5 tips voor spaarders die weer willen beleggen

Omdat we er weer in geloven. Omdat we wel wat meer willen dan het onderkoelde rendement op spaarboekjes, durven we weer te investeren in aandelen. We helpen u de stap te zetten.

De rente op spaarboekjes volstaat amper om de inflatie bij te benen en zelfs obligatiefondsen brengen nog amper 2% bruto op. Maar het consumentenvertrouwen is weer toegeno- men. We zien dat de economische situatie zich stilaan herstelt, het einde van de crisis wellicht in zicht is, en zijn weer hoopvol over ons eigen spaarvermogen. En dat volstaat blijkbaar om opnieuw wat risico’s te nemen en in aandelen te investeren, de uitgelezen belegging voor wie op zoek is naar meer rendement. Risico’s nemen dus, maar met mate. Producten met een kapitaalgarantie en risicospreiding slaan het beste aan. Want spreiden is inderdaad het sleutelwoord. We weten maar wat goed dat we niet al onze eieren in één mand moeten stoppen.

1 Spreid voldoende

Uw bankier, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder zal een aantal maatregelen nemen om de risico’s die eigen zijn aan een aandelenportefeuille, te verkleinen.

* Verschillende sectoren. Het is niet verstandig om een portefeuille te hebben waarin enkel Colruyt-, Delhaize- en Carrefour-aandelen zitten. Want als het slecht gaat in de distributiesector, krijgt uw volledige portefeuille klappen. Daarom zal uw beleggingsadviseur in uw portefeuille bedrijven opnemen uit verschillende sectoren: distributie, farma, internet, chemie, enz. De slechte resultaten van één sector worden dan gecompenseerd door de goede resultaten van een andere sector. U hoeft geen sectoren uit te sluiten, want dan beperkt u de spreiding.

* Wereldwijd. Ook geografisch is enige spreidingzeker aangewezen. Een goed beleggingsadviseur zal er daarom voor zorgen dat uw portefeuille wereldwijd gespreid is en er ook een goede spreiding is inzake munten. Wie alles zelf wil beheren, via bijvoorbeeld een internetbank, moet dit uiteraard allemaal zelf in het oog houden.

2 Niet alles in een keer

Als u zich aanmeldt met een bedrag van bijvoorbeeld € 30.000 om te beleggen in aandelen, is de verleiding voor uw bankier groot om bijna alles in één keer te beleggen in aandelenfondsen of aandelen. Hij strijkt in één keer zijn commissie op en is zeker dat u met uw spaargeld niet naar een andere bank trekt. Als u weet dat de gemiddelde aankoopkosten van aandelen ongeveer 1% bedragen, de instapkosten bij aandelenfondsen rond 3% liggen en bij een tak 23 (zeg maar een aandelenfonds in een verzekeringskleedje) zelfs tot 6% oplopen, is het duidelijk dat uw bank hier een goede zaak doet. Maar door te spreiden in de tijd, bijvoorbeeld om de twee maanden € 5.000 van uw € 30.000 te beleggen in aandelen(fondsen), zult u het risico van de aandelen beter spreiden.

Is het niet beter om met uw volledige kapitaal in te stappen bij een lage beurskoers en te verkopen aan een topkoers? U zou dan toch beter af zijn dan als u elke maand met een stukje instapt om zo aan gemiddelde koersen te beleggen? Dat klopt.

* Alleen is het in de praktijk onmogelijk om te voorspellen wanneer bodem- en topkoersen zich voordoen. Door gespreid in de tijd te beleggen, hoeft u zich geen zorgen te maken over het ideale instapmoment.

* Nog een voordeel: u laat zich niet leiden door emoties, geruchten of kuddegedrag. Veel beleggers maken de fout om grote bedragen te beleggen als de koersen al fors gestegen zijn en verliezen de moed bij dalende koersen. Ze durven dan niet meer te beleggen uit schrik voor verdere verliezen. Zo mist u natuurlijk ook een deel van het herstel. Door gespreid in de tijdte beleggen, belegt u soms tegen hoge koersen en soms tegen lage koersen, maar uiteindelijk zult u belegd hebben aan een gemiddelde prijs.

