© frank bahnmüller

Alda en Marc hebben een varkensmuseumpje

“Een varkentje dat staat voor geluk. Denk maar aan het spaarvarken dat mensen vroeger enkel met een hamer konden openen”, zegt Marc Van Landuyt (69) terwijl hij een beeldje toont van een varken met een klavertjevier. We krijgen een exclusieve rondleiding in het museumpje waar slechts een fractie van de zowat 15.000 tot 20.000 stuks uit de collectie varkentjes staat uitgestald. Als inwoners van Herdersem bij Aalst, een gemeente waar Sint-Antonius – de patroonheilige van de boerderijdieren – uitbundig wordt gevierd, zijn Marc en zijn vrouw Alda Van de Velde allebei bezeten van varkens. De Sint-Antoniusviering werd onlangs nog erkend als immaterieel erfgoed.

“We schuimen allebei graag rommelmarkten af, en als we een leuk varkentje zien, kopen we dat. Toen we aan 400 stuks zaten, hebben we dit museum opgericht”, zegt Alda.

Ruim 20 jaar later zijn het er veel meer, van antiek speelgoed van 150 jaar oud, over keukengerei met afbeeldingen van varkens, tot een condoom in de vorm van een varkentje dat – “zo zeggen ze toch” – zou knorren tijdens het vrijen. Marc: “Ooit kocht ik via e-bay een prachtig verguld varkentje van iemand uit China voor slechts één dollar. Maar het heeft me uiteindelijk 240 euro gekost om het naar België te krijgen. Dat doe ik dus niet meer.” Maar het topstuk vindt Marc de biechtstoel met een groot beeld van Sint-Antonius, die hij vond in de Westhoek. Hij staat opgesteld in het café, met ernaast – op een kapstok – de leren jekker die ene motard Zwijntje hem spontaan schonk.

Toen we 400 varkentjes verzameld hadden, besloten we dit varkens-museumpje op te richten. Alda Van de Velde

“In het museum zetten we geregeld andere stuks in de kijker en onze rondleidingen zijn elke keer anders. We kregen ook al buitenlanders op bezoek. Een Amerikaan vertelde dat zijn grootouders naar de Verenigde Staten waren geëmigreerd om er een varkensboerderij te beginnen. In zijn dorp wordt Sint-Antonius ook vereerd.”

Varkensmuseum, Aartstraat, Herdersem. Open van april tot oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content