500 jaar Keizer Karel

Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat Keizer Karel op 15-jarige leeftijd rijp werd verklaard om te regeren. Dat gebeurde in het Coudenbergpaleis in Brussel en is in de hoofdstad aanleiding voor een speciale editie van de Carolusfeesten.

De lijfarts van de keizer

Andreas Vesalius (1514-1564) is de geschiedenis ingegaan als de ambitieuze wetenschapper die lijken van terdoodveroordeelden dissecteerde om de menselijke anatomie te bestuderen. Minder geweten is dat Vesalius ook de lijfarts was van Keizer Karel, zoals de expo in het Coudenbergpaleis belicht. Schedelboren, klysma’s en anatomische wassen beelden uit de 18de eeuw staan er tentoon, in totaal 200 objecten, allemaal afkomstig uit het Museum van de Geneeskunde in Brussel. Leidraad zijn de vele kwalen waar de keizer mee kampte, aldus museumdirecteur Thierry Appelboom: “Jicht, de pokken, hartinsufficiëntie en tandcariës, de vorst bleef er niet van gespaard.”

Vesalius, lijfarts van Keizer Karel. 7/5 tot 30/8 in het Coudenbergpaleis in Brussel. Ingang via het BELvue museum. Ma-vr, 9.30-17 u., WE 10-18 u. €6. www.coudenberg.com

Herenigde wandtapijten

Een kleine maar fijne tentoonstelling herenigt vier uitzonderlijke Brusselse wandtapijten die samen horen, maar in de loop der tijd verspreid raakten. Ze tonen taferelen uit de legende van OLV ten Zavel, die aan de basis ligt van de Brusselse Ommegang. Op een van de tapijten is de jonge Karel van Habsburg te zien, nu bekend als Keizer Karel. De tapijten werden in Brussel gemaakt rond 1516-1518. Een ervan komt uit het Hermitage in Sint-Petersburg. Het topstuk is eigendom van het Jubelparkmuseum en werd nog nooit tentoongesteld.

Wandtapijten uit de tijd van Keizer Karel. 22/5 tot 30/8 in het Jubelparkmuseum, Brussel. Ma-di, 10-17 u. € 8. www.kmkg-mrah.be

Speel de Renaissance na

De familiedag in het voormalige paleis van Keizer Karel neemt je mee naar de Renaissance. Leer boogschieten, ontdek geneeskrachtige planten of ontmoet de personages die mee opstappen in de Ommegang. De adellijke dames en heren uit de beroemde stoet nodigen je uit om met hen te poseren voor de foto. Getooid in replica’s van kostuums en accessoires kan je zelf een scène naspelen. Ook dansen zoals in de tijd van Keizer Karel of in de huid kruipen van hofarchitect en het Coudenbergpaleis herontwerpen, behoren tot de mogelijkheden.

Family Day. 17/5 in het Coudenbergpaleis, Brussel. 10-18 u. € 6. www.coudenberg.com

De tijd van de Ommegang

Elke zomer zakken toeristen van heinde en verre af naar Brussel voor de Ommegang, het hoogtepunt van de Carolusfeesten. De Ommegang is een historische evocatie van de intrede van Keizer Karel en zijn zoon Filips in 1549 in Brussel, destijds de hoofdstad van het grote Habsburgse Keizerrijk. Eind mei krijg je al een voorproefje. Het Warandepark wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot Ommegangdorp, met riddergevechten, valkeniers, steekspelen én Belgische streekgerechten.

Ommegang Dorp. 30/5 en 1-2/7 in het Warandepark, Brussel. 12 u. Gratis. Ommegang. 30/6 en 2/7 op de Grote Markt, Brussel. 21 u. € 38-€ 78. www.ommegang.be

De raad van Erasmus

Ook het Erasmushuis in Anderlecht is dit jaar 500 jaar oud. De link met Keizer Karel? Je kan hem zien in een glazen kast. Het gaat om een brief van de keizer aan de Nederlandse humanist, die in 1521 in Anderlecht verbleef. Erasmus spoorde de machtige heerser regelmatig aan om de weg van vrede en gerechtigheid te bewandelen en de allerzwaksten te beschermen.

500 Jaar Erasmushuis. 7/5 tot 30/8, Erasmushuis, Brussel. Ma-zo, 10-18 u. € 1,25. www.erasmushouse.museum

ANN HEYLENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content