www.skype.be, www.iradium.be, www.directbellen.be, www.phonetone.be, www.callcheap.be, google. com/talk

Koopjes bij Belgacom en Telenet

Ook de grote operatoren hebben koopjes. Zo heeft Belgacom de actie Happy Time, waarmee u tijdens de daluren en het weekend gratis kunt bellen. Maar de gesprekken overdag kosten dan weer meer. Met No Limit Nationaal Anytime belt u voor een vast maandelijks bedrag zoveel u wilt naar nationale nummers. Ook Tele2 kwam met een initiatief: u kunt gratis bellen tijdens de daluren. Met Telenet belt u met FreePhone gratis tijdens de daluren en met Anytime ook gratis tijdens de piekuren, mits een maandelijkse vaste bijdrage.

Elektriciteit en verwarming

n Heeft u al eens gedacht over te schakelen naar één van de nieuwe energieleveranciers? Uit onderzoek is gebleken dat er nog altijd opvallend weinig Vlamingen van die mogelijkheid gebruik maken. Is Electrabel vandaag nog altijd uw standaardleverancier, weet dan dat zelfs deze maatschappij nu een (beperkte) korting biedt als u een nieuw contract afsluit. Met de hulp van de website van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (www.vreg.be) kunt u uitrekenen welke leverancier in uw geval de voordeligste formules te bieden heeft. Het kan ook de moeite lonen de reclames van nieuwe leveranciers (Essent, Nuon, Luminus, E. On, Ecopower, City Power...) die u in uw brievenbus vindt, grondig door te nemen. Dan kunt u wellicht profiteren van interessante aanbiedingen. Aarzel niet hun te vragen gratis een berekening te maken, maar dan wel met alle kosten (inclusief de taksen).

Juridisch advies

n De meeste ziekenfondsen, vakbonden, gemeentelijke administraties en OCMW’s hebben een dienst in huis die gratis juridisch advies verstrekt.

n Justitiehuizen: België telt 27 justitiehuizen waar iedereen gratis terechtkan voor slachtofferhulp en voor informatie over mogelijke juridische maatregelen bij echtscheiding, faillissement, aanranding, huurconflicten, enz. De dienst wordt bevolkt door advocaten. Kijk voor adressen op: http://just.fgov.be (klikken op ‘Gerechtelijke adressen’, op een gemeente, op de dienst ‘Justitiehuizen’ en op ‘Lijst’).

n De Kamer voor Arbitrage en Bemiddeling verstrekt info over wetgeving en reglementering op het vlak van vastgoed: borgstelling, verkoop, vastgoedkantoren en zo meer: % 02 511 39 90.

n Voor gratis (of bijna gratis) juridisch advies over huurproblemen (en vaak ook over sociale en familiale wetgeving) kunt u aankloppen bij een Wetswinkel. Er zijn er o.a. in Antwerpen, Merksem, Gent, Hasselt, Kortrijk, Mechelen en Sint-Niklaas:

070 22 58 88, www.dewetswinkel.be

n Notarissen : de website van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen geeft flink wat uitleg en concreet advies over zaken als huwelijksrecht, huurwetgeving en erfenissen: www.notaris.be.

n de website van de Orde van de Vlaamse Balies verzamelt de meest geconsulteerde webteksten, regels en reglementen in verband met familierecht, bouwwetgeving, enz.: www.advocaat.be

Kringwinkels & Co

n De meeste kringloopwinkels hebben zich sinds enkele jaren verenigd onder één en dezelfde naam: Kringwinkel. Allemaal bieden ze goederen die door particulieren bij een opruiming, grote schoonmaak of verhuis van de hand zijn gedaan. Zonodig worden ze eerst hersteld. Het gamma omvat zowat alles: kleding, meubelen, boeken, keukengerei, elektrische apparatuur, fietsen, siervoorwerpen... Het adres van een Kringwinkel in uw buurt vindt u via www.kringloop.net. Of u belt % 03 281 03 30. Weet ook dat elke Kringwinkel gratis goederen komt ophalen die u thuis weg wilt.

n De tweedehandswinkels van Oxfam-Solidariteit werken op niet-commerciële basis. Ze bieden vooral kleding, maar ook computers, boeken, kantoormeubilair, brocante en huishoudapparaten. U vindt ze in Antwerpen, Brussel, Brugge, Oostende en Wilrijk. Info: % 02 501 67 00.

n Er bestaan ook tal van commerciêle winkels die tweedehandsmeubelen verkopen voor een aantrekkelijk prijsje. De keten Troc International heeft winkels in Vlaanderen (Deurne, Herent, Hasselt en Wilrijk) en Brussel (vier adressen).

n Zowel grote meubelketens (zoals Ikea) als zelfstandige zaken hebben een afdeling met afgeprijsde artikelen, meestal ergens discreet in een hoek opgesteld. Maak er een gewoonte van, te vragen welke koopjes de winkelier nog meer achter de hand houdt. n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content