50+? Deze bedrijven werven u aan!

In tegenstelling tot wat vrijwel iedereen uitentreuren herhaalt, is werk vinden na uw vijftigste géén ‘mission impossible’! Voor meer bedrijven dan we denken speelt leeftijd nauwelijks een rol. Terwijl de Wetstraat druk bezig is met de eindeloopbaanproblematiek, vonden we sectoren en bedrijven die voluit kansen bieden aan vijftigplussers.

Eerste verrassing: alle spelers op het terrein die we bevraagd hebben (VDAB, VOKA, outplacementbureaus, personeelschefs, uitzendkantoren...) zeiden allemaal hetzelfde: er is geen enkele job, functie of sector die a priori gesloten is voor vijftigplussers. Dat is ook de ervaring van Sigrid De Bie, de projectcoördinator van Jobkanaal. Deze dienst van VOKA (de Vlaamse werkgevers) is sinds drie jaar actief om bedrijven te sensibiliseren en ze onder meer te helpen bij het aanwerven van 45-plussers. Sinds dit jaar ging de geïntegreerde werking van start met één geïntegreed Jobkanaal volgens het concept van Voka, maar nu ook samen met UNIZO en VCSPO. “In de drie jaar dat we bestaan, hebben we meer dan 2500 bedrijven bezocht en 14 000 vacatures helpen lanceren. Geen enkel bedrijf had principiële problemen met het aanwerven van 50-plussers. Integendeel, ze hechten allemaal veel waarde aan de ervaring, aan de competentie en vooral aan de flexibiliteit van oudere werknemers, zelfs al is hun opleiding niet meer bij de tijd. Alles hangt af van de vraag of het klikt tussen de oudere werkzoekende, het bedrijf en eventueel de arbeidsbemiddelaar. Dat is voor een werkgever belangrijker dan het salaris dat hij moet betalen of de voordelen die hij thans krijgt bij de aanwerving van een oudere werkloze.”

Denk eerst aan uitzendwerk

Sinds enkele jaren is uitzendwerk een belangrijke werkverschaffer geworden, ook voor 45-plussers. In 2004 hebben 26 392 van hen één of meer uitzendopdrachten uitgevoerd (8,1% van het totale aantal uitzendkrachten). Beter nog: bij één ervaren werknemer op twee hebben deze opdrachten ook geleid tot een vaste aanwerving. Het aantal oudere interimwerkers neemt voortdurend toe en meerdere uitzendkantoren ( Randstad, Creyf’s...) hebben zich zelfs gespecialiseerd in de begeleiding van 45-plussers.

Uitzendwerk heeft het voordeel dat u een voorgestelde job kunt aannemen of weigeren volgens uw interesses en uw levens- en werkritme. En denk niet dat men alleen uitzendwerk aanbiedt voor arbeiders, bouwvakkers, secretaresses, boekhouders, verkopers en chauffeurs. Die worden zeker gevraagd maar daarbuiten specialiseren meer en meer uitzendkantoren zich in de (para)medische sector, de informatica, de logistiek en ingenieurswerk.

Vooraleer u in een kantoor binnenstapt, kunt u het best eerst even rondsurfen op de websites van meerdere uitzendkantoren zodat u vertrouwd raakt met hun specialisaties (de lijst van alle kantoren vindt u op de website van Federgon, dat is de federatie van de Belgische uitzendkantoren: www.federgon.be).

Uw troeven: flexibiliteit en trouw aan het bedrijf

Behalve ervaring en competentie bezitten vijftigplussers twee eigenschappen die in tal van bedrijven en jobs zeer gewaardeerd worden: flexibiliteit en bedrijfstrouw.

Als uw kinderen de deur uit zijn, hebt u minder problemen met flexibel werken of werken op onregelmatige tijdstippen. Dat maakt u interessant voor jobs als chauffeur, koerier en maaltijdenbezorger, voor deeltijds werk (denk aan het vele werk dat nu betaald kan worden met dienstencheques), voor calcenters en reizigersvervoer en voor seizoenarbeid. Verderop geven we voorbeelden van functies en bedrijven die flexibele werknemers zoeken.

