5 vragen over een zieken huisopname

Gepland of totaal onverwachts, een ziekenhuisopname gaat altijd gepaard met stress. Daarom is het zo belangrijk goed voorbereid te zijn op wat u te wachten staat.

1. Mag ik vrij een ziekenhuis kiezen?

In principe wel maar de door u gekozen geneesheer is verbonden aan een bepaald ziekenhuis. Met de arts spreekt u de opnamedatum af. Hij treft de nodige schikkingen voor de onderzoeken en ingrepen, u zorgt voor de reservering van uw kamer.

Anders is het wanneer u na een oproep van de dienst 100 in urgentie naar het ziekenhuis wordt gevoerd. In dat geval komt u terecht in een ziekenhuis dat deel uitmaakt van het 100-circuit en uitgerust is om u te verzorgen. Dat is niet noodzakelijk het dichtstbijzijnde. Voert een ziekenwagen u in niet-dringende omstandigheden naar het ziekenhuis, dan hebt u wel vrije keuze. Neem in dit geval echter eerst contact op met uw ziekenfonds. Zij kunnen het vervoer per ziekenwagen vaak voordeliger organiseren.

2. Hoe kies ik een kamer?

In het ziekenhuis wordt een onderscheid gemaakt tussen 3 kamertypes: een eenpersoonskamer, een tweepersoonskamer en een gemeenschappelijke kamer. De prijzen van de kamers vindt u op het opnameformulier waarop u uw keuze moet invullen en ondertekenen. Wie voor een gemeenschappelijke kamer kiest, betaalt geen kamersupplement. Kiest u voor een tweepersoonskamer dan kan u een supplement van maximaal a 18,96 per dag worden aangerekend. Voor een eenpersoonskamer bepaalt het ziekenhuis zelf het supplement (dat varieert van a 5 tot a 150 per dag). Informeer op voorhand om onaangename verrassingen te vermijden. Soms beslist het ziekenhuis u op een eenpersoonskamer te leggen. Als u daar niet zelf om gevraagd hebt, mag u geen supplement worden aangerekend.

Let op indien u voor een eenpersoonskamer kiest, mogen de artsen die u behandelen vrij hun ereloon bepalen, ongeacht zij verbonden zijn of niet. Niet-verbonden artsen mogen in alle soorten kamers ereloonsupplementen aanrekenen. Verbonden artsen moeten in de gemeenschappelijke en tweepersoonskamers de basistarieven hanteren. U kunt op voorhand in het ziekenhuis informeren welke artsen verbonden zijn en welke niet.

3. Moet ik nog andere formaliteiten vervullen?

Een ziekenhuisopname betekent arbeidsongeschiktheid. Werknemers moeten zowel hun werkgever als het ziekenfonds hiervan op de hoogte brengen. Zelfstandigen en werklozen moeten de adviserende geneesheer van het ziekenfonds verwittigen. Indien u een hospitalisatieverzekering hebt, is het nuttig na te gaan of de polis vermeldt dat u de verzekeraar van de ziekenhuisopname moet verwittigen. Is dit het geval, dan volgt u de voorgeschreven procedure.

4. Wat moet ik meenemen?

Laten we beginnen met de administratieve rompslomp. De dag van uw opname moet u zeker in het bezit zijn van uw identiteitskaart, uw SIS-kaart, eventueel het pastic inschrijvingskaartje van het ziekenhuis zelf, de identificatiegegevens van uw hospitalisatieverzekering indien het om een verzekering gaat die het factuursaldo rechtstreeks met het ziekenhuis regelt, de naam en het adres van uw huisarts en/of de verwijzende arts en de gegevens van een vertrouwenspersoon tot wie men zich tijdens uw verblijf moet wenden.

Dan is er het medische luik. Vergeet zeker niet de verwijsbrief en eventuele andere stukken (bv. radiografieën, onderzoeksresultaten) die uw arts u meegaf. Indien u in het bezit bent van een bloedgroep- en een vaccinatiekaart, dan brengt u die mee. Voorts maakt u een lijstje van alle geneesmiddelen die u neemt. Er zal u ook steeds gevraagd worden naar de aard en het tijdstip van vroegere ingrepen of belangrijke aandoeningen. Zet die op papier en vergeet uw dieetvoorschriften niet. Indien u een gekende allergie hebt, mag u die ook niet vergeten te melden.

Wat uw persoonlijke spulletjes betreft, kunt u eraan denken dat u in vele gevallen na de ingreep een tijdje verbonden zult zijn met kabels en buisjes. Daarom is het gemakkelijk indien u pyjama’s en/of slaapkleedjes hebt die vooraan sluiten. Naast slaapkledij hebt u ook een kamerjas, pantoffels en voldoende niet-knellend ondergoed nodig. Neem eveneens voldoende handdoeken en washandjes mee. In het ziekenhuis is het gebruikelijk een setje te gebruiken voor uw aangezicht en een ander voor de rest van het lichaam. Voorzie een zak voor het vuile wasgoed.

Verder neemt u toiletartikelen mee en de geneesmiddelen die u gebruikt. Vergeet ook uw bril niet. Wegwerpzakdoeken komen steeds van pas, evenals een pen en een schrijfblokje en een boek of een luchtig magazine om te lezen. Vergeet de telefoonnummers van familie en vrienden niet. Waardevolle spullen en uw gsm laat u gewoon thuis. U mag hem toch niet gebruiken en kunt hem enkel kwijtraken.

5. Hoeveel geld heb ik nodig?

U hebt enkel nog wat geld nodig om eventueel een telefooncel te gebruiken, een drankje uit de automaat te halen of een krant te kopen. Alle overige uitgaven, met inbegrip van de niet-medische dienstverlening (kapper, wasserij enz.) worden afgerekend via de factuur die u na uw hospitalisatie ontvangt. Het is wel mogelijk dat het ziekenhuis een voorschot vraagt. Per verblijfsperiode van 7 dagen mag dat maximaal euro 150 bedragen voor een gemeenschappelijke kamer en euro 150 + 7 maal het kamersupplement voor een één- of tweepersoonskamer. Informeer op voorhand hoeveel het voorschot bedraagt. Zo vermijdt u verrassingen ter plaatse. n

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content