5 vragen over dé nieuwe contactallergie

Methylisothiazolinone. De term is niet om uit te spreken maar u kunt hem maar beter onthouden. Dit bewaarmiddel ligt immers aan de basis van een nieuwe allergie-epidemie. Prof. An Goossens (UZ Leuven) verduidelijkt.

1 Wat is methylisothiazolinone?

Methylisothiazolinone is een efficiënt conserveringsmiddel dat in lage concentraties (maximum 0,01%) gebruikt wordt in cosmetica en in hogere concentraties voorkomt in huishoudelijke en industriële producten.

Het doodt bacteriën, virussen en schimmels en is de opvolger van de parabenen. Die werden geweerd omdat ze hormoonverstorend werken, hoewel ze in cosmetica geen probleem vormen.

U vindt de term op etiketten van:

verzorgingsproducten: deodoranten, huidcrèmes, bodylotions, make-up, shampoos, zeep, vochtige toiletdoekjes, zonneproducten, enz.

huishoudelijke producten: detergenten, wasmiddelen, wasverzachters, lijmen, verven op waterbasis, onderhoudsproducten voor leder, hout, enz.

technische producten: koelvloeistoffen, inkten, sommige waters om te strijken, enz.

2 Welke allergische reacties lokt dit product uit?

Methylisothiazolinone kan door contact met de huid allergische reacties als eczeem, jeuk, roodheid, zwelling, papeltjes of blaasjes uitlokken bij wie er overgevoelig voor is. Meestal treedt na herhaaldelijk gebruik sensibilisatie op en verstrijken er enkele uren tot dagen tussen het contact en de reactie. Wie allergisch is, kan ook eczeem krijgen op niet-bedekte lichaamsdelen bij blootstelling aan watergebaseerde verven en lijmen of producten die verdampen. Dit gebeurt door verspreiding via de lucht.

3 Wat zijn de gevolgen?

Bij 7 tot 10% van de mensen die zich bij een dermatoloog melden met een mogelijke contactallergie, blijkt het om een methylisothiazolinoneallergie te gaan. Eenmaal gesensibiliseerd, kan de allergische persoon reageren op elk product waarin dit middel aanwezig is.

4 Hoe weet ik of ik er allergisch voor ben?

Door bij de dermatoloog een patchtest te laten uitvoeren. Het allergeen wordt op de rug aangebracht onder de vorm van een pleister. Na twee dagen en nog eens vier dagen later wordt gekeken of er geen eczeemreactie optreedt op die plaats. Is dat het geval, dan bent u inderdaad allergisch.

5 Hoe kan ik deze allergie voorkomen?

Wie al overgevoelig is voor of allergisch aan methylisothiazolinone, moet sowieso elk contact met de stof vermijden. Maar ook wie niet allergisch is, kan best nauwkeurig etiketten checken om na te gaan of methylisothiazolinone of een mengsel van methylchloorisothiazolinone en methylisothiazolinone in het product voorkomt. Dermatologen en apothekers kunnen via de website Contactallergy van het UZ Leuven (http://contactallergy.uzleuven.be) lijsten aanleggen van cosmetica die vrij zijn van deze allergenen. Intussen dringen verschillende dermatologenverenigingen er bij de Europese autoriteiten op aan om de stof te bannen uit cosmetica of de doses drastisch te verlagen. Dit is ook raadzaam voor andere producten.

Kari Van Hoorick

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content