25 originele uit stapjes bij u in de buurt

Uitkijken over bloemenzeeën of eindeloze schorren? Een nieuw vervoermiddel uittesten? Culinaire verrassingen ontdekken op ongewone plekken? Een terrasje doen in een prachtig kader? U kunt het allemaal beleven op onze zomerse uitstapplekken – en u hoeft er niet eens uren voor te rijden!

IN VLAANDEREN 1. Haspengouw: picknicken in een bloemenweide

In Horpmaal, een Haspengouws dorpje tussen Tongeren en Heers, gaan we voor een romantisch-nostalgische picknick. In de geklasseerde vierkantshoeve Renwa halen we een gastronomische picknickmand af, de dag zelf bereid door chef Guy Bayens. Daarmee vlijen we ons neer onder fruitbomen of in een bloemenweide mèt dekentjes en kussentjes!

Reserveren: tel. 0494 88 42 66. Prijs per persoon: euro 25 of euro 50 (inclusief cava). Bij voorspeld regenweer kunt u tot 72 uur vooraf de picknickmand naar een andere datum verschuiven. Info: www.picknickinhaspengouw.be

2. De Voerstreek: op een elektrische fiets

Een prachtig heuvellandschap, vakwerkhuizen, idyllische plekjes, streekgerechten, sleedoornjenever: iedereen is altijd vol lof over de Voerstreek. Ideaal voor een fietstocht, was het niet dat de vele steile hellingen een domper zetten op het plezier. Daarom verhuurt de toeristische dienst elektrische fietsen.

Praktisch: fiets uiterlijk twee dagen vooraf reserveren bij vzw De Basis, tel. 0800 969 67. Prijs: euro 20 (dag). Vertrekpunt en info: Toerisme Voerstreek, Pley 13, 3798 ’s Gravenvoeren, tel. 04 381 07 36 en www.voerstreek.be

3. De Kust: oude dijken en garnaalkroketten

Aan het tramstationnetje van De Haan vertrekken we voor een fietstocht langs de Oude Dijkenroute (48 km). Die trekt diep de polders in en volgt de middeleeuwse dijken. In Klemskerke houden we halt aan Bistro De Kruidenmolen, waar we lekkere garnaalkroketten kunnen eten. Later blazen we uit op het strand van De Haan en genieten we in de Concessiewijk van de belle-époquevilla’s.

Info: Toerisme De Haan, Leopoldlaan 24, 8420 De Haan, tel. 059 24 21 24. Of aan het tramstation, Koninklijk Plein, tel. 059 24 21 35, www.dehaan.be. Bistro De Kruidenmolen: Dorpsstraat 1, 8420 Klemskerke, tel. 059 23 51 78, gesloten op woensdag en donderdag.

4. Kunststeden: van op het water

De 4 Vaargetijden is de naam van een bijna tachtig jaar oud vrachtschip dat is ingericht tot een gerieflijk hotel met vier kajuiten. Fietsen staan ter beschikking van de gasten en in de zomer organiseren de eigenaars Olga en Maurits meerdaagse riviercruises door Vlaanderen en Henegouwen – een weekend, een week, een midweek of tien dagen, naar keuze. Van 2 tot 9 juli bijvoorbeeld toert dit botel langs oude kanalen en scheepsliften in Henegouwen, van 6 tot 13 augustus langs Brugge, Gent en Ooidonk. Terwijl we genieten van een drankje op het dek, schuiven monumenten aan ons voorbij. En wanneer het schip niet vaart, kunnen we voor één nacht een kajuit boeken in zijn thuishaven Oudenaarde (die stad is op zich al een trip waard!).

Info en boekingen: % 0477 69 63 62 en www.de4vaargetijden.com. Prijs per persoon voor een cruise in halfpension: euro 415 (midweek), euro 690 (week), euro 885 (tien dagen). Voor één nacht incl. ontbijt: euro 60 per kajuit.

