50+ en aan de top

Ze zijn 50 jaar of ouder en staan aan de top van hun loopbaan. Ze hebben een leidinggevende functie, ze zijn gestart met een succesvol project of zijn onverwacht een celebrity geworden. Hoe voelt dat aan en welke valkuilen moeten ze mijden?

ONDERNEMER RUDI HENDRICKX (60): “Ik trap niet meer in onnozelheden”

“Vooruitdenken en vooruitzien, dat is altijd mijn grote troef geweest. Tijdens de hoogconjunctuur van 2005-2006 ben ik gestart met een bedrijf dat tijdelijke crisismanagers leverde aan bedrijven met problemen. Toen de crisis twee jaar later uitbarstte, had ik het juiste product op het juiste moment en kreeg ik megaklanten als Inbev en De Lijn.

Vandaag zet ik nog een stap verder. Nog niet zo lang geleden ben ik met Hugo Vandenborre, de Belgische pionier in waterstoftechnologie, gestart met het bedrijf H²O. Dit wordt wellicht het meest vernieuwende project uit mijn carrière. Waterstof wordt immers de altijd hernieuwbare brandstof van de toekomst. Het is één van de energiebronnen waarop Duitsland mikt na de uitstap uit kernenergie. We willen de bestaande technologie betaalbaar maken en bijvoorbeeld waterstofproductietanks bouwen die mensen in hun tuin kunnen plaatsen zoals nu stookolietanks. In juni start onze eerste productie-eenheid op in Congo-Brazzaville, het land dat onze uitvalsbasis wordt omdat ze daar nu heel open staan voor durfinvesteerders. Nu al krijgen we aanbiedingen voor samenwerking van grote energiebedrijven uit Spanje en Italië.

Eén van de voordelen van mijn ervaring is dat ik direct naar de kern kan gaan. Ik trap niet meer in onnozelheden, prestige of titels glijden van me af als water van een eend. Pionier zijn is echter ook frustrerend. Je moet voortdurend uitleggen waarmee je bezig bent en vooroordelen ontzenuwen. Over 40 jaar is het gedaan met fossiele brandstoffen, maar in België bestaat er geen plan voor energiebevoorrading op langere termijn. Ook dat maakt me vandaag heel boos. Ik doe niet aan sport en ik let te weinig op mijn gezondheid, maar gelukkig kan ik me wel afreageren in mijn hobby: luisteren naar klassieke muziek.”

ACTRICE MARIJKE PINOY (53): “Elke dag een evenwicht zoeken”

“Het is waar dat ik pas de jongste jaren bekend raakte bij het brede publiek door mijn gastrollen in tv-series en films. Dat maakt me wat opstandig: ik ben al bijna 30 jaar dag en nacht met theater bezig, toer al jaren in de Benelux en Frankrijk en heb nooit voor lege zalen gespeeld. Ook mijn politiek engagement dateert niet van gisteren.

Ik relativeer ‘bekendheid’ dus sterk. Let wel: ik speelde graag in De Smaak van De Keyser en Red Sonja omdat het goede series zijn. Ook Danni Lowinski en Zone Stad doe ik met plezier, al is dit het lichtere werk. En ik sta supergraag op een filmset. Toeren met theater is erg intensief. Filmen ook, maar op een andere manier. De verantwoordelijkheid bij film en tv wordt meer gedeeld, is minder zwaar omdat je als speler een kleine schakel bent in een groot geheel. Daarom hoop ik theater en tv in de toekomst meer te combineren.

De jongste jaren ben ik meer met mijn leeftijd en de vergankelijkheid van het leven bezig. Ik focus me nu meer dan vroeger op wat echt zinvol is. Ik ben een gescheiden moeder met nog drie kinderen thuis (19, 16 en 14 jaar) en ook grootmoeder. Ik moet een huis en een groene lening afbetalen, ambitieus blijven in mijn job en mijn kinderen een warm nest geven. Tussen die drie rollen zoek ik elk dag een juist evenwicht. In die zin sta ik nu misschien inderdaad aan de top... ”

TOPBEDRIJFSADVISEUR RITA VERREYDT (53): “Mensen laten groeien”

“Rita, wat zie je er goed uit! Ik straal blijkbaar energie en geluk uit. Vorige zomer zette ik een punt achter een carrière bij informaticabedrijf Sogeti Belux. Als voorzitter van de raad van bestuur werd me gevraagd meer inter- nationale functies op te nemen. In plaats van hier de lokale markt op te snuiven en met mijn mensen vooruit te gaan, moest ik op afstand bezig zijn met cijfers en tabellen. Ik heb Sogeti verlaten.

Toen dit bekend raakte, kreeg ik tal van aanbiedingen. Heel flatterend, maar ik koos voor het avontuur. In oktober 2011 startte ik de managementsvennootschap Dimani op. Binnen Cronos (Belgische ICT-groep) begeleid ik nu mensen om bedrijven op te starten, succesvol te maken of verder uit te bouwen. Ik was nooit een machtsmens, maar ik kan mensen laten groeien en positief beïnvloeden. Misschien sta ik aan de top van mijn kunnen, maar tegelijk wil ik nog bijleren. Er werd mij al een politieke of publieke carrière voorspeld, maar dat is niets voor mij. De politiek gaat te traag, stilstaan is achteruitgaan. Ik ben career driven. Er zijn weken dat ik met plezier 75 uur werk. Ik krijg pas stress als ik niets om handen heb. Toch hebben mijn drie kinderen me nooit verweten dat ik geen tijd voor hen maakte.

Ik begeleid nu jonge mensen die nog een hele carrière voor zich hebben. Door samen te werken kunnen ze mee profiteren van mijn ervaring. We hebben elkaar heel wat te bieden. Dat maakt het juist uitdagend en interessant. Ik heb altijd een open geest gehad. Nieuwsgierigheid is dé manier om aan de top te raken!”

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content