8 niet te missen tentoonstellingen

Steeds meer Europese steden zijn overtuigd van het belang van een rijk cultureel aanbod voor hun imago. Hamburg, Verona, Edinburgh, Rotterdam. Düsseldorf, Parijs, Londen, Luxemburg. Dit najaar pakken ze allemaal uit met unieke tentoonstellingen. Eropuit trekken om een museum te bezoeken en een bruisende stad ontdekken? Graag!

Verona Verleid door Andrea Mantegna

Verona kent u wellicht vooral als de stad van Romeo en Julia, het superromantische sprookje van William Shakespeare dat elk jaar duizenden toeristen naar het belangrijkste balkon ter wereld lokt. Een huzarenstukje van de auteur, vooral omdat hij... nooit in Verona is geweest. Maar de stad is veel meer: het is een echt openluchtmuseum vol prachtige Romeinse, gotische en renaissancegebouwen. De plaats waarrond zich alles afspeelt is de Piazza Bra, een van de grootste pleinen van Italië met een Romeins amfitheater, prachtige Venetiaanse paleizen en een neoklassiek gemeentehuis. Dit amfitheater vormt de ideale locatie voor het unieke operafestival dat er jaarlijks wordt gehouden.

Een andere blikvanger van de stad, slechts op 30 kilometer van het Gardameer gelegen, is de Romaanse kerk San Zeno Maggiore die in roze marmer is opgetrokken. Binnenin bevindt zich het meesterwerk De triptiek van Zeno (1456-1460) van de prerenaissanceschilder Andrea Mantegna. Deze kunstenaar uit Padua, bekend om zijn meesterlijk perspectief en zijn levendige kleuren kreeg slechts twee opdrachten in de stad maar dat volstond ruimschoots om een onmiskenbare invloed uit te oefenen op de volgende generaties schilders.

Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat Mantegna stierf en dat wordt in Verona herdacht met een grote retrospectieve van zijn werk. Er zullen 200 werken te zien zijn van Andrea Mantegna zelf en de belangrijkste Veronese artiesten uit de 15de eeuw, samengebracht uit 100 musea en collecties van overal ter wereld: schilderijen, tekeningen, gravures, miniatuurschilderingen, sculpturen, medailles... Maar ook in zijn geboortestad Padua en in Mantua, waar hij 20 jaar in het hof van Gonzaga werkte, zal de vijfhonderdste verjaardag van zijn dood niet onopgemerkt voorbijgaan.

Mantegna e le arti a Verona 1450-1500. Tot 10/1/2007 in Palazzo della Grand Guardia, Verona. Alle dagen 9.30-19.30 uur, vrij-za-zo: 9.30-21.30 uur. Toegang: euro 10 (65+: euro 8). Info: tel. 00 39 2 43 34 34 22 en (enkel in het Italiaans) www.andreamantegna2006.it. Andere Mantegnatentoonstellingen in dezelfde periode in Museo Erimitani (Padua) en Palazzo Te (Mantua).

Düsseldorf

Kunstshoppen bij Francis Bacon

Düsseldorf is niet alleen de modehoofdstad van Duitsland maar ook een prachtige shoppingstad. De Shadowstrasse en de Königsallee – die Kö in de volksmond – lokken veel toeristen. Het oude stadsdeel langs de oever van de Rijn bulkt van de cafés en restaurantjes. U vindt er niet minder dan 260 pubs en daarom wordt deze buurt ook ‘de langste bar van de wereld’ genoemd. De wijk rond de oude haven pronkt nu met ultramoderne gebouwen, waaronder de in het oog springende projecten van Frank O. Gehry.

Düsseldorf telt ook belangrijke musea zoals de Kunstsammlung Nordrheinwestfalen met twee afdelingen. In K21 wandelt u door de artistieke toekomst, in K20 vindt u meesters uit de 20ste eeuw met dit najaar een grote retrospectieve van het werk van Francis Bacon, de belangrijkste Britse schilder uit die periode. Zestig belangrijke werken werden bijeengebracht rond de favoriete thema’s van de schilder: het verlies van een stabiele identiteit, de kwetsbaarheid tegenover onzichtbare krachten en de ontbering van een veilige plek in deze wereld.

Francis Bacon, The violence of the real. Tot 2/1/2007 in K20, Am Grabbeplatz 5, Düsseldorf. Di-vr: 10-18 u., za-zo: 11-18 u. Toegang: euro 6,50 (combiticket met K21: euro 10). Info: tel. 00 49 211 838 11 30, www.kunstsammlung.de

Londen Het brein van da Vinci

South Kensington, in het westen van centraal-Londen, is een chique buurt waar veel consulaten zijn gevestigd. Veel groene parken, monumenten uit de Victoriaanse periode, het gerenommeerde warenhuis Harrod’s, de trendy buurt Notting Hill. Tegelijk is dit een wijk met een hoge concentratie aan culturele instellingen. Zo is het Victoria en Albertmuseum (V&A) ondergebracht in een imposant gebouw in neoromaanse stijl, dat ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1851 werd gebouwd. Na het succes van de wereldtentoonstelling werden in dezelfde buurt tal van musea in die stijl bijgebouwd, zoals de Royal Albert Hall, het Natural History Museum, en het Science Museum.

