4 x onachtzaam, wel een boete

Een blikje weggooien, je mondmasker verkeerd dragen... dan weet je dat je het risico loopt op een boete. Maar ook make-up aanbrengen is onder bepaalde omstandigheden strafbaar.

1 BROODJE AAN HET STUUR

Een gepeperde boete, pikanter dan je broodje? Dat kan, want artikel 8.3 van de Wegcode bepaalt dat ‘elke bestuurder in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig goed in de hand te hebben’. Een passage die vaag genoeg blijft zodat er voor agenten ruimte over is tot interpretatie en de situatie inschatten. Zo kan het zijn dat je een tweedegraadsovertreding aangesmeerd krijgt als je een boterham opeet tijdens het rijden, zelfs al sta je in de file.

De boete bedraagt dan 116 euro, hetzelfde bedrag als die welke je boven het hoofd hangt als je rijdt en tegelijk niet-handsfree belt. Volgens hetzelfde principe kan je ook een boete krijgen als je tijdens het rijden make-up aanbrengt, de krant leest of een sigaret opsteekt. Roken – ook als het om een e-sigaret gaat – is trouwens altijd verboden in een voertuig als er minderjarigen aan boord zijn. Behalve als je met een cabrio rijdt.

2 RIJDEN MET SLIPPERS OF HAKKEN

Ook wat je aan je voeten draagt, kan gevolgen hebben. Eveneens volgens artikel 8.3 van het verkeersreglement, moet je altijd alle manoeuvres kunnen uitvoeren en kan de politie ervan uitgaan dat je schoeisel niet geschikt is om veilig te kunnen rijden. Al menig chauffeur kreeg een boete wegens rijden met teenslippers... of blootvoets. In enkele zeldzame gevallen bleek het dragen van hoge hakken een grond van overtreding. En ook ongepast rijgedrag door het dragen van plateauschoenen werd al gesanctioneerd. Reden? Dit type schoenen verhindert een optimale controle over het rem- en gaspedaal.

3 PADDENSTOELEN EN BLOEMEN PLUKKEN

Onze bossen kennen al enkele maanden een ongeziene toeloop van wandelaars. Maar het bos is geen supermarkt, dus mag je niet om het even wat en in grote hoeveelheden wildplukken. In Vlaanderen mag je zelfs helemaal niets plukken. Wallonië is wat soepeler. Voor bloemen zoals meiklokjes of narcissen geldt daar dat je twee kleine boeketjes – een handjevol – per persoon mag plukken, zonder evenwel de bloembollen te scheuren of te beschadigen. Pluk je meer, dan wordt dit als lucratief beschouwd. De boetes daarop schommelen tussen 50 en 550 euro, afhankelijk van de hoeveelheid, eventuele voorgaande overtredingen, de boswetgeving... In Vlaanderen is ook de paddenstoelpluk verboden, in Wallonië mag je een volle emmer van 10 liter meenemen voor persoonlijke consumptie, behalve uit particuliere bossen. Diezelfde hoeveelheid geldt ook voor hulst en maretak.

4 HONDENPOEPZAKJE VERGETEN

In hondenpoep trappen brengt geluk zegt men, maar toch blijft het een plaag op onze trottoirs. Elk baasje boven de 14 jaar dat de uitwerpselen van zijn hond niet opraapt, riskeert een administratieve boete. Die bekeuring is de verantwoordelijkheid van steden en gemeenten. Het tarief varieert over het algemeen tussen 100 en 350 euro. Maar let op, je wordt niet alleen gestraft als je hond poep heeft achtergelaten. In veel politiezones wordt van je geëist dat, als je je huisdier uitlaat, je minstens één speciaal hondenpoepzakje bij je hebt. En dat zakje moet je op verzoek van een gemachtigde ambtenaar meteen kunnen voorleggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content