Agenda

Als u zich in de komende weken wilt onderdompelen in die toch zo bijzondere eindejaarssfeer, maak dan uw keuze uit onze Agenda. Winterwandelingen, kerstevenementen (zoek de lezerskorting!), voordrachten, concerten, eten & drinken, tentoonstellingen,... geniet met feestelijke teugen!

Stationsplein Brugge tot 11 januari, 10-21 uur (op 24/12 en 31/12 tot 18 uur) Tickets: euro 9 (65+ euro 7, kinderen tot 6 jaar gratis). Voorverkoop in alle stations. Info: tel. 02 528 28 28.

Putteke Winter, 12, 13 en 14 december telkens 18 uur. Start aan de Kapelstraat 83, Boom, deelneming gratis. Info: tel. 03 880 76 00. Op 12 december kunt u al starten om 17 uur voor een combinatie van de kerstmarkt van Boom met de Schorre-wandeling.

Tot 24 februari 2004 in Museum Het Toreke, Grote Markt 3, Tienen, open 10-17 uur, gesloten op maandag en op 24-25-26 en 31 december en 1-2 januari. Toegang euro 2 (combiticket met Suikermuseum euro 6). Info: tel. 016 80 56 66

Abdijhoeve, Ten Bogaerdelaan 12, Koksijde, 29/11 tot 15/12, 9-12 en 14-18 uur, gratis. Info: tel. 058 53 29 99

Kerstbeurs, 13-14 december, 10-19 uur, Flanders Expo Gent.

Let op: op vertoon van dit artikel betalen Plus-lezers euro 4 toegang in plaats van euro 5 (kinderen û 12 jaar gratis). Info: tel. 0495 53 22 38

27, 28 en 29 november, 19-23 uur. Koetsen brengen u gratis van de parkeergarages Albertina en Zavel-Poelaert naar de Zavel en terug (parkings open tot middernacht). Info: tel. 03 652 07 30

Tot 18 januari 2004 in het MIAT, Minnemeers 9,

9000 Gent.

Open: 10-18 uur, gesloten op maandag, toegang euro 3,50.

Info: tel. 09 269 42 20

Lessen van Alzheimer, 24/11, 14 uur, univ. campus, gebouw D, Diepenbeek, toegang euro 6,20. Info: tel. 011 26 81 08

De ijsgoden van Brugge

In Brugge zijn ze al zeker van sneeuw en ijs deze winter dankzij het Sneeuw- en Ijssculpturenfestival. 35 kunstenaars maken van 2 miljoen kilo sneeuw en 250 000 kilo ijs flitsende bouwwerken in Het Rijk der Goden. Audiovisueel wandelend komt u eerst langs hoge sculpturen die leiden naar een ijshal. Hier loopt u binnen in Het Labyrint van koning Minos. Een ijstunnel voert u dan weer naar Hades’ onderwereld waar de effecten van gekleurd licht volop hun werk doen. U komt ook nog in een echt ijshotel (jawel, u kunt er overnachten) en een ijsbar.

Lekker winterwandelen

’s Avonds vroeg donker, de maan aan de hemel... niets gezelliger dan flink ingeduffeld op pad te gaan in het domein De Schorre in Boom, aangelegd op de plaats van vroegere kleiputten. Langs de vijvers en door het riet is een houten wandelpad aangelegd. Tijdens de Putteke Winter-wandelingen kunt u hier vanaf 18 uur op eigen houtje het traject van zowat 2 km nalopen. Onderweg zorgen een jenever- en een soepbar voor verwarming en op het einde van de tocht wordt u vergast op een liveconcert ( Trio Bot op 12/12 en de folkgroep Moresca op 14/12).

De mooiste kerstmarkt van Vlaanderen

Geen gebrek aan kerstevenementen in de eerste weken van december. Tot de meest sfeervolle behoren zonder twijfel de Kerstdagen in het Begijnhof van Diest. Het mooiste begijnhof van ons land wordt drie dagen sprookjesachtig verlicht. Alle straten en zalen, inclusief de kerk en de schuur, delen in de sfeer. De commercie heeft hier ook niet alles te zeggen. Er wordt gelet op een goed evenwicht tussen klassieke kraampjes en eet- en drankstandjes enerzijds en culturele activiteiten (kunsttentoonstellingen, live-kerstkoralen) anderzijds.

Begijnhof Diest, 5-6-7

december, 15-21 uur (op 7/12: 11-21 uur). Meer info:

%015 51 14 79.

Belangrijk: op vertoon van dit artikel betaalt u per persoon a 6 in plaats van a 8 (korting geldig voor twee personen).

Kleine stad, grote oorlog

Bij de Eerste Wereldoorlog denkt iedereen meteen aan de Westhoek. Al te vaak is vergeten dat ook de rest van België in 1914-1918 zwaar te lijden had: ondervoeding, dwangarbeid, plunderingen door de bezetter, epidemies, criminaliteit, tweedracht tussen activisten en belgicisten... In Tienen werd deze episode als het ware uit het collectieve geheugen gebannen, maar de tentoonstelling Een kleine stad in een Groote Oorlog brengt ze nu weer tot leven. Met foto’s en documenten die tot nu toe in archieven begraven waren. Ook het vergeten Getefront van augustus 1914 komt hier weer boven water.

