6x energiezuiniger wonen

Hebt u al eens echt nagedacht over energiezuinige aanpassingen aan uw woning? Misschien is een van de hier beschreven situaties de uwe. En vooral: maak gebruik van de overheidssteun zolang hij nog bestaat!

1. Onze oude wasmachine heeft het begeven, maar ik ben wel geschrokken van de aankoopprijs van een nieuw exemplaar met een energieklasse A++.

Alle experts zijn het erover eens: oude en grote elektrische apparaten (wasmachine, droogkast, vaatwasser, koelkast, diepvriezer, boiler...) behoren tot de grootste energievreters in uw woning. De meest energiezuinige toestellen dragen thans het energielabel A+++ (reeds beschikbaar voor wasmachines, droogkasten, koelkasten en diepvriezers). En misschien kunt u overschakelen op een kleiner toestel?

Uw besparing: Het terugverdieneffect door energie- en waterbesparing is groter dan u denkt. Een voorbeeld: een warmtepompdroogkast met een A-label verbruikt per droogbeurt 1,75 kWh, een oudere condensdroger (C-label) 3,65 kWh. De aankoop van een A-toestel mag u betalen met ecocheques. Het Brussels gewest geeft aan gezinnen een premie (min. euro 50) bij de aankoop van een koelkast/diepvriezer A++ en van een A-droogkast.

2. De buitenmuren van ons huis zijn niet geïsoleerd Is isoleren mogelijk zonder breekwerk?

Er bestaan vandaag technieken om buitengevels na te isoleren die veel makkelijker zijn dan vroeger en geen risico op vochtige binnenmuren meer geven. Lege spouwmuren worden bijv. onder hoge druk ingespoten met isolatiekorrels of vlokken rotswol/glaswol. Buitengevels zonder spouw kunnen aan de buitenkant worden bedekt met vochtbestendige isolatieplaten en daarna afgewerkt met bijv. leien of hout (foto hiernaast) Let wel: lege spouwmuren kunt u beter niet isoleren wanneer de spouw smaller is dan 4 cm of wanneer de buitenmuur geen vocht doorlaat (bijv. geverniste bakstenen).

Uw besparing: Een woning met 150 m² geïsoleerde buitenmuren bespaart 300 tot 500 l stookolie per jaar. Daarbovenop komen de gewestelijke premies. Voor het na-isoleren van buitengevels via de buitenzijde bedraagt de premie in Vlaanderen euro 15 per m², in Wallonië euro 30 per m² en in het Brussels gewest zelfs euro 80 per m². Deze premie mag u combineren met een premie van de netbeheerder.

3. We hebben onze badkamer vernieuwd met een regendouche, maar onze oude warmwaterboiler vreet energie.

Een goede oplossing is uw oude boiler te vervangen door een zonneboiler voor huishoudelijk en sanitair warm water. Een zonneboiler bestaat uit een klein aantal collectoren op het dak (foto hieronder), een pomp die het water naar de collectoren heen en terug stuwt en een boiler die het warme water stockeert. Een klein gezin komt al snel toe met 5 m² collectoren op het dak en een boiler van 200 liter.

Uw besparing: In een normaal zonnig jaar kunt u 60% besparen op uw kost voor het verwarmen van water. Bovendien hebben de gewesten hun premie voor zonneboilers fors verhoogd: euro 550 per m² zonnecollector op het dak in Vlaanderen, euro 4.250 voor 2 tot 4 m² (+ euro 200 per bijkomende m²) in het Brussels gewest en euro 1.500 voor 2 tot 4 m² (+ euro 100 per bijkomende m²) in Wallonië. Ook de netbeheerders geven een premie.

4. Onze stookketel moet vervangen maar we twijfelen tussen een condensatieketel en een warmtepomp.

Condensatieketels worden almaar kleiner en blijven relatief het voordeligst. Energiezuinige stookketels op aardgas herkent u aan het HR+ of HR Top label, die op stookolie aan het Optimaz Elite label. Is uw woning goed geïsoleerd, dan kunt u een warmtepomp of microwarmtekrachtkoppeling (wkk) overwegen. De huidige warmtepompen kunt u op een bestaande cv aansluiten. Er bestaan ook combinatiewarmtepompen met warmwaterboiler of zonnecollectoren op het dak. De micro-wkk (foto hierboven) gaat nog verder: hij zorgt voor verwarming, produceert warm water voor huishoudelijk/sanitair gebruik en levert een deel van uw stroom.

Uw besparing: Vervangt u een stookketel van 20 jaar of ouder door een energiezuinig exemplaar, dan kunt u 25 tot 30% op uw stookkosten besparen. Voor een condensatieketel op aardgas krijgt u in Brussel een premie van euro 550, in Wallonië euro 450. De drie gewesten geven een premie bij installatie van een warmtepomp: euro 1.700 in Vlaanderen, euro 2.000 in Brussel en euro 1.500 in Wallonië (euro 2.250 voor een combi). Voorlopig geven enkel Brussel en Wallonië een premie voor de plaatsing van een micro-wkk. En dan is er nog de premie van de netbeheerder.

5. Destijds hebben we veel betaald voor lichtrails met halogeenspots. Krijgen we dezelfde lichtkwaliteit als we ze vervangen door ledlampen?

Er komen voortdurend ledlampen op de markt die betere prestaties leveren qua lichtsterkte, lichtkwaliteit, dimbaarheid enz. En dat zowel in de vorm van losse lampen als voor inbouw- of opbouwarmaturen (foto’s hieronder). Een goede oplossing bestaat erin om als proef in één kamer of in één rail de halogeenspots door gelijkwaardige ledlampen te vervangen. Zo kunt u het effect beter inschatten.

Uw besparing: De hoge aankoopprijs van ledlampen wordt gecompenseerd door een stroombesparing van ongeveer 70% en door de lange levensduur (makkelijk 40.000 branduren op volle sterkte. Een ledlamp met een verbruik van 12 watt geeft even veel licht als een halogeenspot van 50 watt). Premies voor de aanschaf van ledverlichting bestaan (nog) niet, maar u kunt ze wel betalen met ecocheques.

6. We hebben ons schuine dak geïsoleerd maar dromen nu van een dakterras op onze aanbouw met plat dak. Dit platte dak is echter niet geïsoleerd.

Een plat dak laten u best aan de buitenkant isoleren met dunne, stijve en tegelijk heel lichte isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde. Die belasten het dak nauwelijks en komen niet boven de dakrand uit. Nadien moeten ze wel worden afgedekt met een nieuwe dakbedekking (bitumen of kunststof). De isolatie maakt het platte dak beter beloopbaar, waardoor u het beter kunt gebruiken als terras.

Uw besparing: Dakisolatie, indien ze voldoet aan de normen, levert een besparing van minimum 15% en is door de uitgebreide financiële steun al na twee jaar afgeschreven. Dakisolatie is de enige investering waarvoor u nog een federale belastingaftrek kunt krijgen (30% van de gedane uitgaven in 2012). Dit voordeel kunt u combineren met de isolatiepremies van het gewest, van de netbeheerder en – soms ook – van de provincie of gemeente.

Voor meer premies: www.plus- magazine.be/energiepremies

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content