5. Lier: cycling dinner

Sinds de televisieserie Goesting presenteert Lier zich graag als de stad van het lekkere eten. Een origineel arrangement is de cycling dinner: met de fiets toeren we vanaf 9 uur een dag lang door de Pallieterstad en de omgeving. Op vier verschillende plaatsen maken we een culinaire halte: voor een ontbijt, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. We krijgen een routebeschrijving mee, maar doen alles op eigen tempo. Alleen moeten we uiterlijk om 17 uur op de laatste halte zijn. We kunnen onze eigen fiets meenemen of er een huren.

Info: Toerisme Lier, % 03 800 05 55 en www.toerismelier.be. Het arrangement kost euro 32 (euro 20 tot 11 jaar) en is alleen mogelijk op zaterdag, zondag en maandag. Fietsverhuur: euro 9,50 voor een hele dag, % 03 488 18 51.

6. Menen: het grensgevoel

Een uitstap naar het grensstadje Menen ligt misschien minder voor de hand, maar des te groter zijn de verrassingen. Hier leeft het grensgevoel nog volop. Elke zomerdag steken honderden Fransen de grens over om te shoppen in de wijk De Barakken. Het grensgevoel wordt nog sterker als we het bewegwijzerde Smokkelaarspad volgen (11 km, start in Rekkem). Menen telt ook een aantal knappe monumenten zoals het Belfort, de kazematten uit de Hollandse tijd (elke eerste zondag van de maand gratis van 14 tot 17.30 uur) en de stenen molen De Goede Hoop. We kunnen ook inschepen voor een boottochtje op de Leie.

Info: Toerisme Menen, tel. 056 53 23 63 en www.menen.be/toerisme

7. Rond Gent: kijken naar bloemenzeeën

Wie van bloemen houdt, mag de drie Floraliëntochten ten oosten van Gent niet missen. In elke tocht combineren we een fietsroute met een bloemenmarkt en een sierteeltbedrijf. De website vertelt ons vooraf welke bloemenmarkten en sierteeltbedrijven op welke dagen te bezoeken zijn, maar ook wat er in de velden in bloei staat. Zo kunnen we onze uitstap plannen volgens de bloei. In juni en juli is bijvoorbeeld de Boomkwekerijtocht (een lus van 44 km) interessant (rozenvelden). Vanaf eind juli wordt de Begoniatocht (een lus van 27 km) een aanrader.

Info: de drie routes staan beschreven op een kaart (Floraliëntocht, euro 3, te bestellen op tel. 09 269 26 05). Plan uw uitstap verder via www.floralientocht.be

IN BRUSSEL 8. Het Poelbos: verrassend groen

Het noorden van Brussel heeft een onwaarschijnlijke verrassing in petto voor natuurwandelaars: 126 hectaren bos, park en moeras waar we nauwelijks andere bezoekers aantreffen. Deze prachtige site, geklasseerd als natuurreservaat, bestaat onder andere uit het Koning Boudewijnpark dat het Dieleghembos, het Heilig Hartpark en het Laarbeekbos omvat. Daar is ook een restaurant-chalet en een speelplein te vinden. De paadjes vanuit het bos lopen uit in veldwegels tussen de weiden met koeien en ezels of, vreemder nog zo vlak bij de hoofdstad, diepe valleien die een soort minicanyons vormen.

Het Poelbos, ook gekend onder de naam Molenbeekvallei, maakt deel uit van de Groene Wandeling, een mooie fiets- en wandelroute van meer dan 60 km rond Brussel. Je kunt verschillende trajecten kiezen: het Zoniënwoud, de vallei van de Woluwe, de vallei van de Zenne en de vallei van de Molenbeek.

Groene Wandeling: tel. 02 775 75 75 en www.leefmilieubrussel.be .Gegidste wandeling in het Poelbos en het moeras van Jette, op 3/7 om 14 uur. Start aan het Laarbeekbos, Laarbeeklaan, 1090 Jette. Gratis. Info: 02 242 87 04 en www.brusselnatuur.be

IN WALLONIË 9. Namen: rondtoeren op een Segway

Na de Vesparoutes van 2009 zijn rondritten op een Segway dé hype van 2010. De Segway is een zichzelf stabiliserend elektrisch voertuig op twee wielen met trage snelheid en simpele besturing, zodat we maximaal kunnen genieten van de omgeving. Deze zomer kunnen we dit milieuvriendelijke vervoermiddel ontdekken met een dagtrip naar de stad Namen. We kunnen er kiezen tussen een rit van één of twee uur, telkens met eerst een initiatie. Elke tocht gebeurt onder begeleiding, zodat elk risico valt uit te sluiten (de enige voorwaarden: een lichaamsgewicht tussen ongeveer 45 en 110 kg hebben en vaste schoenen dragen). In Namen kunnen we bijvoorbeeld zonder één centje pijn naar de top van de citadel klimmen (tocht van één uur) .

