5 x bovenop een rots

De vroomste

Al sinds 1089 zwaaien benedictijnen de plak in de abdij van Melk, een gigantisch complex dat majestatisch naast de Donau en de autoweg tussen Linz en Wenen troont. Met een rooms-katholieke secundaire school en het klooster met kloostermuseum, zonder twijfel een bolwerk van vroomheid.

Waar? De abdij bevindt zich in Melk, in Centraal- Oostenrijk.

Info: www.stiftmelk.at

De fragielste

Il paese che muore – het dorp dat sterft – zo staat Civita di Bagnoregio bekend. Het dorpje werd lang geleden gebouwd op afbrokkelend gesteente, waardoor mettertijd hoe langer hoe meer huizen de dieperik ingingen. Ook de toegangsweg moest eraan geloven, zodat uiteindelijk een brug de enige verbinding met de rest van de wereld werd. Maar die geïsoleerde ligging heeft zo zijn voordelen: de tijd is er stil blijven staan, het uitzicht is prachtig, de sfeer apart.

Waar? In de Italiaanse provincie Viterbo, niet ver van het mooie Orvieto, dat als u er van het Bolsenameer naartoe rijdt, ook op een rots uit het landschap oprijst.

Info: www.civitadibagnoregio.it

De meest legendarische

Het zeskoppige zeemonster Scylla vrat volgens de legende zes mannen van de bemanning van Odysseus’ schip op: geen wonder dat Griekse zeelui niet zonder vrees de straat van Messina in en uit voeren. Waar het monster volgens de Griekse mythologie huisde, staat op een vooruitstekende rots in Scilla het Castello di Ruffo, het voorouderlijk kasteel van koningin Paola.

Waar? In Calabrië, bijna op de punt van de Italiaanse laars, aan de straat van Messina die het Italiaanse vasteland van Sicilië scheidt.

Info: www.italia.it/en/travel-ideas/the-sea/calabria-la-costa-tirrenica.html

De onbereikbaarste

Drie heremietencellen, een kerk met kerkhofje en een wijnkelder: dat is zowat alles wat nipt past op de Katskhi pilaar. Wie het allemaal wil bezoeken, kan beter geen hoogtevrees hebben: u moet immers 40 meter kaarsrecht omhoog via een metalen ladder.

Waar? In Georgië, te midden de Imeretistreek, nabij het mijnstadje Chiatura.

Info: http://georgiaabaout.com > tik Katskhi in de zoekmotor

De bekendste

Alles begon met een klein kerkje dat de bisschop van Avranches liet bouwen op vraag van de aartsengel Michael. De Mont Saint-Michel groeide uiteindelijk uit tot een klooster en later – met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar en wat winkeltjes en restaurantjes erbij – tot de belangrijkste toeristische attractie van de streek.

Waar? In het Franse Normandië, tussen Saint-Malo en Avranches.

Info:

www.ot-montsaintmichel.com

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content