Dit najaar loopt in het V&A een speciale tentoonstelling die probeert door te dringen tot het briljante brein van Leonardo da Vinci. Hoe was hij in staat zijn ongelooflijke theorieën te visualiseren? Onder meer met filmanimatie krijgen we inzicht in de eigenzinnige wereld van da Vinci. Schaalmodellen van zijn ontwerpen – een vliegmachine, een tank, een gigantische kruisboog,...- zijn eveneens te zien, net als een aantal van zijn notitieboekjes.

Leonardo da Vinci, Experience, experiment and design. Tot 7//2007 in V & A, Cromwell Road, Londen. Dagelijks 10-17.45 uur, wo en laatste vrijdag maand tot 22 uur. Toegang: £ 10 (60+: £ 7). Info: tel. 00 44 20 79 42 20 00, www.vam.ac.uk

Rotterdam In de ban van Boeddha

Rotterdam kwam zwaargehavend uit de Tweede Wereldoorlog, maar snel verrees een heel nieuwe, moderne stad met veel futuristische gebouwen en hoogbouw. Toch zijn er nog plekjes te vinden waar u nog iets van de charme van de 19de eeuw terugvindt, zoals de buurt rond Leuvehaven waar ook het Maritiem museum en het Havenmuseum gevestigd zijn. De Oude Haven is nu een uitgaanscentrum met veel cafés en restaurants. U vindt er mooie oude sloepen die fel contrasteren met de modernistische kubuswoningen langs de kaai. Op cultureel vlak komt u in Rotterdam uiteraard niets te kort. In het prestigieuze Boijmans-Van Beuningenmuseum kunt u werken van Jeroen Bosch en Bruegel (bijv. De toren van Babel) bewonderen.

Zoals vele havensteden is Rotterdam een heel multiculturele stad, een wereldmuseum is hier dan ook perfect op zijn plaats. Het ligt langs de Maas, niet ver van de futuristische Erasmusbrug. U vindt er belangrijke werken uit Amerika, Zuid-Oost Azië, China, Japan, Tibet, Oceanië en Afrika. Momenteel loopt hier een interessante tentoonstelling rond de 14 Dalai Lama’s, van 1391 tot vandaag. Via schilderijen, historische documenten, foto’s en films worden de geheimen van het mysterieuze Tibetaanse boeddhisme uit de doeken gedaan.

Tibet en de 14 Dalai Lama’s. Tot 7/1/2007 in het Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25, Rotterdam. Di-zo: 10-17 uur. Toegang: euro 8 (-15 j: euro 4 – 65+: euro 6)). Info: tel. 00 31 10 270 71 72, www.wereldmuseum.nl

Parijs

Het nieuwe Quai Branly

Wie denkt dat hij de meeste musea in Parijs al kent, heeft sinds deze zomer toch weer een reden om naar de lichtstad af te zakken. Aan de voet van de Eiffeltoren heeft het gloednieuwe Musée du Quai Branly zijn deuren geopend. In de permanente collectie vindt u 3500 voorwerpen uit diverse culturen uit Afrika, Amerika, Azië en Oceanië. Sommige zijn afkomstig van het vroegere museum van Afrikaanse en Oceanische kunst, andere van het etnografische museum of vaan de koninklijke collectie van Versailles. Er wordt ook aandacht besteed aan hedendaagse kunst, op voorwaarde dat ze beïnvloed zijn door de traditionele kunsten: aborigine kunstenaars hebben plafonds en muren van het museum versierd, in een filmzaal worden documentaires vertoond en allerlei theater-, dans- en muziekvoorstellingen staan op het programma.

Even opzienbarend is het museumgebouw zelf, van de hand van toparchitect Jean Nouvel. Het hoofdgebouw hangt tien meter boven een tuin en heeft een plantenmuur waarin 150 plantensoorten zijn verwerkt. Na een bezoek kunt u even binnenwippen in de bibliotheek met 25 000 titels. En tot 25 november loopt de tentoonstelling Qu’est ce qu’un corps? waarin onderzocht wordt hoe verschillende culturen tegen het lichaam aankijken. Tot 17 december kunt u ook gaan kijken naar Ciwara, chimères Africaines, Afrikaanse maskers in de vorm van dierenkoppen uit Mali en Ivoorkust.

