Alleen het beste houdt uw haar jong

Net als uw huid heeft ook uw hoofdhuid te lijden onder het verouderingsproces. Gelukkig zijn er oplossingen te over om uw hoofdhuid weer tonus en vitaliteit te geven.

De tijd laat niet alleen sporen na op onze huid, hij laat ook onze hoofdhuid niet ongemoeid. Onze genen en erfelijke aanleg beïnvloeden de kwaliteit van ons haar, dat is zeker. Maar externe factoren – vervuiling, uv-stralen,... – spelen een even grote rol. Uw haar slecht behandelen doet het risico op afgebroken en beschadigd haar toenemen, maar het verouderingsproces wordt er gelukkig niet door versneld.

Het lijkt voor de hand te liggen en toch verliezen we vaak uit het oog dat de lengten en punten het oudste en dus meest kwetsbare deel van ons haar zijn. Vandaar de raad om het om de acht weken te laten knippen. Eens de 40 voorbij produceren we minder talg en wordt onze hoofdhuid gevoeliger. Ons haar wordt droger, verliest zijn glans en laat zich minder makkelijk in vorm brengen. Breng daarom elke dag wat serum aan om het te doen glanzen. Met de leeftijd wordt ook de diameter van onze haren kleiner en verliezen we haarmassa. Ons haarkapitaal raakt uitgeput – een haar blijft 6-7 jaar zitten en kan slechts 7 tot 8 keer terug groeien. Het komt er dus op aan om elk haar zo lang mogelijk te houden.

Anti-aging oplossingen

Wilt u forse haaruitval en vroegtijdige veroudering van de hoofdhuid vermijden, omring uw haar en hoofdhuid dan met de beste zorgen.

1. Zet volop in op hét anti-aging duo: shampoo en conditioner. Of trio: pre-verzorging heeft de wind in de zeilen.

2. Breng om uitdroging tegen te gaan één keer per week een masker aan op gewassen, vochtig haar en laat 5 tot 10 minuten intrekken zodat de haarvezel alle nutriënten kan opnemen.

3. Stel uw haar liever niet bloot aan de zon: draag een hoedje of verstuif zonnespray over uw haar.

4. Roken is echt geen goed idee.

5. Een evenwichtige voeding is van cruciaal belang (zie verder) maar ook een lokale aanpak is zinvol. “Een topisch middel – dat rechtstreeks op de hoofdhuid en haarvezels wordt aangebracht – werkt anders”, licht dermatologe Virginie Reding toe. “Wat we eten, gaat eerst naar onze vitale organen. Onze haren en nagels worden als laatste bediend. Daarom zijn ze zo fragiel.” U doet er dus goed aan uw haar elke dag te verwennen met een texturizer of een beschermend of voedend product dat het haar niet vet maakt maar afschermt voor schadelijke invloeden van buitenaf.

Tip. Lotions voor lokaal gebruik brengt u masserend aan, door uw hoofdhuid in alle richtingen te bewegen met uw vingertoppen. Wrijf nooit. Dat werkt haaruitval in de hand en is niet goed voor de hoofdhuid!

Opgepast met nat haar!

Nat of vochtig haar is kwetsbaarder. Breng de shampoo dus behoedzaam aan, met gladstrijkende bewegingen van de wortels naar de punten, zonder uw haar te wringen of in de war te brengen. Conditioner breng je aan op de lengten, niet op de haarwortels. Hij sluit de haarschubben en houdt de vochtbalans in de haarvezel op peil. Dep uw haar droog in een handdoek zonder te wrijven, want dan gaan de schubben opnieuw open. Mijd een te hete haardroger en stijltang.

Tip. Vervang uw shampoo één keer op twee door droogshampoo, een geweldig product om fijn haar meer volume en textuur te geven. Styling powder voor dagelijks gebruik heeft hetzelfde effect. Probeer het, het resultaat is verbluffend.

Onmisbare nutriënten

Ons haar bestaat voor 80 tot 90% uit proteïnen. De haarvezel moet dus worden gevoed. Volgende vitamines en nutriënten zijn onmisbaar om uw haar in topvorm te houden:

– vitamine B5 (panthenol) en B7 om de haargroei een boost te geven

– foliumzuur, ijzer en zink, om de haarvezel op te bouwen

– vitamine D, waaraan we in de winter in België bijna allemaal een tekort hebben

– vitamine A, C en E, omwille van hun antioxidante werking.

Ook al zijn de Amerikanen er dol op, met selenium is het uitkijken: in verkeerde doses kan het haaruitval veroorzaken. Voorkomen is beter dan genezen. Om te achterhalen wat u precies nodig hebt, gaat er niets boven een bloedanalyse. Die brengt eventuele tekorten meteen aan het licht.

Info: Biocyte, Eucerin, Klorane en Phyto, in de apotheek of drogisterij – Matrix in erkende kapperszaken – Pantene in de supermarkt – Yves Rocher in de winkels van het merk.

Virginie Draelants

Partner Content