Info en boeking: % 0475 66 14 47 en www.segwaynam.be. Gegidste segwaytochten alle dagen van juli en augustus, behalve op dinsdag en donderdag. Prijs: euro 25 (één uur) of euro 50 (twee uur) per persoon. Segwaytochten ook mogelijk in Brugge (050 688770, www.segwaybrugge.be), en in Antwerpen en Brussel (% 0470 526456 en www.belgium-segwaytour.be)

10. L’Eau d’Heure: ecologisch

Aan de oevers van het meer La Plate Taille ligt een nieuw vakantiedorp (het Golden Lakes Village) dat het label 100 % ecologisch en Belgisch draagt. Op een domein van 20 ha, heel dicht bij de natuur, liggen houten luxelogementen (sommige voorzien van een privésauna). Ideaal voor wie rust en herbronning zoekt (wellnesscentrum, tropische tuin,...) en voor gezinnen. Bovendien situeert het dorp zich in één van de mooiste streken van ons land. Het vakantiedorp biedt een maximum aan activiteiten (privézwembad, manège...) maar het zou zonde zijn als u de 100 km wandel- en fietswegen links zou laten liggen, of de Crocodile rouge niet zou ontdekken, een bus die zowel op het water als op de grond rijdt! Ook een Segwaytocht rond het meer van Plate Taille is een zalige belevenis.

Info: tel. 071 50 92 92 en www.lacsdeleaudheure.be. Gegidste segwaytochten enkel op dinsdag en donderdag (info: zie punt 9, Namen).

Vantiedorp Golden Lakes Village tel. 087 33 62 14 en www.lamisoleil.com

11. Muno: de priorij

In de vallei van de Semois ligt Muno, één van de mooiste dorpen van België. De oude priorij staat op de lijst van de geklasseerde monumenten van Wallonië en de nieuwe eigenaars hebben er een gîte en een gastenverblijf van gemaakt. Dit mooie gebouw uit de 17de eeuw dat de vallei domineert, herbergt ook een agrarisch bedrijf: het fruit dat in de boomgaard wordt geoogst – aardbeien, frambozen, rode bessen,... – wordt er verwerkt tot confituur en stroop. In de nabije omgeving liggen ook het kasteel van Bouillon, de abdij van Orval, het kasteel van Sedan... en Chiny waar het vertelfestival elke zomer duizenden bezoekers trekt.

De priorij van Muno, 1, Ferme du Prieuré, 6820 Muno. Info: tel. 061 31 36 31 en www.prieure-de-muno.be

12. Charleroi & co: art nouveau en... terrils

Wie art nouveau zegt, denkt aan Brussel. Maar Charleroi? Het historische centrum kan nochtans bogen op een aantal juweeltjes van art nouveau en van art déco: het Maison dorée, Maison Lafleur, Maison des Médecins. Indien het uw eerste bezoek aan Charleroi is, ga dan zeker eens de terrils in de omgeving bekijken. Ze vormen een zeer aparte natuurbiotoop, iedere terril met zijn eigen fauna en flora. Gegidste bezoeken moet u reserveren.

Maison du Tourisme du pays de Charleroi: % 071 86 14 14 en www.paysdecharleroi.be. Onder meer: art-nouveauwandelingen, elke zaterdag. Prijs: euro 4,50. Reserveren is verplicht.

13. Comblain-au-Pont: Zooribles

In de Grotte de l’Abîme zijn spectaculaire kalkafzettingen te bewonderen. De adequate verlichting toont het uitzonderlijke ecosysteem dat in dergelijke grot heerst. Gedurende de zomer komen de Zooribles, personages verzonnen door Frank Pé, deze plek bevolken. Vleermuizen, padden en harige spinnen halen onze angsten boven... een manier om ze te overwinnen!

