Aambeien, een vervelend probleem

“Reeds geruime tijd heb ik last van jeuk en pijn aan de aars. Ik voel daar bobbeltjes en soms bloeden die. Mijn man zegt dat het speen is. Ik heb al zalf gehaald bij de apotheker maar het gaat niet weg. Ik durf er niet goed over te praten met mijn huisarts. Wat moet ik doen?”

Dr. Jan Bosmans: Aambeien (ook speen of hemorroïden genoemd) vormen de meest verspreide kwaal in onze streken. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de bevolking er last van heeft. Daarom is het behoorlijk vreemd dat er zo weinig over wordt gesproken. Maar dat zal wel te maken hebben met de plaats waar ze zich bevinden.

Wat zijn aambeien precies?

Aambeien zijn gezwollen aders rondom de aars. Sommige kunt u zien (uitwendige aambeien), andere zitten binnenin (inwendige aambeien). Ze ontstaan door overdruk, bij mensen die last hebben van harde stoelgang en daardoor geregeld hard persen. Bovendien krijgen vrouwen soms aambeien in de tweede helft van de zwangerschap. Mensen met speen hebben ook vaak andere anale problemen zoals kloofjes.

Maakt zeep het probleem erger?

In het algemeen veroorzaken aambeien weinig last. Bloedverlies, jeuk en het gevoel ‘dat er iets zit’ zijn de meest voorkomende symptomen. De klachten kunnen erger worden als de anus geregeld wordt geïrriteerd, bijvoorbeeld door overdreven wassen, zeker met prikkelende zeep. De meest voorkomende complicatie is het ontstaan van een stolsel in de hemorroïde. Zo’n ‘getromboseerde’ aambei is hard, rood en erg pijnlijk.

Wat kan ik eraan doen?

Hemorroïden moeten meestal niet worden behandeld. De klachten duren gewoonlijk maar enkele dagen. Zitbaden twee- tot driemaal per dag in warm (maar niet heet) water kunnen verlichting bieden. Wie veel last heeft van jeuk kan een zalfje gebruiken dat de ontsteking tegengaat. Vraag wel raad aan arts of apotheker, want er zijn veel middelen van twijfelachtig nut op de markt.

Houden de klachten aan, dan is het aangewezen naar de dokter te gaan. Die kan aambeien dichtspuiten met een etsende vloeistof of afsnoeren met een speciaal elastiekje. Bij een getromboseerde hemorroïde wordt het stolsel verwijderd onder plaatselijke verdoving. Dit geeft onmiddellijk verlichting van de pijn.

Moet ik hiervoor naar het ziekenhuis?

Neen en deze technieken zijn ook nauwelijks pijnlijk. Sommige huisartsen passen ze zelf toe, andere verwijzen naar een specialist. Belangrijk is dat niet alleen de uitwendige maar ook de inwendige hemorroïden worden behandeld. Dit laatste gebeurt via een korte kijkbuis die in de anus wordt gebracht. Alleen in uitzonderlijke, zware gevallen moet er een chirurg aan te pas komen.

Ben ik dan definitief van het probleem af?

Aambeien kunnen terugkomen. Daarom zal de dokter u voedingsadvies geven en zeggen wat u moet doen en vermijden. Drink tenminste twee liter water per dag. Het gebruik van vezelrijke voedingsmiddelen is aangewezen om de ontlasting zachter te maken. Een mild laxatief (bijvoorbeeld op basis van psylliumzaadjes) kan bijkomende hulp bieden. Alcohol verergert de klachten en moet worden vermeden.

Ten slotte nog een waarschuwing: als u bloed verliest via de anus, ga er dan niet zomaar van uit dat het wel aambeien zullen zijn. Anaal bloedverlies kan ook wijzen op een ontsteking of een tumor in het darmkanaal. Ga voor alle zekerheid langs bij de huisarts.

Deze rubriek is er voor u! Hebt u vragen, laat het ons weten. Elke maand beantwoordt dokter Bosmans op deze pagina een interessante lezersvraag. Om uw privacy te vrijwaren, worden de gezondheidsvragen van lezers altijd anoniem gepubliceerd. Schrijf naar Plus Magazine û Gezondheid, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel of mail naar

lbaekelandt@plusmagazine.be

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content