8 hints voor een verstandige aankoop

Waarmee moet u zeker rekening houden bij de aankoop van een gps-systeem? Met deze 8 hints voor een verstandige keuze!

1 Gaat u niet vaak op reis met de wagen, dan volstaan Benelux kaarten die ook de grote verkeersaders in de rest van Europa bevatten. Doorkruist u vaak Europa of wilt u op uw reisbestemming rondtoeren met de wagen, dan moet u over de kaarten van heel Europa beschikken. Belangrijk is echter dat u uw kaarten kunt updaten. Informeer vooraf naar de prijs en houdt daar ook rekening mee wanneer u de aankoopprijzen vergelijkt.

2 De kaarten voor alle gps-toestellen worden aangeleverd door twee fabrikanten. Het verschil zit hem dus niet daarin, wel in de gebruikte navigatiesoftware. Vergelijk en kies voor een gps-systeem waarvan de bediening u het meest logisch en gebruiksvriendelijk lijkt

3 Wilt u zich niet vast rijden in files of wegenwerken, dan kan TMC (Traffic Message Chanel) een uitkomst bieden. Slechts weinig toestellen hebben de speciale ontvanger en antenne ingebouwd. Voor een groot aantal toestellen zijn ze wel afzonderlijk aan te schaffen. Bedenk dat u dan wel met extra draden zit én dat de prijs die u moet betalen, stijgt.

4 Veel gps-toestellen waarschuwen wanneer u vaste flitspalen nadert. Het aantal flitspalen groeit echter voortdurend. Daarom moeten deze regelmatig bijgewerkt worden. Niet alle merken bieden deze mogelijkheid gratis aan.

5 Wilt u uw gps ook gebruiken tijdens een stads wandeling of een shoppingtrip of om er met de fiets op uit te trekken? Bekijk dan vooraf of er een specifieke instelling voor voetgangers of fietsers mogelijk is. Te voet mag u immers wél door een eenrichtingsstraat!

6 Ga na hoelang de autonomie van de batterij bedraagt. Als u de gps te voet of met de fiets wilt gebruiken, is een autonomie van enkele uren noodzakelijk. Meestal schatten de fabrikanten deze autonomie hoger in dan wat u in de praktijk zult ervaren. Allerlei factoren (zoals de helderheid van het scherm) spelen hierbij een rol. Zorg dat er zeker een 12V-kabel in uw pakket zit om het toestel op de batterij van de wagen aan te sluiten.

7 Bekijk de drager. Flexibele systemen zijn handig maar durven trillen op een niet al te vlakke weg waardoor u een onstabiel beeld krijgt. Ook niet alle zuignappen om de drager op de voorruit of het dashboard te bevestigen houden even goed.

8 Laat uw gps nooit achter in een geparkeerde wagen. Bij de meeste toestellen wordt een beschermhoesje geleverd waar u ze kunt in opbergen als u ze uit de wagen neemt. Het is zelfs niet onverstandig ook de drager te verwijderen. Voor dieven is die drager immers het signaal dat u een gps-bezitter bent. De verleiding om eens te gaan kijken of de gps niet in het handschoenkastje zit, kan groot zijn...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content