Alles begint met de juiste textuur

Om langer te kunnen genieten van een mooie huid, is het belangrijk om ze te voeden, niet te veel maar ook niet te weinig. Om u hierbij te helpen, kunt u terugvallen op verschillende texturen, van zeer licht tot zeer rijk. Een klein vademecum.

Sommige merken blijven zweren bij crèmes die geschikt zijn voor alle huidtypes. Maar steeds vaker ontwikkelen ze gerichte verzorgingsproducten: zeer lichte vloeistoffen, crèmes voor uiteenlopende huidtypes, balsems, oliën en cold creams.

Bepaal uw huidtype

Veel vrouwen denken dat ze een droge huid hebben. Maar dat is slechts bij 20% zo; 60% heeft een gemengde en nog eens 20% een vette huid. Om te weten welk huidtype u hebt, bekijkt u uw aangezicht in de spiegel. De huid van de wangen is altijd droog tot normaal. Hebt u soms een glanzende huid, zichtbare poriën of imperfecties ter hoogte van de T-zone (voorhoofd, neus en kin), dan hebt u een gemengde huid. Let wel: er is een verschil tussen een droge en een gedehydreerde huid. Ook een vette of gemengde huid kan gedehydreerd zijn.

Een droge huid is van nature droog: een goede verzorging kan de huid weer in balans brengen maar niet veranderen. Dit huidtype heeft vetzuren en voeding nodig ( Huile Orchidée Bleue van Clarins, Huile confort absolu Amande van Weleda, Aqua Crème Diabolique Tomate van Garancia en Crème Satin Revitalisante van Dior).

Een huid die door blootstelling aan agressieve factoren (airco, uv-straling, zeep,...) of door overgevoeligheid gedehydreerd is, houdt het vocht minder goed vast. Dit huidtype heeft extra hydraterende verzorging nodig (Rexaline, een merk gespecialiseerd in hydratatie, Emulsion Hydro-Active van Widmer, Turnaround Overnight Radiance Moisturizer van Clinique).

Texturen en seizoenen

Wilt u weten of uw dagcrème niet te rijk is, druk één uur na het aanbrengen van de crème een kleenex tegen uw gezicht. Blijven er sporen van vet achter, kies dan een lichtere textuur.

De textuurkeuze kan ook variëren in functie van het seizoen en de plaats waar u zich bevindt. Het klimaat bepaalt immers grotendeels hoe de huid reageert. Specialisten raden aan om ’s winters een rijkere en vanaf de lente een lichtere crème aan te brengen, om een glimmende huid te vermijden wanneer de temperatuur stijgt. Door in de winter een rijkere textuur te gebruiken beschermt u de huid tegen temperatuurverschillen. Maar welke textuur u ook kiest, u moet er zich goed bij voelen en de crème moet een goede make-upbasis vormen. Test crèmes daarom niet uit op uw hand maar op uw hals of de zijkant van uw kaak. Een staaltje vragen om thuis uit te proberen is uiteraard nog beter.

Coconeffect

Vrouwen hebben met de jaren een rijkere crème nodig omdat hun huid droger en fijner wordt, en minder bestand is tegen stress. Maar niet iedereen stelt een rijke crème op prijs. De taak van zo’n crème is om een beschermlaag te creëren. Bovendien hebben vrouwen na 45 jaar ook soms last van lokale imperfecties (neus en kin). De oplossing? Breng twee of drie lichte texturen op elkaar aan in plaats van één rijke. Een verzorgende lotion + serum + fluïde (eventueel opnieuw aan te brengen overdag) is soms beter dan één rijke crème. Tip: de nieuwe lotion Abeille Royale van Guerlain.

Niettemin zijn voedende crèmes niet meer zo dik als vroeger. Ook de rijkste texturen zijn licht en aangenaam geworden ( Crème Légère Super Hydratante van Orlane, Benefiance Nutri-Perfect van Shiseido, Nutrix van Lancôme). De rijkste texturen op de markt zijn de cold creams (Crème de 8h van Elizabeth Arden) die u aanbrengt op droge plaatsen (lippen, handen en eeltplekken) of op het hele gezicht wanneer u aan wintersport doet.

Hoe rijker de crème, hoe langer u ze tussen de vingers moet opwarmen alvorens ze aan te brengen. U zou niet de eerste zijn die ontevreden is over de dure Crème de la Mer omdat u deze stap hebt overgeslagen.

Sun Protection Factor

De Verenigde Staten lanceerden de zonnefilters in dagcrèmes. Ook bij ons zien we ze steeds vaker. Ze beschermen de huid tegen UVA-straling die ook bij bewolkt weer schadelijk is. Maar de beschermingsfactor maakt de textuur dikker, voegt een chemisch bestanddeel toe en maakt de crème minder aangenaam. Er is overigens geen reden om het hele jaar door zonnebescherming aan te brengen. De huid moet leren zichzelf te verweren. Gebruik dus eerder extra zonnecrème als u van plan bent om zich bloot te stellen aan de zon. Clarins, Vichy, Dior en Chanel hebben miniflesjes met SPF (Sun Protection Factor) 35 of 50 die u overal mee kunt nemen.

Info: in parfumeries; Decléor in schoon- heidsinstituten, % 09 364 51 10; L’Occitane, % 03 880 60 30 en www.loccitane.be; Garancia, Nuxe en Widmer in de apotheek of drogisterij; Rexaline exclusief bij Planet Parfum.

Virginie Draelants

Partner Content