5 vragen over de thuislaadpaal

Hoeveel kost het om je thuislaadpunt voor je elektrische auto te verzekeren? Wat is er dan gedekt? En moet je echt alles aan je verzekeraar vertellen?

Meer dan een op vijf nieuwe auto’s die vandaag in België worden verkocht, rijdt elektrisch. Dit jaar zullen er ongeveer 18.000 full electric auto’s over onze wegen rijden. En dus zal het aantal thuislaadpunten onvermijdelijk exponentieel stijgen. Tot zover de cijfers.

Tegelijk vragen potentiële nieuwe eigenaars van zo’n thuislaadpunt zich af: hoe zit dat met de verzekering? Zo’n station is veilig, maar het risico op een technisch mankement, oververhitting en schade door externe omstandigheden is nooit uitgesloten. Bovendien kan de aankoop en installatie van dergelijk laadpunt oplopen tot enkele duizenden euro’s.

1. Is je thuislaadpaal gedekt?

Ja. Alle verzekeraars die wij contacteerden – en die een groot deel van de Belgische verzekeringsmarkt vertegenwoordigen – zeggen hetzelfde: het thuislaadpunt is gedekt door je woonpolis/brandverzekering. Je laadpunt is dus verzekerd, net als alle andere elektrische apparaten in huis. Maar het is wel zo dat een verzekering voor brand- en waterschade in ons land niet verplicht is, al heeft meer dan 90% van de gezinnen dergelijke polis.

2. Moet je bijbetalen?

Nee, vandaag niet. Maar, zo stellen de verzekeraars, omdat laadunits een hoge vlucht nemen, valt het niet uit te sluiten dat de brandverzekeringspremie voor eigenaars van een thuislaadpunt naar boven wordt bijgesteld. Maar momenteel heeft dit nog geen gevolgen voor de prijs van de polis.

3. Moet je je verzekeraar verwittigen?

Niet alle verzekeraars zitten hier op dezelfde golflengte. Voor sommigen moet het niet, anderen vinden het wenselijk. Maar er bestaat vandaag geen verplichting om dit te melden. De verzekeringswet bepaalt wel dat de verzekerde een ‘nauwkeurige opgave doet van alle omstandigheden op het tijdstip van het sluiten van de overeenkomst’. Als er sprake is van een ‘wezenlijke en permanente wijziging van het risico’, moet je dit ook melden. Wij raden daarom aan je verzekeraar op de hoogte te brengen van je thuislaadpunt, ook al is dit nog niet verplicht.

4. Wat met een appartement?

Als het onder bepaalde voorwaarden is toegestaan om een collectief muurlaadpunt in de garage van een appartementsgebouw te installeren, wat gebeurt er dan in geval van een schadeclaim? In eerste instantie zal de collectieve polis van het gebouw, bekend als de blokpolis, ingrijpen. Indien nodig zal de blokverzekeraar de schadevergoeding verhalen op de fabrikant van het defecte laadpunt of op de aansprakelijkheidsverzekering (BA) van de auto van de betrokken verzekerde.

5. Welke dekking bij een schadegeval?

Een brand, een overstroming, een storm zijn gedekt door de brandverzekering/woonpolis. Maar als een defect aan het laadpunt schade veroorzaakt, zal je verzekering enkel de indirecte schade dekken, zoals de carport die in brand is gevlogen. Het defecte laadpunt zelf wordt niet vergoed. Daarvoor moet je gerechtelijke stappen ondernemen tegen de fabrikant. Een goede rechtsbijstandsverzekering is dus zeker aangewezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content