2008: allemaal mobiel!

Wat mogen we op het vlak van de multimedia van 2008 verwachten? En vooral: welke van al de nieuwe snufjes zijn echt nuttig? Plus Magazine scheidt het kaf van het koren.

Notebooks, mp3-spelers, gps-systemen, telefoons, camera’s, dvd’s,... en allemaal met of zonder draad, super- of nog veel sneller opvouwbaar, hyper- of nog veel meer mobiel. Niets evolueert sneller dan de wereld van de multimedia. Maar dat betekent natuurlijk niet dat wij met z’n allen verplicht zijn om eindeloos mee te draven in die koers! Af en toe even halt roepen en nadenken over wat we écht kunnen gebruiken, is niet verboden!

Notebooks. De notebook is vandaag de bestseller bij de pc’s. Het 15,4 inch schermformaat blijft het meest in trek maar 17 inch, groot genoeg om een desktop te vervangen, is flink in de opkomst. Tegelijkertijd zien we een terugkeer van de ultra portables, de notebooks die minder dan 2 kilogram wegen en met hun scherm van 12 inch erg handig zijn om mee te nemen op reis. Vaak zit er al een gsm-kaart (sim-kaart) in zodat u overal kunt surfen, zelfs als er geen draadloos netwerk in de buurt is. U hebt daar echter wel een abonnement op een breedband UMTS-netwerk voor nodig. En dat wordt nog altijd duur betaald.

Mp3. Mp3 is lang een eenzaat gebleven maar wordt nu steeds vaker in andere toestellen opgenomen. Mobieltjes, multimediaspelers en zelfs gps-navigatiesystemen worden alledaags.

Gps. De weg wijzen zonder geflitst te worden volstaat niet langer. De navigators ontvangen voortaan verkeersinformatie (RDS-TCM), waarmee ze in reële tijd rekening houden om een reisweg te berekenen die verkeersproblemen omzeilt. Een ingebouwde camera registreert de geografische coördinaten van de plaats die hij fotografeert zodat mensen die de foto ontvangen, ze als bestemming kunnen kiezen. Het is een ideale manier om anderen de weg te wijzen naar een landschap, monument of plaats die geen duidelijk adres heeft.

De nieuwe navigators zullen bovendien instructies kunnen geven met een stem die u zelf kiest en zullen zelf op stemopdrachten reageren, zodat het aanraakscherm overbodig wordt. Maar gps zal vooral een gemeenschap van gebruikers scheppen. Met Map Share geeft TomTom nu al de mogelijkheid om zelf informatie aan het systeem toe te voegen, zodat andere chauffeurs ervan kunnen profiteren. Iedereen zal in reële tijd de cartografie kunnen aanpassen, voor het geval een straat van naam verandert, eenrichtingsverkeer krijgt... of door een nieuwe flitspaal bespied wordt. Na een controle wordt de informatie via TomTom onmiddellijk naar alle gebruikers gestuurd.

Usb-stick. Usb heeft heel stilletjes de diskette de das omgedaan. Definitief. Zijn grootste troef is zijn degelijkheid: het flashgeheugen van een usb-stick trekt zich niets aan van vocht of schokken en zal in 2008 zonder probleem 32 tot 64 Gb kunnen opslaan.

Mobiele telefoons.De hybriden zijn in aantocht! De nieuwe generatie mobieltjes van topniveau combineert de klassieke gsm-telefonie en de draadloze WiFi-technologie uit de computerwereld. Naarmate er meer hotspots op openbare plaatsen komen, zullen we via het internet kunnen bellen en dus veel minder betalen. De telefoons zullen almaar slimmer worden, zodat ze zelf het netwerk zullen kiezen dat de gebruiker het voordeligst uitkomt. Op die manier wordt de mobiele telefoon een internetterminal die u in staat stelt op elk moment en gelijk waar te surfen en e-mail te gebruiken (Nokia E90, HTC Touch, iPhone,...)

Dvd. De dvd loopt op zijn laatste benen. De goede oude schijf van 4,7 Gb is verouderd en kent te veel verschillende formaten (DVD+R, -R, RAM, RW,-RW). Binnen afzienbare tijd zal ze vervangen worden door de schijfjes met hoge definitie, Blu-Ray (20 Gb) en HDDVD (15 Gb). Welk van beide formaten zal het halen? Omdat niemand het antwoord op die vraag kent, maken sommige fabrikanten (zoals Samsung) nu al spelers met de twee formaten. De prijs van een enkelvoudige speler: ongeveer 400 euro.

Camera’s. Er zijn twee werelden aan het ontstaan: die van de reflexcamera’s voor de echte fotofans (vanaf euro600) en die van de volautomatische compacte toestellen, die al resoluties van 12 megapixel halen. Maar let op voor de concurrentie van de mobieltjes, want Samsung en Sony Ericsson (K850i) beloven al gsm’s met 5 megapixel camera. De toekomst van de compacte camera ligt, net als die van mp3, in de integratie in andere multifunctionele mobiele toestellen.

Nieuwe technologieën

Geen snoeren meer Door draagbaar te worden, is de pc een meeneemtoestel geworden... Maar echt mobiel zal hij pas zijn als hij geen snoer meer nodig heeft om zijn batterij te laden. Alles wijst erop dat die tijd niet ver weg meer is. Een nieuwe technologie, de conductieve lading, maakt het mogelijk om een mobiel toestel (pc, gsm, mp3-speler) te laden door het gewoon op een universele laadsokkel te plaatsen. Die lader is zo groot als een muismatje en werkt met alle soorten toestellen.

Hij zou in 2008 op de markt komen en veronderstelt de aanschaf van een adapter voor elk apparaat. Vanaf 2010 zou de laadtechniek in alle gsm’s en notebooks ingebouwd zijn.

