5 must sees in bruisend Nantes

De hoofdstad van het Pays de la Loire is allesbehalve een ingedommeld provinciestadje. Nantes koestert zijn culturele erfgoed, maar bruist ook van de vernieuwende realisaties.

In deze dynamische stad bij de Loire weten ze wat levenskwaliteit is. Niet voor niets werd Nantes vorig jaar uitgeroepen tot Groene Hoofdstad van Europa. Maar Nantes is meer dan dat: met 300000 inwoners behoort de stad tot de jongste van Frankrijk. Het gonst er dan ook van creativiteit. Zo is Nantes de thuisbasis van het gezelschap Royal de Luxe (bekend van de mechanische dieren) en de kunsttriënnale Estuaire. Bovendien valt een bezoek aan Nantes perfect te combineren met een wellnesskuur in Bretagne. Want de stad ligt op amper 50km van de Atlantische Oceaan.

1 De Galerie des Machines

Waar kunt u een olifant langs de kaaien zien flaneren? In Nantes! Want dit is de thuisbasis van theatergezelschap Royal de Luxe. Een paar jaren geleden stroomden de straten van Antwerpen nog vol om de metershoge mechanische dieren te bewonderen. Hier in Nantes maken ze elke dag een wandeling op het Ile de Nantes, dat de jongste jaren een indrukwekkende architecturale transformatie kende, mede door de Belgische architecten Marcel Smets en Anne Mie Depuydt.

Wie meerijdt op de rug van een olifant, ontdekt onderweg metershoge draaimolens met bevreemdende wezens. Waag u aan een toertje op een onderwatermonster van Les Mondes Marins, een 25 m en vier verdiepingen tellende carrousel. Twee molens verhuizen elke kerst naar Brussel, waar ze de kerstmarkt net dat tikkeltje extra geven. In de Galerie des Machines ontdekt u hoe al deze bijzondere creaties tot stand komen en hoe de bezielers nog altijd gedreven zijn door de spirit van Nantois Jules Verne.

2 Het kasteel van de Hertogen van Bretagne

Een goeie manier om uw bezoek aan het centrum van Nantes te starten, is binnenlopen op de mooie binnenplaats van het 15de eeuwse kasteel. Dit was de verblijfplaats van François II, de laatste hertog van het onafhankelijke Bretagne. Nu huisvest het een museum waar u de geschiedenis van de stad kunt ontdekken, onder meer via een virtueel bezoek aan Nantes in 1757. Vlakbij het kasteel vertrekken middeleeuwse straatjes naar de Quartier du Boufffay, van waaruit u bij de Sint-Pieters en Sint-Paulsuskathedraal terechtkomt.

3 De rue Crébillon en de Passage Pommeraye

In Nantes noemen ze het crebilloner: flaneren in de winkelstraat. De rue Crebillon leidt u dan ook langs de betere boetieks van de Quartier Graslin. Ze verbindt de Place Royale met de Place Graslin, waar u het mooie 18de eeuwse Théâtre Graslin ziet en een koffie kunt drinken in de art nouveau brasserie La Cigale (1895). Onderweg komt u de monumentale ingang tegen van de architecturaal unieke Passage Pommeraye uit de 19de eeuw. Ze maakte intact de overgang naar de 21ste eeuw, telt drie verdiepingen en lieert de bovenstad met de beurs. De monumentale trap geflankeerd door stenen beelden verleent de 20 boetieks een bijzondere allure.

4 Lieu unique, de voormalige Lu-fabriek

Ja, de lekkere Lu-koekjes uit uw kindertijd kwamen uit Nantes. De voormalige fabriek waar de legendarische petits-beurres werden gemaakt is intussen getransformeerd tot cultuurtempel met een tentoonstellingsruimte, spektakelzaal, hippe bar en restaurant, en kreeg de ambitieuze naam Lieu unique mee. Tip: beklim de Lu-toren, die u een fantastisch 360 graden uitzicht biedt op de stad.

5 Estuaire

Dertig kunstwerken van de kunsttriënnale Estuaire blijven definitief ingeplant in hun omgeving. Het artistieke parcours loopt van Nantes tot Saint-Nazaire en strekt zich uit over 12 gemeenten langs de 60km lange monding van de Loire. Elk van de werken leidt u naar een atypische of bijzondere plek langs de monding. Om het parcours aantrekkelijk te maken, werden voetpaden aangelegd en uitzichtpunten gecreëerd. De werken zijn stuk voor stuk van de hand van internationale kunstenaars zoals Daniel Buren, Erwin Wurm en Tadashi Kawamata. In de zomer kunt u het kunsttraject via een riviercruise ontdekken.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content