© ISTOCK

6 manieren om je hoofdpijn aan te pakken

1 Doe aan relaxatiekine

De kinesitherapeut masseert je nek, (voor)hoofd, schouders of bovenrug om je spieren te ontspannen en de druk rondom je hoofd weg te nemen. Dit kan een gunstig effect hebben bij hoofdpijn omdat de spierspanning afneemt en het je tegelijk helpt om te relaxen. “Hoofdpijn komt niet, zoals vaak wordt gedacht, vanuit de nek maar vanuit het hoofd. De nek kan wel mee gevoelig zijn.” Ook ademhalingstherapie kan spanningshoofdpijn verminderen. Hierbij wordt de ademhaling ingezet om tot relaxatie van het lichaam te komen. Deze techniek vraagt wel wat tijd en energie.

2 Pas je levensritme aan

Een regelmatig leven, met voldoende slaap, gezonde voeding en structuur kunnen helpen om je hoofdpijnepisoden terug te dringen. Een verandering van bioritme, te korte nachten, onregelmatig eten, maaltijden overslaan of te laat ontbijten, een te gespannen levensstijl, overgewicht enz. kunnen hoofdpijn dan weer uitlokken. Ook jetlag en tijdverschillen kan je beter mijden als je hoofdpijngevoelig bent.

3 Beweeg

Bij spanningshoofdpijn kan het helpen om (mild) te sporten wanneer je al hoofdpijn voelt. Bij een migraineaanval is bewegen vaak niet mogelijk en ook niet aangewezen. Je kan wel actief zijn op momenten dat je geen migraine hebt. “Ook van seks wordt beweerd dat het kan helpen om hoofdpijn weg te vegen, al is dat nooit echt wetenschappelijk aangetoond.”

4 Probeer het met planten en supplementen

Groot hoefblad (Petasites hybridus) is een eetbare plant waarvan het preventieve effect op migraine is aangetoond. De plant zorgt voor een verwijding van de bloedvaten in de hersenen. Volgens sommige bronnen werkt ze ook verlichtend bij spanningshoofdpijn. Moederkruid (Tanacetum parthenium) vermindert dan weer pijn en ontstekingen. “Het probleem bij plantentherapie is dat je vaak weinig zekerheid hebt over de precieze hoeveelheid werkzame stof in de preparaten.”

Van vitamine B-supplementen is eveneens aangetoond dat ze hoofdpijnklachten kunnen voorkomen of het aantal aanvallen kunnen verminderen. “Ook magnesium wordt soms ingezet. Maar voor andere planten en stoffen die vaak worden genoemd in de preventieve strijd tegen hoofdpijn, zoals co-enzym q10, omega 3-vetzuren, is er veel minder bewijskracht.”

5 Probeer acupunctuur uit

“Acupunctuur blijkt vooral goed te werken bij mensen die ervoor openstaan. De naaldentechniek is vrij goed onderzocht bij migraine waar het bij sommigen positief werkt.” De Wereldgezondheidsorganisatie erkent de werkzaamheid van acupunctuur bij hoofdpijnklachten. Vooral ooracupunctuur zou een positief effect hebben.

6 Neem een pijnstiller, maar niet te vaak

Voor gewone hoofdpijn zijn er geen specifieke pijnstillers zoals voor migraine. “Bij niet frequente hoofdpijn kan je wel een pijnstiller zoals paracetamol of een ontstekingsremmer innemen. Dat doe je best zo snel mogelijk, binnen het half uur na het opkomen van de pijn. Maar wie vaak hoofdpijn heeft, moet uitkijken dat hij niet meer dan twee dagen per week of acht dagen per maand een pijnstiller slikt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content