Airco, fris en betaalbaar

Als u slecht tegen de warmte kunt dan kan een kleine airconditioner voor een zalige koelte in de woon- en de slaapkamer zorgen, en dat zelfs in de heetste zomer. Waarop moet u letten bij de aankoop en hoe houdt u het betaalbaar?

Een klassiek apparaat voor airconditioning bestaat uit twee delen: een onderdeel dat tegen een buitengevel geplaatst wordt (de buitenunit), en een onderdeel voor binnenshuis (de binnen-unit) . Ze zijn door een gat in de muur (ongeveer 6 cm diameter) door middel van koperen leidingen met elkaar verbonden en vormen een gesloten circuit. Door dat circuit loopt een speciaal koelmiddel (in gasvorm) dat de kamerwarmte via de binnenunit absorbeert en langs de koperen buis naar buiten geleidt. In de buitenunit geeft het de warmte af aan de buitenlucht. Vervolgens wordt het warme gas in de buitenunit omgezet in een koude vloeistof, die terugkeert naar de binnenunit. Deze vloeistof geeft haar koude af aan de lucht en die koude lucht wordt door een ventilatiesysteem in de kamer gestuwd. De condens die in de binnenunit ontstaat, wordt met een dun buisje (26 of 32 mm diamater) door hetzelfde gat in de muur afgevoerd.

Vrijwel alle aircoapparaten werken vandaag met een afstandsbediening en een thermostaat om de gewenste temperatuur in te stellen. De lawaaibakken van weleer hebben plaatsgemaakt voor geluidsarme toestellen. Binnenunits halen bij maximaal vermogen nog een niveau van ongeveer 40 decibel (het geluid van een koelkast in werking), buitenunits ongeveer 50 decibel (het geluid van een zachte conversatie). De nieuwe airco’s zorgen ook voor een betere woonkwaliteit omdat ze de lucht in de kamer minder vochtig en tegelijk schoner maken. In de meeste apparatuur zijn filters ingebouwd die schadelijke deeltjes uit de buitenlucht, bacteriën en stuifmeel opvangen en geurtjes van sigarettenrook en huisdieren neutraliseren.

Bovendien is het merendeel van de nieuwe apparaten omkeerbaar. Dit betekent dat ze ook kunnen dienen als verwarming (ze werken dan als een warmtepomp). In de praktijk valt dit alleen aan te raden als bijverwarming. Vergeet nooit dat aircotoestellen gulzige elektriciteitsverbruikers zijn. Een apparaat van 3500 watt (geschikt voor een kamer van 35 m2) verbruikt al snel 1,3 kilowatt (kW) per uur, een toestel van 2500 watt (voor een kamer van 25 m2) 0,95 kWh.

Alleen in de woonkamer

Om airco betaalbaar te houden is het een verstandige keuze alleen de ruimte te koelen waar u de meeste tijd doorbrengt. In de praktijk zal dat vaak de woonkamer zijn. De minst dure oplossing is een monoblok dat bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Het vermogen van het apparaat laat u afhangen van de oppervlakte van de kamer en van de oppervlakte van het glas dat door de zon beschenen wordt. Normaal moet u 100 watt per vierkante meter rekenen om het benodigde vermogen te kennen.

De voordeligste (en in België meest verkochte) modellen hebben een binnenunit die hoog tegen een wand geplaatst wordt. Op die manier wordt tocht vermeden zonder de luchtstroom te hinderen. Goede installateurs zullen altijd de meeste efficiënte plaats in de kamer berekenen. De buitenunit laat u het best bevestigen op een discrete plek maar wel op een hoogte die het onderhoud (dit bestaat vooral uit het reinigen van de filter) voor u het makkelijkst maakt.

Een monoblok van 2500 watt hebt u tegenwoordig al vanaf A 400, van 3500 watt vanaf A 500, telkens exclusief btw en plaatsing. Sommige merken (bijvoorbeeld Maxicool) bieden ook zelfbouwpakketten aan. De installatie daarvan vraagt echter wel wat handigheid.

In de woon- én de slaapkamer

Voor veel mensen die last hebben van de hitte, is koel slapen erg belangrijk. Om zowel de woonkamer als de slaapkamer betaalbaar te koelen, kan een splitsysteem interessant zijn. Dit bestaat uit één krachtige buitenunit die twee binnenunits bedient. Elke binnenunit kunt u apart laten werken. De leiding komt op één plaats het huis binnen en vertakt dan naar de twee kamers. In bestaande woningen vereist dit dus wel enig boor- en breekwerk. De buis blijft zichtbaar maar wordt meestal gecamoufleerd met een goot.

Voor een splitsysteem voor twee kamers met één binnenunit van 3500 watt (woonkamer) en één van 2500 watt (slaapkamer) betaalt u minimaal A 1300 (exclusief btw en plaatsing).

In een (huur)appartement

Als u uw woning huurt, kan de eigenaar u de toestemming weigeren om de muur te doorboren. In sommige appartementen kan de plaatsing van een buitenunit fysiek onmogelijk zijn. In beide gevallen kan een mobiel aircoapparaat een oplossing bieden. Dit omvat een binnen- en buitenunit in één toestel. Het kan gemakkelijk verplaatst worden (vele modellen hebben wieltjes), zodat u het bijvoorbeeld overdag in de woonkamer en ’s avonds in de slaapkamer kunt gebruiken.

Toch heeft deze oplossing ook nadelen. Een mobiel apparaat werkt met een niet zo esthetische flexibele slang van 20 cm diameter om de lucht aan en af te voeren. Het uiteinde van die slang moet u door een opening in een tuindeur of een raam naar buiten steken. U zult daardoor altijd wat koelte in de kamer verliezen. Mobiele airco’s maken bovendien meer lawaai (ong. 50 decibel). Hun prijs? Vanaf A 450 (excl. btw en volgens hun vermogen). n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content