7 manieren om een nieuwe liefde te vinden

De zomer biedt onverwachte mogelijkheden om een nieuwe levenspartner te vinden. Op één voorwaarde: niet thuis zitten treuren, maar zelf het initiatief nemen. Plus Magazineontmoette lezers die hun lot in eigen handen namen.

Tele-Onthaal merkt het elk jaar aan het aantal oproepen in de zomer: alleenstaanden voelen zich dan eenzamer dan in pakweg de kerstperiode. Familieleden, vrienden en kennissen zijn met vakantie en het klassieke verenigingsleven staat op een laag pitje. En onder de zomerzon, enkel gelukkige koppels...

Iedereen happy, behalve u

“Die eenzaamheid betekent niet dat alleenstaanden ook sociaal geïsoleerd bent”, zegt Joris Vierendeels, stafmedewerker aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. “Uit onderzoek weten we dat alleenstaande vijftigplussers veel sociale contacten hebben met een brede groep mensen. Het gaat om emotionele, niet om sociale eenzaamheid. Wat ze missen is een intieme, hechte band met een partner. In de zomer weegt dat gemis nog erger: iedereen lijkt happy, behalve zij.”

Je hebt natuurlijk datingsites en verenigingen voor singles, maar de ene voelt zich er al beter thuis dan de andere. Velen missen op datingsites het persoonlijke en visuele contact. Anderen voelen zich niet echt opgenomen in de groep als ze lid worden van een bestaande vereniging.

Eén zaak staat als een paal boven water: een levenspartner komt niet uit de lucht vallen terwijl u thuis zit te kniezen. Plus Magazine peilde naar de ervaring van alleenstaande lezers die een nieuwe liefde vonden door zelf proactief initiatieven te nemen. De zomer biedt onverwachte mogelijkheden. We hebben hun ervaringen samengevat in doe-het-zelfadviezen.

1 Start zelf met een vriendenkring voor alleenstaanden

Dat is precies wat Chris Verdyk, Toni Wilk en Jacqueline Hurdebise deden (hun getuigenissen op p. 28 en 29). Het liefst houdt u die groep kleinschalig en lokaal. Een nieuwe relatie zal hier misschien niet meteen uit voortvloeien, maar u zult wel snel een nieuwe vriendenkring opbouwen met mensen die uw verleden niet kennen. “Het geeft een nieuwe zin aan uw leven en een boost aan uw zelfrespect”, meent Joris Vierendeels. “Tegelijk geeft u ook een nieuwe zin aan het leven van anderen. Zelf iets organiseren is altijd beter dan passief ondergaan.”

2 Gebruik datingsites, maar niet om te daten

Datingsites kunnen u in contact brengen met leeftijdgenoten die dezelfde interesses delen. Ook al leidt een date niet tot een relatie, u kunt er wel een goede vriend(in) aan overhouden. En als u zelf een vriendenkring voor alleenstaanden wilt starten, kunt u de profielen op datingsites gebruiken om contacten te leggen en mensen uit te nodigen voor een eerste bijeenkomst.

3 Spreek mensen aan op een zomers terras

Ongelooflijk hoe een terras op een zomerse dag een samenleving in het klein vormt. Iedereen is vrolijk en ongedwongen en blijft vaak lang plakken. U zult ook verbaasd zijn aan hoeveel tafeltjes mensen alleen zitten. Trek dus uw stoute schoenen aan, ga op een zomeravond op een terras zitten en spreek vooral zelf andere mensen aan die alleen zitten. Misschien zijn ze niet in een gesprek geïnteresseerd, maar alles is beter dan u op zo’n mooie avond thuis op te sluiten of uren achter uw pc te zitten.

4 Ga golfen

Van alle sportclubs hebben golfclubs de meeste singleleden van 50+. Profiteer dus van de zomer om te starten en te oefenen. En jawel: hoe beter u golft, hoe aantrekkelijker u overkomt. Uiteraard kunt u ook gaan joggen, fietsen of zwemmen in open lucht. Ook dan kan uw pad een andere sportieve single kruisen. “Deze zomer ben ik van plan aan zee aan nordic walking te doen”, horen we van lezeres Rita Vandenberghe. “Het is een gezonde manier om iemand te ontmoeten. In een sportieve activiteit toon je jezelf zoals je bent. Je hebt geen masker op en je voelt je meestal goed in je vel. Dat spreekt anderen meer aan dan formeel gedoe.”

5 Volg een workshop of boek een groepsreis

“Van alle bevolkingsgroepen behoren alleenstaande vijftigplussers tot de mensen die het meest deelnemen aan culturele activiteiten, weten we uit onderzoek”, legt Joris Vierendeels uit. “De meeste deelnemers vinden we bij de gescheiden mannen en vrouwen.” Resultaat: als u zich inschrijft voor een culturele groepsreis of een artistieke workshop, is de kans groot dat de andere deelnemers zich in dezelfde levenssituatie bevinden als uzelf. En loopt u minder het risico terecht te komen tussen vooral koppels.

6 Open een klein- schalige horecazaak

“Op een dag kwam ik heel onverwacht in een scheiding terecht”, vertelt lezer Bert Goffin. “Drie jaar lang ben ik niet buiten gekomen en heb ik nagedacht over wat ik met mijn leven wou doen. Uiteindelijk ben ik als bijverdienste een café met een heel verzorgd retro-interieur gestart. Ik ben maar beperkt open (enkel bij goed weer). In de zomer komen er mensen van heinde en verre naar hier. Ik heb geen tijd meer om eenzaam te zijn. Ik heb altijd mensen om me heen en ik weet zeker dat mijn prinses op het witte paard hier op een dag zal binnenkomen.”

7 Zet een benefiet- actie op

Er is in uw gemeente vast wel een goed doel dat extra inkomsten kan gebruiken. Een tehuis voor kinderen, een sportclub, een dierenasiel... Als u voor hen een benefietactie opzet, vindt u niet alleen een zeer actieve besteding van uw vrije tijd, maar legt u ook verrassend veel nieuwe contacten. Ook hier is het vinden van een nieuwe liefde niet het doel, maar misschien wel het onverwachte resultaat. Spreek hiervoor uw kennissen aan en gebruik alle moderne communicatiemiddelen (eigen website, sociale media, lokale kranten...). U weet niet wat voor een boeiende tijd u wacht!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content