Adembenemend mooi!

De serres van Laken hebben iets overweldigends en tegelijkertijd iets vertederends. Nog tot 15 mei kunt u ze in al hun betoverende pracht bewonderen. Zowel door de weelderige architectuur als de plantengroei vormen ze een lust voor het oog.

Achter de imposante hekken van het Koninklijk Paleis strekt het park van Laken zich als een zee van sereniteit voor u uit. Naast de serres zijn ook de Koninklijke Paardenstallen en het paviljoen met het voormalige privéatelier van koningin Elisabeth een bezoekje waard.

Een passie

Even een brokje geschiedenis. Bij de dood van zijn vader Leopold I, in 1865, erft Leopold II het privédomein van Laken dat hij uitbreidt met nieuwverworven, nabijgelegen landpercelen. Gebeten door architectuur als hij is, speelt hij met de gedachte om er een wintertuin uit te bouwen, een opdracht die hij in 1874 aan Alphonse Balat toevertrouwt. Deze architect heeft op dat moment al een aantal mooie verwezenlijkingen op zijn naam: de restauratie van het Koninklijk Paleis in Brussel, het paleis van Asse (waar vandaag de Raad van State zetelt),... De vindingrijkheid van Balat, gekoppeld aan het vakmanschap van de ingenieurs en werklui verricht wonderen. In 1876 is de wintertuin klaar en vooral het paviljoen met de koepel is ronduit indrukwekend. Ondanks de diameter van 57 meter en de binnenhoogte van 25 meter oogt de wintertuin elegant en harmonieus. En door het meesterlijke gebruik van smeedwerk, staal en glas tovert Alphonse Balat een voor die tijd uitzonderlijk staaltje hoogtechnologie te voorschijn. Qua stijl is de wintertuin een voorloper van de art nouveau. Tot aan zijn dood in 1895 zal Balat verderbouwen aan een heuse stad in glas, wat later het beroemde serrecomplex van Laken zal worden. Het overspant maar liefst 15 000 m2!

Luxe, rust, schoonheid...

Het traject van de serres van Laken start bij de palmbomen in de Oranjerie en leidt naar de wintertuin, via de serre van de azalea’s, de grote geraniumgalerij, de serre van Narcissus, de ondergrondse galerij, de Embarcadère en de serre van Congo. Klinkende namen die een adembenemend avontuur verraden langs groene wegen en paden.

Gigantische palmbomen, zeldzame varens, camelia’s in meer dan 160 soorten, fuchsia’s, hortensia’s, medinilla’s met prachtige roze trossen, sinaasappelbomen (de oudste zijn meer dan tweehonderd jaar oud!)... Hier wemelt het van de planten.

De Koninklijke Schenking

“Het domein van Laken strekt zich uit over ongeveer 200 hectare, waarvan er 78 tot het persoonlijke bezit van Leopold II behoorden”, licht Paul Van Gorp, de beheerder van de serres toe. “In 1900-1901 schonk Leopold II dit domein samen met andere persoonlijke bezittingen in Brussel, Tervuren, Vorst en Oostende aan de Belgische Staat, naast een groot domein in de Ardennen. Zo kwam de Koninklijke Schenking tot stand... Als autonome parastatale instelling beheert ze de nalatenschap van Leopold II en bewaakt ze de goede staat van het patrimonium. Op die manier valt het onderhoud niet ten laste van de belastingplichtige.”

Openingsdata: van 22 april tot 15 mei. Zondag, dinsdag, woensdag, donderdag van 9.30 tot 16 uur, vrijdag van 13 tot 16 uur. Nocturnes vrijdag, zaterdag en zondag van 20 tot 23 uur. (26/4 is er een dag voor mindervaliden, vergezeld door twee valide personen). Van 22 april tot 8 mei (niet op maandag) zullen de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de Koninklijke Crypte toegankelijk zijn voor het publiek. Toegangsprijs: euro 2. Informatie: 02 513 89 40.

Myriam Schellens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content