Aardbeien met applaus

Wedden dat u een open doekje van uw gasten en huisgenoten krijgt als u deze bereidingen met aardbeien serveert? Een origineel snoepje en twee zalige nagerechten om extra te genieten van het rode seizoen!

Ananassoepje met aardbeienbeignets

Ingrediënten voor 2 personen: – 100 g suiker – 1/2 verse ananas – 1 scheutje witte rum – het sap van 1/2 citroen – 1 snuifje kaneel – 10 grote aardbeien.

Voor het beignetbeslag: – 125 g bloem – 1 dl water – 1/2 dl blond bier – een snuifje zout – 1 eetlepel gesmolten boter – 2 eiwitten – 1 koffielepel rum – 1 koffielepel suiker.

1Maak het beignetbeslag: mix of meng de bloem met het lauwe water, het bier, het snuifje zout en de gesmolten boter tot een glad beslag. Laat dit 1 uur rusten.

2Breng 3 dl water aan de kook met de 100 g suiker en laat inkoken tot één derde van het volume.

3Verwijder de schil, het hart en de harde doorntjes van de ananas. Snijd de vrucht in stukken en mix ze met suiker-stroop en rum tot een glad soepje. Plaats in de koelkast en roer er net vóór het opdienen het citroensap en de kaneel onder.

4Was de aardbeien, maar laat de steeltjes eraan. Dep ze goed droog.

5Klop de eiwitten tot sneeuw, spatel ze voorzichtig door het beignetbeslag en roer er ook de rum en de suiker onder.

6Neem elke aardbei bij het steeltje, dompel ze helemaal in het beignetbeslag en leg ze in een hete frituur (180°C). Laat ze goudgeel bakken (niet meer dan 3 tot 4 aardbeien tegelijk). Neem ze nadien met een schuimspaan uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.

7Verdeel de koude ananassoep over diepe borden en leg in elk bord vijf aardbeienbeignets.

Succestips

De aardbeienbeignets alleen vormen ook al een origineel nagerecht waarvoor u applaus zult krijgen. Bestrooi ze met poedersuiker.

De beignets zijn ook lekker bij een coulis van rode vruchten of als tussengerechtje.

Er zijn geen seizoenen meer...

Aardbeien, dat is bekend, kunnen we tegenwoordig het hele jaar door kopen ten gevolge van de import uit het zuidelijk halfrond, Spanje en de Canarische Eilanden. Alleen inlandse aardbeien uit volle grond kennen nog een seizoen. Dat loopt van 1 juni tot in augustus. Belgische telers hebben de jongste tien jaar echter vooral geïnvesteerd in beschutte teelt (onder plastic kappen zonder verwarming of in verwarmde serres). Hierdoor kunnen we vandaag méér Belgische aardbeien vinden in het voorseizoen (februari tot eind mei) en in het najaar (september-december) dan in de zomer!

Aardbeienbavarois met vanillesaus

Ingrediënten (2 pers.): – 200 g aardbeien – 2 blaadjes gelatine (6 g) – 2 eierdooiers – 3 eetl. suiker – 2,5 dl melk – 1,5 dl room – 2 hoorntjes.

Voor de saus: – 1 dl melk – 1 vanillestokje – 2 eierdooiers – 40 g suiker.

1Verwijder de steeltjes van de aardbeien, was ze en dep ze droog. Snijd twee derde van de aardbeien in stukjes. Mix ze en duw de puree door een zeef.

2Laat gelatineblaadjes weken in water. Klop de eierdooiers en de suiker op tot schuim.

3Breng de melk aan de kook en voeg ze beetje bij beetje bij het eierdooiermengsel. Voeg de (uitgeknepen) gelatine toe en roer tot ze helemaal is opgelost. Laat de crème afkoelen maar blijf roeren.

4Roer de aardbeienpuree door de crème. Klop de room tot slagroom en spatel hem luchtig door de crème . Laat opstijven in de koelkast.

5Maak de vanillesaus: breng de melk met het vanillestokje aan de kook. Klop de eierdooiers met de suiker op tot schuim. Haal het vanillestokje uit de melk. Voeg de melk bij het eierdooiermengsel en laat deze saus op een klein vuurtje indikken terwijl u blijft roeren. Zodra de saus begint in te dikken, neemt u ze van het vuur. Laat afkoelen en roer nu en dan nog eens door. Snijd het vanillestokje open, schraap er de pulp uit en roer ze door de saus.

6Snijd de overgebleven aardbeien doormidden in de lengte. Schep een hoorntje vol bavarois en schik het op een bord. Giet hier en daar wat vanillesaus rond het hoorntje en versier met de halve aardbeien.

Succestips

Geen hoorntjes? Laat de bavarois dan opstijven in vormpjes en dompel ze vóór het opdienen in warm water.

De bereiding smaakt nog frisser als u aan de aardbeienpuree het sap van 1/2 citroen toevoegt.

In een jasje van chocolade

Ingrediënten voor 12 aardbeisnoepjes: – 12 mooie en stevige aardbeien – 75 g donkere chocolade (liefst 70 % cacao) – 1 eetlepel melk – 20 g boter – 1 vel bakpapier.

1Was de aardbeien (zonder de steeltjes te verwijderen) en dep ze droog.

2Laat de chocolade (in stukjes) met de melk smelten op een heel laag vuurtje. Roer met een kleine garde tot de chocolade is gesmolten. Voeg de boter toe en blijf roeren tot u een dikke, gladde saus hebt verkregen.

3Dip elke aardbei tot haar halve hoogte in de chocoladesaus en leg ze voorzichtig en niet te dicht bij elkaar op het bakpapier.

4Leg de aardbeien (op het bakpapier) in de koelkast om de chocolade te laten opstijven. Bewaar ze in de koelkast tot u ze serveert.

Succestips

Om afwisseling te krijgen, kunt u sommige aardbeien alleen met hun puntje in de chocoladesaus dippen, andere tot halfweg en nog andere tot aan hun steeltje.

De snoepjes worden nog lekkerder als u gemalen hazelnoten of kokos onder de chocoladesaus mengt.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content