5 VRAGEN over een onfrisse adem

Iedereen heeft wel eens last van een onfris ruikende adem. Als dit probleem echter aanhoudt, kan het ernstige sociale gevolgen krijgen. Het is immers niet alleen vervelend voor de persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving.

1 Hoe ontstaat een onfrisse adem?

Het kan te maken hebben met de eet-, drink- en rookgewoonten. Sterkruikende voedingsmiddelen zoals ui, knoflook en bepaalde kruiden veroorzaken een onaangename adem. En ook alcohol en tabak hebben een (tijdelijke) invloed. In 8 op de 10 gevallen is de oorzaak van langdurige halitose, zoals een onfrisse adem wetenschappelijk genoemd wordt, binnen de mond te vinden. De uitgeademde lucht ruikt immers onaangenaam als zij vluchtige zwavelverbindingen bevat. Die zwavelverbindingen worden geproduceerd door bepaalde bacteriën die hun favoriete verblijfplaats hebben in een zuurstofarme omgeving zoals in de diepe groeven achteraan op de tong (sommige mensen hebben van nature een ruwe tong) en de holle ruimten rondom de tanden bij mensen die aan parodontitis lijden.

Deze bacteriën nemen des te makkelijker de overhand in de mond als de speekselproductie verminderd is (’s nachts tijdens de slaap, maar dit kan ook door bepaalde geneesmiddelen veroorzaakt worden) of wanneer de zuurtegraad toeneemt. Ook sommige ontstekingen of infecties (bijv. bepaalde schimmelinfecties) in de mond of keel kunnen aan de basis liggen van een slechte adem.

2 Zijn er ook oorzaken elders in het lichaam mogelijk?

Ja, ook al vormen ze een minderheid. Een maagzweer of een ander maag-darmprobleem, een hernia van het middenrif, een lever- of nierziekte, ontstekingen van de ademhalingswegen en suikerziekte kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van halitose. In deze gevallen bestaat de aanpak er vanzelfsprekend in deze onderliggende aandoeningen te behandelen.

3 Hoe weet ik zeker dat ik een slechte adem heb?

Uw omgeving kan er u attent op maken. Maar omdat op dit probleem toch nog een aanzienlijk taboe rust, gebeurt dat zelden. De mensen zullen eerder vermijden om dicht in uw nabijheid te komen. Er zijn echter twee eenvoudige trucjes om zelf de geur van uw adem te beoordelen. De eerste: vorm met uw handen een kommetje voor uw mond. Adem uit via uw mond en meteen terug in via uw neus. Een andere methode: lik aan de rug van uw hand. Adem uit op deze vochtige plek en ruik er meteen aan. U zult gauw merken of uw adem onaangenaam ruikt of niet.

4 Wat kan ik eraan doen?

Wie langdurig met een onfrisse adem kampt, doet er goed aan een tandarts te raadplegen. Cariës en parodontitis vergen een degelijke aanpak.

Het volgende belangrijke wapen in de aanpak van halitose is een zeer degelijke dagelijkse mondhygiëne. Die omvat:

l minstens tweemaal per dag, en liefst na elke maaltijd de tanden poetsen

l bij het tandenpoetsen ook de onder- en de bovenkant van de tong borstelen

l de ruimtes tussen de tanden reinigen met tandflos of speciaal daartoe ontwikkelde fijne borsteltjes.

De belangrijkste – maar nog vaak miskende – oplossing bestaat in vele gevallen uit het gebruik van een tongschraper. Dit is een toestelletje dat speciaal ontworpen is om de diepst gelegen gedeelten van de tong te kunnen bereiken. Hiermee wordt de witte neerslag op het ruwe, achterste deel van de tong, waar de bacteriën zich bij voorkeur ophouden, afgeschraapt.

5 Helpen kauwgom, sprays en mondspoelmiddelen?

De meeste van deze producten zijn slechts een pleister op een houten been. Ze geven kortstondig een frisse eucalytus- of muntgeur maar pakken de oorzaak niet aan, namelijk de bacteriën in de mond.

Mondspoelmiddelen op basis van chloorhexidine kunnen wel verbetering geven, maar mogen slechts op advies van de tandarts en gedurende beperkte tijd gebruikt worden. n

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content