* Weet dat de meeste banken ook producten aanbieden die automatisch gespreid in diverse fondsen beleggen zoals Flex Invest Plan (Belfius), Flexinvest (BNP Paribas Fortis), Focus Plan (ING), Beleggingsplan (KBC), enz. U kunt dan zelfs € 100 of € 150 per maand beleggen in een gespreide portefeuille (bv. een wereldwijd aandelenfonds).

3 Beperk de kosten

* Bij individuele aandelen betaalt u uiteraard transactiekosten bij instap (en later bij uitstap). Deze kosten verschillen van bank tot bank en liggen momenteel tussen € 10 en € 50. Geef de voorkeur aan transacties via het internet. Die zijn veel goedkoper dan transacties via andere kanalen.

Bij aandelenfondsen moet u rekenen op 2,25% tot 3% instapkosten en bij een tak 23 liggen die vaak nog een stuk hoger.

Probeer te onderhandelen om deze kosten te laten zakken tot 2%.

* De meeste banken rekenen ook nog eens bewaarloon voor het bijhouden van uw effecten (aandelen of aandelenfondsen) op een effectenrekening aan. Vaak bedraagt het bewaarloon per jaar 0,20% tot 0,25% van het totale belegde bedrag. Let wel, voor hun eigen fondsenrekenen banken die kosten meestal niet aan.

* Sommige banken rekenen ook kosten aan bij elke uitbetaling van dividend. Het gaat dan wel alleen om dividenden van buitenlandse aandelen. De kosten schommelen meestal tussen de 2% en 3% van het dividendbedrag, maar gelukkig zijn er ook banken die hier niets voor aanrekenen.

* Hou ook rekening met de jaarlijks weerkerende beheerskosten (1% tot 2%) en daarbovenop nog eens kosten zoals boekhouding, berekening inventariswaarde, enz.

TIP. Wie een aandelenfonds koopt, vraagt best naar de TER (Total Expense Ratio). De TER geeft de kosten van een fonds weer als percentage van de inventariswaarde. Als u een fonds hebt met een waarde van bijvoorbeeld € 1.000 en een TER van 2,1%, dan hebt u jaarlijks € 21 kosten.

4 Koop bij individuele aandelen wat u kent!

Als u individuele aandelen koopt, ga dan voor wat u kent en begrijpt. Beleg nooit in een aandeel waarvan u enkel de naam kent en niet weet of verstaat wat dat bedrijf eigenlijk doet. Beleggen in wat u goed kent, is veel eenvoudiger dan u denkt. U komt immers dagelijks in aanraking met aandelen zonder dat u dat goed beseft. Denk maar aan aandelen als Colruyt, Carrefour, Delhaize, Apple, Samsung, Belgacom, Telenet, BMW, Peugeot, Renault, Total, Shell, Deceunick, KBC, ING, BNP, Danone, AB InBev, Coca-Cola, Pfizer, enz. Kortom, waarom niet beleggen in zaken waar u bijna elke dag een goede kijk op hebt en die u goed vindt.

5 Bekijk voor fondsen de prestaties uit het verleden

Via een belegging inwereldwijd gespreide fondsen krijgt u automatisch een heel gespreide portefeuille. De meeste van die fondsen beleggen rond de 50% in de VS, 30% tot 40% in Europa en de rest in Azië, gespreid over verschillende sectoren. Ideaal dus om te starten met een belegging in aandelen.

Het rendement van het ene fonds verschilt in hoge mate van dat van een ander fonds. Het is dus uitkijken naar de beste fondsen op lange termijn in die categorie.

TIP. Kies geen fonds omdat het vorig jaar schitterend gepresteerd heeft, maar kijk naar de beleggingsstrategie en de verwachtingen. U kunt de regelmaat zelf afleiden als u de prestaties van een fonds bekijkt op één, drie, vijf en (indien beschikbaar) op tien jaar. Als een fonds het telkens beter doet dan het gemiddelde van de markt, hebt u normaal gezien te maken met een uitstekend beheerd fonds.

Let wel, dit biedt u geen absolute garantie voor de toekomst, maar het is wel een goede indicatie.

Johan Adriaens, Onafhankelijk vermogensplanner – Foto’s: Thinkstock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content