Grotte de l’Abîme, 43, rue des Grottes, 4170 Comblain-au-Pont. Prijs: euro 8. Toerismebureau tel. 04 369 26 44 en www.comblainaupont.be. Zooribles, van 1/7 tot 31 augustus.

www.leszooribles.be.

14. Hermalle-sous-Huy: geschiedenis en architectuur

Dit dorpje aan de Maas in de provincie Luik bezit een uitzonderlijk mooi historisch en architecturaal centrum. Oude hoeves en kapelletjes bakenen de grens af. Toch leeft het dorp ook volop in het heden met een waaier aan zomeractiviteiten in het centrum van zijn indrukwekkende kasteelhoeve: op 11 juli is er het bezoek aan het Musée de la Gourmandise en aan een wijngaard, op 24 en 25 juli een middeleeuws eetfestijn, zondag 8 augustus een bezoek aan het historische centrum, zondag 22 augustus een gegidste culinaire natuurwandeling...

Toerismebureau van Hermalle-sous-Huy: tel. 085 31 42 86 en

www.hermalle-sous-huy.be

15. Villers-la-Ville: in de wijngaard

Het domein rond de abdij van Villers-la-Ville is zo uitgestrekt dat u er gemakkelijk een volledige dag kunt rondlopen tussen de ruïnes die teruggaan tot de twaalfde eeuw. Om de site te bezoeken en ook te weten wat u ziet, kunt u gebruik maken met een plannetje met audiogids en met de monnik Radulphe als gids! Op 3 juli, 7 augustus en 4 september wordt de geschiedenis van de wijnproductie in en om de abdij in herinnering gebracht. Mèt wijndegustatie van de premier cru 2009!

Abbaye de Villers-la-Ville, 55, rue de l’Abbaye, 1495 Villers-la-Ville. Info: % 071 880 980 en www.villers.be. Toegang: euro 5 (senioren euro 4). Audiogids te reserveren: euro 2.

IN FRANKRIJK 16. Le Forêt d’Orient: water en dieren

Een prachtig scherm van 20 000 hectare bos rondom 5000 ha meren én een waaier van activiteiten. Hengelaars en watersporters halen er hun hartje op. Maar wij vinden het een even groot plezier om te kijken naar de zeilbootjes, de kano’s en waterski’s in één van de haventjes: Lusigny sur Bars, Dienville en Mesnil-Saint-Père. Hier kunnen we een elektrisch bootje huren om in alle rust op het grootste meer, het Lac d’Orient, rond te varen. Op slechts enkele kilometers is er ook het dierenpark dat onlangs volledig is vernieuwd en waar we dieren bekijken in de vrije natuur: everzwijnen, elanden, wilde paarden, oerossen,...

Toerismebureau: tel. 00 33 325 43 38 88 en www.lacs-champagne.fr

Dierenpark Espace Faune, tot 31/8 (behalve vr) 14 tot 19 uur, van 1/9 tot 11/11 op zondag van 14 tot 18 uur. Prijs: euro 5. Info: tel. 00 33 325 43 81 90 en www.pnr-foret-orient.fr

17. Etaples: de cité van de vissers

Etaples, op enkele kilometers van Boulogne-sur-Mer, leeft op het ritme van de zee. Ten zuiden van de Opaalkust nestelt dit haventje zich in het natuurdomein van de baai van de Canche. De afwisseling van eb en vloed is er spectaculair en de paadjes lopen diep de duinen in. ’s Ochtends kopen we in de marktkraampjes dagverse vis en om dit jodiumbad in schoonheid af te sluiten, bezoeken we Maréis waar we in het hartje van de visserij belanden, mét een zee-aquarium met roggen en zeepaardjes. Achteraf is er een proeverij van gerookte vis en dan komen we tot rust op het immense strand van Hardelot.

Toerismebureau: tel. 00 33 321 09 56 94 en www.etaples-tourisme.com.