‘Qu’est ce qu’un corps?’ tot 25/11 en ‘Ciwara, chimères Africaines’tot 17/12/2006 in Musée du quai Branly, quai Branly 27, 37 of 51 en Rue de l’Université 206 en 218, Parijs. Di-zo: 10-18.30 uur, do nocturne tot 21.30 uur. Toegang euro 8,50 (tijdelijke expo) of euro 13 (museum + tijdelijke tentoonstelling). Info: tel. 00 33 1 56 61 70 00, www.quaibranly.fr

Luxemburg

Het mekka van de moderne kunst

Met zijn 100 000 inwoners kun je de hoofdstad van het Groothertogdom bezwaarlijk een metropool noemen. Maar belangrijk is ze wel! Luxemburg is een oude vestingstad bovenop een rots gebouwd, waardoor u op bepaalde punten in de stad een spectaculair zicht op de vallei voor de ogen geschoven krijgt. In de grotendeels autoloze stadkern vindt u naast de Europese instellingen en banken ook exclusieve modezaken, gezellige terrasjes – aan de Place d’Armes en de Place Guillaume -, mooie stadsparken en het groothertogelijk paleis.

Sinds deze zomer is daar een nieuwe trekpleister bijgekomen, het nagelnieuwe Musée d’Art Moderne (MUDAM). Het puntvormige gebouw dat fel afsteekt tegen de nabijgelegen oude vestingen is van de hand van sterarchitect Ieoh Ming Pei, die ook de piramide bij het Louvre realiseerde. Het museum wil alle hedendaagse kunst in het voetlicht stellen, zowel schilderkunst als fotografie, video, multimedia, design en architectuur. Kunstenaars krijgen zelfs de gelegenheid werken te creëren in functie van de specifieke plaats die ze in het museum zullen krijgen. De openingstentoonstelling kreeg het thema El Dorado mee en u vindt er o.a. werken van James Coleman, Richard Deacon, Nari Ward en Wim Delvoye.

El Dorado. Tot 20/11/2006 in Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean (Mudam), Park Dräi Echelen 3, Luxemburg. Alle dagen: 11-18 u., wo tot 20 uur. Toegang: euro 5 (60+: euro 3). Info: tel. 00 35 24 53 78 51, www.mudam.lu

Edinburgh

Met Canaletto naar Venetië

De Britten hebben ze uitgeroepen tot de leukste stad van hun eiland en Unesco deed er nog een schep bovenop door de trotse hoofdstad van Schotland met haar brede lanen en prachtige huizen in Victoriaanse of Georgiaanse stijl tot werelderfgoed te verheffen. Maar Edinburgh kent vooral een rijk cultureel leven, met als hoogtepunt het jaarlijkse Edinburgh festival. Eén van de grootste attracties is ongetwijfeld het oudste kasteel van Schotland dat op een uitgedoofde vulkaan ligt. Van Edinburgh Castle loopt The Royal Mile door de oude stad richting Palace of Holyroodhouse, de officiële residentie van de Queen in Schotland. In de Queen’s Gallery loopt het er momenteel storm voor een expositie van werken van de 18de-eeuwse Venetiaanse schilder Canaletto (voluit: Giovanni Antonio Canal). De schilderijen maken deel uit van de Royal Collection en werden vanuit Buckingham Palace overgebracht. Het was King George III die ze aankocht om er zijn paleizen mee op te fleuren. Canaletto’s postkaartschilderijen waren tijdens de 18de eeuw razend populair. Met zijn zichten van Venetië inspireerde hij honderden rijke Britten om de ‘grand tour’ te ondernemen en zo bracht hij de eerste toeristische golf uit de geschiedenis tot stand. Met “een Canaletto” naar huis komen was het ideale reissouvenir. De twaalf limineuze schilderijen van het Gran Canal vormen het hoogtepunt, maar de expositie telt veel meer meesterwerken en neemt de toeschouwer als het ware mee op een virtuele toer door het 18de-eeuwse Venetië.

Canaletto in Venice, in Queen’s Gallery, Canongate, The Royal Mile, Edinburgh, tot 7/1/2007, alle dagen (behalve 25 en 26/12), 9.30 – 16.30 uur. Toegang: £ 5 (60+: £4,5 en -17 j: £ 3). Info: tel. 00 44 131 556 51 00, www.royalcollection.org.uk

Hamburg Van Munch tot de romantiek

Het oude stadsgedeelte van Hamburg kunt u makkelijk te voet ontdekken. Zo komt u oog in oog te staan met de meest diverse architectonische stijlen, want deze stad werd ettelijke malen heropgebouwd na weer een nieuwe ramp. Anno 2006 is het gezelligheid troef in deze voormalige hanzestad aan de Elbe. Maar de stad telt vooral zeer mooie musea. De Kunsthalle geeft een overzicht van alle grote stromingen in de Europese schilderkunst met werk van o.a. Rembrandt, Edvard Munch en de grote Duitse romantici van de 19de eeuw: Caspar David Friedrich en Philip Otto Runge. In een overzichtstentoonstelling in de Kunsthalle zijn nu een groot aantal schilderijen van Friedrich samengebracht met tekeningen en aquarellen afkomstig uit 50 musea. Een uniek overzicht.

Caspar David Friedrich, enfindung der romantik. Van 7/10/06 tot 8/1/07 in Kunsthalle, Glockengiesserwall, Hamburg. Di-zo: 10-18, do 10-21 u. Toegang: euro 8,50, tel. 00 49 40 428 13 12 00, www.hamburger-kunsthalle.de n

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content