© getty images

5 Belgische steraandelen

Is de tijd rijp om als belegger weer interesse te tonen in nationale paradepaardjes als AB InBev, bpost, KBC, Proximus en D’Ieteren?

De voorbije 15 jaar is de Bel 20 met 2% gedaald en daarvoor zijn verschillende verklaringen. De eerste is structureel: de financiële aandelen (KBC, Ageas, ING) waren oververtegenwoordigd, terwijl er een gebrek was aan technologieaandelen, de grote winnaars van de afgelopen tien jaar. Tweede verklaring: specifieke aandelen stelden teleur. Biergigant en zwaargewicht AB InBev verteerde moeilijk de overname van concurrent SAB Miller voor 106 miljard dollar in 2015 en torste eind 2021 nog een brutoschuld van meer dan 76 miljard dollar. Daarnaast wogen ook de verliezen van Proximus op de Bel20, en van bpost, dat de index in 2019 verliet. Het voorbije jaar leek het tij te keren. De Belgische beurs doorstond de neergang van de markt beter, terwijl technologiereuzen van hun pluimen verloren. Komt er nu een heropleving van de verliezers op Euronext Brussel?

AB InBev

Met een marktkapitalisatie van bijna 100 miljard euro blijft AB InBev het referentieaandeel op Euronext Brussel en de enige Belgische vertegenwoordiger in de Eurostoxx 50 (de 50 grootste aandelen van de eurozone). De groep is goed voor bijna een op de vijf verkochte bieren wereldwijd. Toch verliest pilsbier terrein, vooral in de westerse landen, waar consumenten steeds vaker ambachtelijke bieren verkiezen. En ook traditioneel sterke biermarkten, zoals China en Brazilië, kijken vandaag tegen een achteruitgang aan. Bovendien moeten brouwerijen voortdurend innoveren om geen marktaandeel te verliezen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Als reactie op de mindere resultaten nam AB InBev afscheid van CEO Carlos Brito en reorganiseerde. Ricardo Tadeu werd dit voorjaar benoemd tot chief growth officer. Hij moet de groep doen heropleven door te focussen op alcoholvrij bier – 20% van het volume tegen 2025 -, op de rechtstreekse verkoop aan de consument en op de hard seltzers (alcoholhoudend en gearomatiseerd bruiswater), die almaar populairder worden in de VS. Intussen lanceerde AB InBev ook in ons land een eigen merk: Mike’s. Vandaag beschouwen de meeste analisten het aandeel als koopwaardig. Voor Fernand de Boer van DegroofPetercam tonen de laatste kwartalen aan dat “de expansiestrategie die begin 2018 is ingezet zijn vruchten begint af te werpen”.

bpost

Na de beursintroductie in 2013 aan 14,50 euro per aandeel, kende bpost een idyllische start met een stijgende aandelenkoers en royale dividenden. In 2017 nam het postbedrijf de Amerikaanse groep Radial over, actief in e-commerce logistiek, en positioneerde het zich als wereldwijde speler. Maar op 14 maart 2018 kelderde bpost op de beurs na een winstwaarschuwing als gevolg van de versnelde daling van het postvolume en de middelmatige cijfers van Radial. Bpost slaagde er nog niet in deze situatie recht te trekken en verdween in 2019 uit de Bel 20.

Analisten blijven intussen sceptisch. Volgens ING-analist Marc Zwartsenburg staat bpost voor vijf grote uitdagingen: de sterke positie tijdens de pandemie van de pakjesbezorging kalft weer af, door de loonindexering is er inflatiedruk, de subsidies voor diensten van algemeen economisch belang dalen, de concurrentie van Amazon in België neemt toe, zeker met de opening van een eerste depot in Antwerpen, en er is de impact van de btw op de grensoverschrijdende handel.

KBC

Hoewel KBC de beurspieken van 2007 niet meer wist te evenaren, kwam de Belgische grootbank toch het best uit de financiële crisis van 2008 en is ze de enige die nog op Euronext Brussel noteert. Dat sinds vorig jaar de rentevoeten weer stijgen, is in principe goed nieuws voor de banken, die hun rente-inkomsten op verstrekte leningen kunnen verbeteren. Maar door de economische vertraging als gevolg van de hoge inflatie en de toename van het aantal faillissementen, stijgt het aantal wanbetalingen, een verlies op de kredieten dus. Door deze tegenstrijdige factoren stellen analisten zich voorzichtig neutraal op.

Proximus

Sinds de beursintroductie in 2004 wisselde Proximus hoogten en laagten af. Het aandeel kende goede periodes (2014), maar slaagde er nooit in de winst te bestendigen. Proximus staat nu dicht bij zijn laagste waarde en de hoop op herstel is vervlogen. De markten hadden gehoopt dat investeringen in nieuwe netwerken (glasvezel, 5G) de inkomsten zouden opkrikken, maar dat bleek niet het geval.

Vanwege de positie van België werd Proximus ook genoemd als mogelijk prooi van een grote operator bij een Europese consolidatie van de sector. Maar door tussenkomst van de mededingingsautoriteiten kwam dit nooit echt van de grond. Het resultaat blijft dus magertjes. Het dividendrendement is met meer dan 7% bruto aantrekkelijk, maar de activiteiten genereren onvoldoende cash om dit te kunnen betalen. De meeste analisten geven dan ook een negatief advies (verminderen of verkopen), wat eerder ongebruikelijk is.

Op zaterdag 24 september 2022 organiseert Plus Magazine opnieuw een Recht & Gelddag, waar een aantal sprekers interessante thema’s zullen belichten. Financiële journalisten Ewald Pironet (Knack) en Michaël Van Droogenbroeck (VRT) schreven al twee bestsellers over hoe je best met je geld omgaat. Schrijf je zeker in via www.rechtengeld.be!

D’Ieteren

Binnen de Bel 20 is D’Ieteren de favoriet van de analisten, die allen adviseren om dit aandeel te kopen. De gediversifieerde groep is de verdeler van de Volkswagenmerken in België, maar ook meerderheidsaandeelhouder van Belron (wereldleider met Carglass), eigenaar van de luxueuze notitieboekjes Moleskine en een referentieaandeelhouder van TVH, een van ’s werelds grootste onafhankelijke verdelers van wisselstukken voor materieel in de transport-, bouw-, industrie- en landbouwsector. D’Ieteren wil zijn aangepaste winst voor belastingen tegen 2025 bijna verdubbelen tot 950 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content