Maréis. Bld Bigot Descelers, 62630 Etaples-sur-mer. Tot september, alle dagen van 10 tot 13 en van 14 tot 18.30 uur. euro 6 (60+: euro 5,20). Info: tel. 00 33 321 09 04 00 en www.mareis.fr

18. Compiègne: daar zit muziek in

De wandelconcerten van het Festival des forêts doet één van de mooiste wouden van Frankrijk, het woud van Compiègne, zinderen. Tal van muziekconcerten zijn er dan te horen: in kerken, in het fameuze kasteel van Pierrefonds maar ook in het hart van het bos. Het festival baadt in een familiale sfeer en verenigt muziek en natuur. Een picknick, geleide wandeling, een vieruurtje en een concert in één van de dorpjes uit de omgeving... meer moet dat niet zijn om een droomdag te beleven.

Toerismebureau van Compiègne: tel. 00 33 44 40 01 00 en

www.compiegne-tourisme.fr.

Festival des forêts, van 20/6 tot 18/7: tel. 00 33 344 40 28 99 en www.festivaldesforets.fr

IN DUITSLAND 19. Aken: schatkamers en wellness

Eén van de goede redenen voor een dagtrip naar Aken is dat het verkeersvrije centrum bulkt van de geschiedenis. We nemen onze tijd voor de Dom, uitgeroepen tot werelderfgoed,. waar Karel de Grote begraven ligt. De schatkamer is één van de rijkste ter wereld. Elders wachten het barokke Raadhuis en de Elisenbrunnen waar Händel en Casanova een kuur volgden. In een hedendaagse versie genieten we in de Carolus Thermen (Passstrasse 79).

Duitse Dienst voor Toerisme, Gulledelle 92, 1200 Brussel, % 02 2459700 en www.duitsland-vakantieland.be. Lokaal: Aachen Tourist Service, 00 49 241 180 29 60 en www.aachen.de. Carolus Thermen: % 00 49 241 18 27 40 en

www.carolus-thermen.de

IN luxemburg 20. Luxemburg-Stad: Museumsmile

Meer en meer profileert Luxemburg zich als een toeristische bestemming en dit door de kwaliteit van de infrastructuur, de concertzalen, musea en de wandelingen die we er kunnen maken. De zeven belangrijke polen situeren zich op minder dan anderhalve kilometer van elkaar, vandaar het Museumsmile-idee: een route met de musea die u kunt bezoeken met de LuxembourgCard.

Bureau voor Toerisme: % 00 352 42 82 82 20 en www.visitluxembourg.lu. De LuxembourgCard kost euro10 p.p. per dag.

21. Vianden: troubadours en minnestrelen

Het imponerende kasteel van Vianden staat te pronken op de hoogste plek van dit pittoreske stadje gelegen op de twee oevers van de Our, dichtbij Clervaux. Het aantal wandelingen in de omgeving is niet te tellen, maar het kasteel is het centrum van de vele toeristische activiteiten het hele jaar door, zoals het internationaal historisch zomerfestival.

Nationaal toerismebureau: tel. 00 35 242 82 82 20 en

www.visitluxembourg.lu

IN NEDERLAND 22. Saeftinghe: HetVerdronken Land

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een uitgestrekt natuurreservaat langs de Westerschelde net over de Nederlandse grens. Urenlang zijn we hier alleen met de vogels in een zilt oerlandschap van eindeloze schorren, slikken en geulen die bij vloed volstromen. Wandeltochten zijn alleen mogelijk met een gids.

Bezoekerscentrum Saeftinghe, Emmaweg 4, 4568 PW Nieuw-Namen, tel. 00 31 114 63 31 10,

www.hetzeeuwselandschap.nl.

23. Thorn: artistiek wit en natuur

Duizenden Belgen gaan elk jaar een terrasje doen in Thorn , het witte stadje net over de grens (12 km van Maaseik). In de negentiende eeuw is het ingedommeld en sindsdien nauwelijks veranderd. Het centrum is als monument geklasseerd en net buiten de stad start het natuurgebied van de grote Maasplassen.

Info: VVV Thorn, Wijngaard 8, 6017 AG Thorn, tel. 00 31 475 56 10 85 en www.vvv-middenlimburg.nl

24. Vlissingen: waterfront

Vlissingen, de stad tussen Noordzee en Westerschelde, heeft zich ontwikkeld tot een bruisend centrum. We nemen de veerboot uit Breskens en lopen langs het waterfront, een strandboulevard van twee kilometer. Via de winkelstraten bereiken we het Bellamypark en de Michiel de Ruyterhaven. We bezoeken ook de Oranjemolen (prachtig uitzicht op de Scheldemonding) en het Maritiem Attractiecentrum.