Vijftigplussers bieden bovendien het voordeel van grote loyauteit, hoorden we van meerdere personeelschefs. Zeker als ze werkloos zijn geweest, zijn ze hun werkgever heel dankbaar en dat uiten ze door een grote beroepsernst en een hondse trouw aan het bedrijf. Wanneer een job een dure en gespecialiseerde opleiding binnen het bedrijf vergt, loopt de onderneming met oudere nieuwkomers niet het risico dat die enkele maanden na de opleiding al opstappen.

De sectoren en de jobs waar u meer kans maakt

Buschauffeurs: zowel De Lijn als privéfirma’s hebben een chronische behoefte aan betrouwbare chauffeurs. Wie gezond en evenwichtig is, moet in staat zijn zonder veel problemen het rijbewijs D te halen. Het instuderen van de nogal omvangrijke regels en tarieven (bij De Lijn) vergt meer inspanningen. Vijftigplussers moeten om de drie jaar een medische test ondergaan.

Callcenters hebben een voorkeur voor 45-plussers omdat die vaak meertalig zijn, goed met mensen kunnen omgaan en flexibel willen werken (ook ’s avonds en in het weekend). Ideaal als u alleen nu en dan aan de slag wilt.

Dienstencheques: bedrijven die met dienstencheques werken, vindt u op de website www.dienstencheques.be. Schoonmaken, strijken, boodschappen doen en minder mobielen vervoeren zijn de meestgevraagde jobs.

Gemeentebesturen mogen niet discrimineren op basis van de leeftijd. Vraag dus op uw gemeentehuis naar de vacatures. Vrijwel altijd gaat het om contractuele jobs: bij de plantsoendienst, de technische diensten en de administratie.

Knelpuntberoepen: als u bereid bent om te schakelen en eerst een VDAB-beroepsopleiding te volgen, hebt u geen probleem om werk te vinden in de volgende functies: boekhouder, directiesecretaresse, dispatcher, chef klantendienst, financieel analist, verkoper, technisch bediende, tekenaar en medewerker verzendingsdienst.

Bij de arbeiders: elektromechanicus, elektricien, monteur, lasser, slager, frezer, carrosseriehersteller, elektronicus, draaier en kok.

Magazijniers: voor deze functie zoeken tal van bedrijven bij voorkeur oudere krachten met een hoge stabiliteit.

Pretparken doen om evidente redenen vaak en graag een beroep op seizoenarbeid (van Pasen tot oktober). Vooral gezocht: allround helpers en mensen die attracties bedienen.

Schoonmaakbedrijven werven voortdurend aan en discrimineren niet op leeftijd. Zeer geschikt als u niet voltijds maar wel flexibel wilt werken.

Sociale huisvestingsmaatschappijen hebben behoefte aan wat oudere allround klusjesmannen die een aanspreekpunt worden voor de bewoners van sociale flats en wooncomplexen. Gezocht: levenswijsheid en sociale vaardigheden.

Technische functies waarin ervaring erg belangrijk is: kraanmachinisten, brigadiers en ploegbazen in de metaalverwerkende nijverheid, industriële reinigers en bouwkundig ingenieurs. Dat zijn echt beroepen die je in je vingers moet hebben. Opleiding en ambitie alleen volstaan niet.

Verzorgenden: in de non-profitsector is er een acute behoefte aan familiale help(st)ers, bejaardenhelp(st)ers en andere verzorgende functies die slechts een vrij korte opleiding vereisen.

Vrachtwagenchauffeurs: u moet geen ervaring hebben, wel uiterst flexibel kunnen werken. Vijftigers zijn zeker nog in staat het rijbewijs C/CE te halen. Sommige bedrijven helpen de kandidaten daarbij. n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content