60 kaarsjes voor de televisie!

Op 31 oktober is het precies 60 jaar geleden dat de eerste Vlaamse televisie-uitzending de ether in ging. De expo ‘Lang leve de tv!’ blikt terug.

Op die herfstavond in 1953 vergaapten de Vlaamse kijkers zich aan maar liefst drie programma’s (!): de nieuwsuitzending Panorama, het toneelstuk Drie Dozijn Rode Rozen en het weerbericht van Armand Pien. Ze zaten waarschijnlijk samen met vrienden en familie, of stonden voor de etalage van een elektrozaak. Want op dat moment waren er in Vlaanderen nog maar 15. 000 tv-toestellen. Die avond luidde een nieuw tijdperk in.

Zelf even nieuwsanker

De expo Lang leve de tv! neemt u via reuzentoestellen mee doorheen zes decennia en hun bijbehorende huiskamers, maar ook langs de thematische pijlers waar televisie al 60 jaar op stoelt: show en spel, informatie en duiding, en fictie. U wandelt door de decors van toen en nu, en ziet er de meest legendarische fragmenten.

“Sommige onderdelen zaten nog in het VRT-archief, andere hebben we moeten reconstrueren. We hebben bijvoorbeeld de oorspronkelijke balustrades van Hoger Lager kunnen gebruiken”, zegt Kristin Van Damme, researcher bij Pièce Montée, dat de expo bouwt. “De recente decors hebben we gewoon ontleend”. U kunt zich tijdens uw bezoek trouwens even laten gaan en deelnemen aan De I.Q.-kwis of plaats nemen in het journaaldecor en als volleerd nieuwsanker de autocue lezen.

Niets nieuws onder de tv-spots

Welke evolutie valt nu het meest op doorheen die zes decennia? Het tempo van de beelden is in de loop der tijd alsmaar hoger geworden én de professionalisering natuurlijk, vindt Van Damme. “In de beginjaren ging alles er zeer traag en amateuristisch aan toe. De nieuwsstudio, dat was een tafel met telefoon en een wereldkaart erachter. Het decor bestond uit nauwelijks meer dan een paar planken en gordijnen. Alles gebeurde ook vanuit de piepkleine Studio 6 van het Flageygebouw.”

“Zelfs wanneer je programma’s van de jaren ’80 ziet, zoals Merlina, valt het op dat die een zeer gezapig tempo hebben. En verder heel grappig: veel formats die we vandaag kennen, bestonden in de beginjaren ook al. Zo liep vanaf 1968 het kookprogramma Kijk en kook, waren danswedstrijden erg populair en doet De muziekkampioen van Toni Corsari toch wel denken aan The Voice.”

Het Huis van Wantrouwen halverwege de jaren ’90 was wél vernieuwend. Verder valt ook op dat Vlaanderen altijd een sterke fictietraditie heeft gehad. En mooi om te zien is hoe sommige mensen haast meegroeien met het medium, zoals Jo De Meyere, Mike Verdrengh of Bart Peeters.”

Ter info: in 1969 bezaten al 1,9 miljoen mensen in ons land een tv-toestel, halverwege de jaren ’70 zo goed als elk huisgezin.

Lang leve de tv! Expo 60 jaar televisie. Van 1/11 tot 27/4/2014 in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, Gent. Di-zo, 10-18 u. Prijs: € 14. Info: www.langlevedetv.be

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content