Info: VVV , tel. 0031 118 71 53 20 en www.vlissingen.nl. Veerboot Breskens-Vlissingen: twee afvaarten per uur.

25. EEN BUITENBEENTJE: Door West-Vlaamse bossen ... achter een span husky’s

Is dit Lapland? Kan ik elk moment een roedel wolven of een blizzard verwachten? Neen, dit zijn de zomerse bossen van West-Vlaanderen rond Ruiselede en Beernem. Ik zit op een soort van gocart achter de Siberische huskyhonden Caramel, Cognac en Fanny. Ze hebben geen enkel probleem met het gezamenlijke gewicht van mezelf, mijn begeleidster Mieke en de trekbuggy met zijn twee van plezier kraaiende baby’s die ik heb meegenomen.

Mieke en haar echtgenoot Wouter Decaluwe zijn vorig jaar gestart met zomerse huskytochten in België. Ze doen het al veel langer in Noorwegen, waar ze in de winter zes maanden wonen. “Siberische husky’s zijn best be-stand tegen zomerse temperaturen”, legt Wouter me uit. “In Siberië is het ’s zomers vaak warmer dan bij ons. Ze zijn het bovendien gewoon lasten te trekken. De Siberische husky is één van de vijf hondenrassen die mensen mogen vervoeren, op voorwaarde dat we een aantal regels van diervriendelijkheid respecteren. Onze spannen bestaan uit één hond per volwassene. We jagen de dieren nooit op en laten ze geregeld rusten.”

Wanneer de honden worden inge-spannen, kunnen ze niet snel genoeg vertrekken. Toch blijft het tempo gezapig, zo’n 5 km per uur. Mieke leert me de principes van het huskymennen. Eén van de honden is altijd de leider en die moet ik bevelen geven – lees: zeer vaak, luid Hup en Allez roepen. Wanneer we een kruispunt naderen of links of rechts moeten draaien, moet ik tegelijk remmen met de leidsels en de gocartrem én Stop roepen. Eén hond loopt met zijn staart naar beneden, dat betekent – leer ik- dat hij er minder zin in heeft.

Een tragewegengevoel

Na een klein uurtje houden we een pauze. Die is van harte welkom, want het mennen vraagt best wel concentratie. Bovendien is de vering van een gocart op boswegen niet die van een Rolls Royce op de snelweg. De honden krijgen te drinken en ik krijg de kans om ze te aaien. Dat is belangrijk. Ze hebben aanmoedigingen en beloningen nodig.

De zon brandt, maar tussen de bomen blijft het aangenaam fris. Langzaam krijg ik een tragewegengevoel. Zo moeten onze voorouders zich twee eeuwen gevoeld hebben toen er nog geen fietsen of motoren bestonden en ze zich verplaatsten met paarden en honden. Je voelt de natuur veel dichterbij dan op een mountainbike of een quad. Toch ben ik blij dat Wouter voor ons uitrijdt op de fiets en de honden de weg toont waar we openbare wegen moeten volgen. Een huskyspan op een asfaltweg tussen auto’s blijft een vreemd gezicht. De blikken van andere weggebruikers spreken boekdelen. Maar ook als menner heb je verbeelding nodig. Bijvoorbeeld dat je in Canada over een eindeloze sneeuwvlakte glijdt in plaats van door een oer-Belgisch landschap...

Praktisch: Husky Trips organiseert tochten van 2 uur (euro 30 p.p.), een halve (euro 60 p.p.) of een hele dag (euro 90 p.p.). Het span bestaat uit een gocart (4 tot 6 pers.), een hondenwagen (2 pers.), een step (1 pers.) of een ligfiets (1 pers.). Contact: % 0474 55 68 17 en www.husky-event.eu

Op zoek naar nog meer kortbij-vakantietips voor deze zomer? Surf naar onze website: www.plusmagazine.be/uitstapjes

Gilda Benjamin en Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content