Agenda

Hobby’s, véél muziek, boeiende voordrachten en ongewone evenementen kleuren deze winterse Agenda. Natuurlijk blijven we vooral binnenshuis, maar er is alle reden om ook een frisse neus te halen in Kalmthout en Bokrijk.

Nog tot 5 december in het Suikermuseum, Grote Markt 3, Tienen, alle dagen 10-17 uur (gesloten op maandag), toegang a5 (60 + a 4).

Info: % 016 80 57 38

Nog tot 24/01 in Kaprijke (Zuidstraat 23A, % 09 373 52 73), van 02/02 tot 21/02 in Wachtebeke (Jules Persynplein 7, % 09 345 73 63). Algemene info: % 09 378 67 01 (Bram Ghyoot).

Kulturama in Leuven, 12, 13 en 14 februari. Info: % 016 31 73 68 en www.kulturama.be

Arboretum Kalmthout, 12-15 februari, 10-17 uur, toegang euro 4, zondag euro 5.

Info: tel. 03 666 67 41

Kortrijk Xpo, 13, 14 en 15 februari, 10-18 uur, toegang euro 5. Info:tel. 0495 53 22 38

Depressie bij ouderen, 16/2 om 14 uur in Dommelhof Neerpelt, toegang euro 6. Info: tel. 011 26 59 33

Snoep van toen

Tussen pakweg 1700 en 1914 leurden vele arme vrouwen in de straten van onze steden met snoep en andere zoetigheden. De figuur van de snoepverkoopster bood het Suikermuseum van Tienen een mooie gelegenheid om dit jaar een leuke tentoonstelling te wijden aan snoep van vroeger. Oude bonbondozen, snoepwikkels, het interieur van een oud snoepwinkeltje, nostalgische foto’s en het snoephuisje van Hansje en Grietje vormen het decor voor een brede waaier oud of bijzonder snoepgoed uit de hele wereld. Likken mag niet, kijken wel. Naar ongewone lichaampjes van suiker, naar propagandasnoep (de kauwgom die de bevrijders uitdeelden in 1944), naar eetbare speeltjes (de fluitlolly) en naar nostalgische lekkernijen zoals noga, karamellen, ‘apenstaarten’, ‘racachouts’ en ‘flikjes’.

Uit het Meetjesland geklapt

In Eeklo en omgeving reist deze winter de gratis tentoonstelling Meetjesklap langs de openbare bibliotheken. Ze brengt een verzameling mondelinge getuigenissen over tal van streekgebonden aspecten. Zo komen we dingen te weten die anders in de nabije toekomst gegarandeerd verloren zouden gaan. Bezoekers nemen plaats in één van de vier ‘luisterbanken’, en via drukknoppen maken ze een keuze uit telkens twaalf geluidsfragmenten.

Een opendeurdag vol liefde

Hebt u vroeger klarinet gespeeld, maar is het instrument later op zolder geraakt? Zou u dolgraag willen tekenen of schilderen, boetseren of beeldhouwen? Dan is een bezoek aan de Dag van hetDeeltijds Kunstonderwijs een must. U ontmoet er leeftijdgenoten die hun liefde voor een kunstzinnige hobby met u willen delen. In heel Vlaanderen en Brussel zetten 166 academies voor muziek en woord en voor beeldende kunsten hun deuren open. Sommige nodigen een schrijver uit, andere een schilder en nog andere combineren gedichten met beeldende kunst, concerten of theater. Allemaal in het teken van Con Amore (Valentijnsdag, jawel). Het adres van een academie in uw buurt vindt u in het telefoonboek (onder Gemeentebestuur of Onderwijs) of in de Gouden Gids (rubriek 7291).

Con Amore, 14/2, info: www.dagvanhetdko.be

3 dolle dagen in Leuven

Een soort van culturele Gentse Feesten, maar dan gegroepeerd op drie dagen. Zo zou je Kulturama in Leuven kunnen omschrijven. Bijna 100 manifestaties op 13 plaatsen in de stad brengen een staalkaart van wat er tegenwoordig te beleven valt aan hedendaagse cultuur (film, literatuur, beeldende kunsten, muziek, multimedia...). Uit het uitgebreide programma lichten we deze aanraders. Het Theaterparcours biedt u drie voorstellingen naar keuze voor a 12. Twee stedelijke musea (Van der Kelen-Mertens en de schatkamer van Sint-Pieter) zijn gratis toegankelijk (10-17 uur). In de Soetezaal van STUK kunt u gratis een interactief spel spelen waarbij u uzelf een nieuwe identiteit aanmeet. Op 14 februari spelen de beiaards van Sint-Pieter (15-16 uur) en van de universiteit (16-17 uur) verzoeknummers (aanvragen via www.kulturama.be). En 10 BV’s (Ben Crabbé, Mark Eyskens, Louis Tobback, Francesca Vanthielen,...) nemen u mee op een eigenzinnige wandeling (% 016 21 18 76).

Prachtige winterbloemen

Dacht u dat er in de winter niets bijzonders kan bloeien in de tuin, dan brengt het Arboretum van Kalmthout u op andere gedachten. Het bezit één van de rijkste collecties ‘kerstrozen’ ter wereld. Tijdens de Helleborusdagen krijgen ze gezelschap van kwekers met hun prachtigste exemplaren. Eén van de introducties is de Helleborus multifidus ssp. hercegovinus, met fijn ingesneden bladeren: veel spectaculairder dan de bloemen!

Allemaal hobby’s

Het moet al heel vreemd lopen als u op de 140 stands van de Internationale Hobbybeurs in Kortrijk niet een creatieve vrijetijdsbesteding naar uw smaak en mogelijkheden zou vinden. Behalve de nieuwste trends in de hobbywereld, valt de beurs ook op door haar breed programma demonstraties en lessen. De rage van het ogenblik – fantasiejuwelen maken met kralen û komt uiteraard aan bod. En voor de traditionalisten onder u: het aanbod in modelbouw is nog groter geworden.

Een depressie herkennen

Hoe herkent u een depressie bij uw hoogbejaarde moeder of vader? En wat valt daaraan te doen? Een geronto-psychiater gaat in op de belangrijkste symptomen, op de vele mogelijke oorzaken en op de behandeling met geneesmiddelen. Behalve depressie komen nog andere psychische problemen bij ouderen aan bod zoals angst, rouw, eenzaamheid en moeilijkheden met de (klein)kinderen.

Samenstelling: Ludo Hugaerts, Luc Weyens en Piet Wollaert

In heel Vlaanderen: Gedichtendag op 29 januari (happening, poëzie op de radio...). Info: % 03 204 10 00

Jette: start van ‘Brussel Beweegt’ met dansinstuif voor 50-plussers, Erasmushogeschool (zaal Hanon), deelneming a 2. Info: % 02 210 04 71

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content