Oostende goes classic

Met Concerten aan zee scoorde Oostende hoog bij liefhebbers van klassieke muziek. Op 11 december brengt het strijkkwartet Arco Baleno kamermuziek van onder meer Mozart, Haydn en Boccherini. Op 22 januari is het de beurt aan het duo Ricordanza. Onder de titel Wenen versus Vlaanderen mixen violist Kris Janssens en pianist Derek De Blauwe diverse stijlen, meesterwerken en vergeten partituren door elkaar.

Feest- en Cultuurpaleis, telkens om 20 uur.

Tickets: euro 13 (vvk en Plus 3-pas: euro 12).

Info: tel. 059 70 11 99

Proeven van Rusland

Sint-Truiden wordt op 14 december omgetoverd tot een stukje Rusland. De traditionele wereldculturendag in het asielcentrum van deelgemeente Bevingen staat dit jaar in het teken van het land van Tsjechow en Poetin. De sporthal van het centrum oogt als het Rode Plein, waar asielzoekers u in Russische datsja’s producten uit hun eigen land aanbieden. Uiteraard staan borsjt (Russische bietensoep) en wodka op het menu. De hele namiddag zorgen muziekoptredens voor de nodige ambiance, onder meer door de folkgroep Zoltoj Plyos, het zigeunertrio Kalinka en de Boomfanfare. Op het militair domein vlakbij het asielcentrum wordt die dag ook het Vlaams kampioenschap voor sledehonden gehouden.

Wereldfeest in asielcentrum Bevingen, 14/12 vanaf 14 uur, toegang gratis. Info: tel. 011 69 75 06

Wielrenner schildert wielrenners

Wat is het resultaat wanneer een oud-wielrenner (Etienne Maes) vroegere en hedendaagse wielrenners gaat afbeelden in aquarellen? Dat kunt u twee weken gaan bekijken in Koksijde. Weinig renners hebben het Etienne Maes na hun wielerloopbaan nagedaan. Hij ging een opleiding volgen aan de Westhoek Academie en nam deel aan tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Europees behaalde hij zelfs enkele zilveren medailles. Vorig jaar was zijn werk al te zien tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen in Zolder.

Voor ieders (kerst)beurs

Het mag vingerdik sneeuwen of vriezen dat het kraakt, op de Kerstbeurs in de hallen van Flanders Expo zult u daar weinig last van hebben want alles gebeurt hier overdekt op een oppervlakte van 4000 m2. De beurs wil een alternatief zijn voor de dure boetieks. Ze richt zich in de eerste plaats tot mensen die eindejaarsgeschenken en kerstartikelen voor een betaalbare prijs zoeken en dat liefst doen in een droge en pretentieloze omgeving. Van kerstballen tot wenskaarten, van kerststollen tot aperitiefdrankjes, van parfum tot tafelversieringen, het is er allemaal en voor ieders beurs.

Nieuwe lidstaten veroveren de Zavel

Ook dit jaar bieden de Nocturnes van de Zavel meer dan alleen stemmige opendeuravonden bij de antiekshops, kunstgalerijen, juweliers, curiosazaken en restaurants van de Brusselse Grote Zavel. Onder de feestelijke verlichting kunt u op het plein en in de aanpalende straten ook kennismaken met muziek- en zanggroepen uit de landen die op 1 mei van volgend jaar bij de Europese Unie komen (Hongarije, Polen, Tsjechië, Litouwen...). Zij brengen sfeervolle straatoptredens in afwisseling met de rijdende beiaard van de Mechelse Hanswijkprocessie.

Niet voor vegetariërs?

Op de tentoonstelling Lekker dier!? in Gent kunt u de voeten onder tafel van een arbeidersfamilie in 1860 schuiven. Hoe het gewone volk zich voedde wordt nog op vele andere manieren getoond. Lekker Dier!? toont ook de productie en de consumptie van vlees en zuivel in de 19de en 20e eeuw.

Heimwee naar Belgisch Congo

Tussen 1880 en 1960 legden tientallen Belgische kunstenaars op hun reizen door onze kolonie landschappen, mensen en beelden uit het dagelijkse leven vast in hun exotische doeken, tekeningen en beelden. Anderen hebben België nooit verlaten maar toch Congolese taferelen getekend vanuit hun verbeelding. Voor de eerste keer brengt een tentoonstelling (in Sint-Pieters-Woluwe) een staalkaart van deze ‘vergeten’ productie bijeen.

Congo en de Belgische kunst 1880-1960, Thielemanslaan 93, 1150 Brussel, tot 24/12, 10-18 uur, gesloten maandag en feestdagen, a 5 (60+ a 2,50). Info tel. 02 773 05 81

Een specialist spreekt over Alzheimer

Frans Verhey is professor neuropsychiatrie, zenuwarts, oprichter van de eerste geheugenkliniek in Nederland en een topspecialist in de ziekte van Alzheimer. Zijn voordracht De lessen van Alzheimer in Diepenbeek is beslist een aanrader, omdat hij ook de nieuwste inzichten in de aard en de complexiteit van dementie uitlegt. Behalve de biologische, komen de andere aspecten van deze ziekte eveneens ter sprake.

A Samenstelling: Ludo Hugaerts, Luc Weyens en Piet Wollaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content