Aardappelen anders

Het aanbod aardappelsoorten in de winkel is de jongste jaren sterk toegenomen.

Bintje: nog steeds de meestgeteelde bloemige aardappelsoort. Ideaal voor kookaardappelen, puree en frites. Bewaart goed.

Vastkokende aardappelen: na het koken worden ze niet bloemig. Perfect om te bakken en te stomen, voor aardappelsla en ragout. Bij ons vindt u vooral de variëteiten Charlotte (gele schil, geel vruchtvlees), Nicola (idem) en Rosa (bijv. Plate de Florenville, rode schil en geel vruchtvlees). Charlotte is minder geschikt om te bewaren, Nicola en Rosa bewaren beter.

Krielaardappelen (krieltjes): kleine aardappeltjes die van meerdere variëteiten kunnen komen. Ze zijn vooral te vinden tussen half augustus en half oktober en worden altijd in de schil gekookt.

Corne de gatte (‘geitenhoorn’): grillig gevormde knol, zeer vastkokend. Dé gastronomische (bewaar)aardappel.

Ratte: kleinere vastkokende aardappelen met veel smaak. Hun seizoen loopt slechts van oktober tot december.

Primeuraardappelen: vroege aardappelen met een seizoen van juni tot half augustus. Worden altijd in de schil gekookt, want hun velletje is erg dun. Lekker in zomergerechten. Niet geschikt voor bewaring.

Aardappel in de schil met spekjes en walnoten

Ingrediënten voor 2 personen

2 aardappelen (Bintje) 15 gepelde walnoten 10 kleine uitjes 100 g spekblokjes 1 eetlepel boter wat gemengde slablaadjes peper en zout.

Borstel de aardappelen schoon maar schil ze niet. Kook ze 20 minuten in gezouten water.

Hak een groot deel van de walnoten fijn en hak de rest in grote stukken. Pel de uitjes.

Bak de spekblokjes in de boter tot ze knapperig beginnen te worden. Voeg de walnoten en de uitjes toe, meng goed en laat 10 minuten op een zacht vuurtje bakken (geregeld roeren). Het mengsel mag licht karameliseren.

Snijd de uitgelekte aardappelen aan de bovenkant open en lepel een beetje van het vruchtvlees eruit. Schik elke aardappel op een slabedje en overgiet met het spekmengsel.

Succestips

Dit gerecht kan op zichzelf een lunch of avondhap vormen, maar ook een smakelijke garnituur bij gebraad of stoofvlees.

Als u plakjes champignons of wilde paddestoelen meebakt, proeft u pas echt het najaar in uw bord!

Aardappelen op z’n Italiaans

Ingrediënten voor 2 personen

6 vastkokende aardappelen (Charlotte, Nicola, Ratte...) 1 grote ui 4 eetlepels olijfolie 1 teentje knoflook 1/2 bosje basilicum peper zout.

Kook de geschilde aardappelen 12 minuten (ze moeten nog half hard zijn). Snijd ze dan in grote dobbelstenen. Pel de ui en snijd hem in blokjes. Pers het knoflook en hak het basilicum.

Verhit de olijfolie in een pan. Voeg de stukken aardappel en de blokjes ui toe en blijf roeren gedurende 4 minuten (de aardappel en de ui moeten glazig worden maar niet bruin). Voeg het geperste knoflook toe en roerbak nog gedurende 1 minuut. Kruid met peper en zout.

Neem de pan van het vuur en roer het gehakte basilicum door de aardappelen.

Succestips

Serveer bij in olijfolie gebakken vlees of vis en bij hamburgers of vleesbrood.

Het recept lukt nog beter als u de aardappelen stoomt en als u ze roerbakt in een wokpan!

Gevulde aardappelen met garnaal en bieslookmousseline

Ingrediënten voor 2 personen

2 grote aardappelen (Bintje) 30 g boter 2 plukjes dille 100 g gepelde grijze garnalen peper zout nootmuskaat.

Voor de mousselinesaus: 125 g boter 2 eierdooiers 1 theelepel witte-wijnazijn 0,5 dl room enkele druppels citroensap peper zout 10 steeltjes bieslook. Borstel de aardappelen goed schoon, maar schil ze niet. Kook ze 20 minuten in gezouten water en laat ze daarna wat afkoelen.

Snijd een kapje van de aardappelen en hol ze met een lepeltje voorzichtig uit (laat nog een rand van 1 cm dik). Houd de uitgeholde aardappelen warm in een oven van 100 °C.

Meng het uitgeholde aardappelvlees met de boter (met behulp van een vork) en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Zet het mengsel in de oven tot de boter gesmolten is en roer het dan nog eens goed door. Vul de uitgeholde aardappelen met het mengsel en houd warm.

Maak de saus: laat de boter op een zacht vuurtje smelten en giet ze dan door een koffiefilter om ze te klaren. Klop de eierdooiers met de wijnazijn in een warmwaterbad (au bain marie) op tot een schuimig mengsel. Voeg beetje bij beetje de geklaarde boter toe en blijf kloppen tot u een dikke en gladde saus hebt verkregen. Roer er dan de licht opgeklopte room onder en kruid de saus met het citroensap, peper en zout.

Hak het bieslook fijn en meng het onder de saus.

Verdeel de grijze garnalen over de gevulde aardappelen en schep bovenop een royale lepel saus. Versier met een pluk dille en geef de rest van de saus er apart bij.

Succestips

Wilt u een volledige maaltijd, dan serveert u er gepocheerde vis (kabeljauw, tarbot, zalm...) bij.

De aardappel is nog lekkerder als u ‘m kookt in visbouillon.

Dit gerecht vraagt om een witte wijn (Sancerre,Kanonkop,...). n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content