Meeneemprinter De firma Zink heeft een revolutionair papier ontwikkeld met een laagje kristallen dat verkleurt wanneer het in contact komt met een piepklein printertje. Het systeem zou eerst toegepast worden voor draagbare printertjes, om later ingebouwd te worden in mobiele toestellen. De eerste digitale camera met een printer van 5 x 7 cm wordt al in 2008 verwacht. Pc’s met ingebouwde printer zouden in 2011 op de markt komen.

Opvouwbare schermen Hoe kleiner de mobiele toestellen worden, hoe kleiner ook hun scherm. En wie heeft zin om op het scherm van een gsm naar een film te kijken? De technologie van de flexibele polymeren brengt raad, want ze maakt het mogelijk om de glaslaag van een lcd-scherm door kneedbaar, onbreekbaar en dus opvouwbaar plastic te vervangen. Het scherm laat zich dan als een gewoon vel papier oprollen. Nog mooier: de polymeerschermen zullen makkelijker en goedkoper te maken zijn dan de huidige schermen. Het eerste afrolbare scherm (12 cm diagonaal) zal in 2008 zijn debuut maken op een mobieltje van Telecom Italia.

Zakprojector De miniaturisering blijft oprukken en zal uw mobiele telefoon weldra in een zakprojector veranderen. U kunt dan een film down- loaden van een website en hem tot op 3 meter afstand op een muur projecteren. Ren nog niet naar de winkel, want de eerste telefoon met een projector wordt pas in 2009 verwacht. De projectoren zullen ook als randapparaten voor pc en spelconsoles verkocht worden.

Een pc met twee harten Het is allemaal begonnen met de Dual Coreprocessor: een chip met twee processors. Vergelijk het met een één-cilindermotor van 500 cc die je vervangt door twee cilinders van elk 250 cc. Het onmiddellijke resultaat: de temperatuur en het verbruik dalen... en de prestaties gaan de hoogte in. Intel is nu aan 4 processors op een chip toe (Core 2 Duo Quad) en heeft al plannen voor een 8-cilinder. Maar die zult u pas in 2010 in uw pc krijgen.

Vrije televisie Wat als uw televisie geen kabel naar de decoder, de kabeldistributie of de dvd-speler meer nodig had? De flatscreentoestellen hebben al naast de Peritelstekker een HDMI-aansluting die Peritel kan vervangen. Een draadloze versie van de HDMI-norm volstaat om een lcd- of plasmatelevisie van zijn kabel te bevrijden. Dat heet dan Wireless High-Definition Interface. WHDI vervangt de HDMI-kabel door een radiozender die een signaal van 30 beelden/seconden met een resolutie van 1080p te verzendt (full HD). Het digitale scherm kan dan tot op 30 meter afstand draadloos verbinding maken met een dvd-speler, een spelconsole of een decoder met WHDI. Alle toestellen met HDMI kunnen uitgerust worden met een WHDI-verbinding. Voorlopig kost dat nog ongeveer 150 euro per toestel, maar de prijzen zouden snel moeten dalen.

De nieuwste snufjes

De digitale fotolijst in reële tijd Het digitale fotoalbum schakelt een versnelling hoger met de Parrot DF 7700, die nu ook uw kiekjes ververst wanneer uw vrienden u via de telefoon nieuwe foto’s sturen! Dit digitale lijstje is namelijk het eerste met een simkaart. Iedereen die het nummer van de kaart kent kan foto’s in MMS-formaat insturen, die dan in reële tijd door het fotolijstje worden weergegeven. Het speeltje wordt in Frankrijk al door Bouygues Telecom verkocht (euro189) en in de kerstperiode bij ons verwacht. Goed om te weten: de prijs van de MMS’jes is voor de verzender!

Een ultramobiele pc... De UMPC (Ultra Mobile PC) is een piepkleine zakcomputer die Windows XP draait. Hij heeft een trage start genomen en de markt is nog maar net begonnen met de productie van deze mini’s, waarvan de positionering nog niet helemaal duidelijk is. Na Samsung en Asus lanceert ook HTC een model, de X7500, de eerste UMPC die in ons land in de winkels komt. Zijn aanraakscherm van 5 inch (13 cm) zit met een krachtige magneet vast aan het toetsenbord. Het computertje is gemaakt om te telefoneren (gsm) en verbinding te maken met een computernetwerk (WiFi). Het surft en mailt dus overal en op elk moment. Het heeft ook gps-navigatie en een 3 megapixelcamera. Als u een 3G-abonnement hebt (UMTS/HSDPA) kunt u zich zelfs aan videoconferenties wagen. De prijs? euro1040, inclusief btw. Als u dat te duur vindt, kiest u de EasyNote XS van Packard Bell, de goedkoopste UMPC op de markt (euro599).

IPhone Sinds hij in juni in de Verenigde Staten gelanceerd werd, zijn er al bijna 2 miljoen stuks van verkocht. Kortom, de telefoon van Apple is een marketingmirakel. In november bereikte hij Europa maar voorlopig wordt hij alleen in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië verkocht. Bij het toestel hoort een verplicht abonnement bij een welbepaalde operator (in de VS ATT, in Frankrijk Oranje, in Groot-Brittannië 02). Die verplichting heeft snel een zwarte markt van iPhones doen ontstaan. Nog voor het toestel officieel naar Europa kwam, hadden al 250 000 exemplaren de oceaan overgestoken en legden een massa websites uit hoe je de iPhone kunt deblokkeren om hem met de simkaart van gelijk welke operator te gebruiken. Het enthousiasme voor de iPhone is echter meer dan slimme marketing. Dit is immers een volwaardig multimediatoestel: telefoon, WiFi-terminal, audio/videospeler. Het knapste is zijn geweldig gebruiksvriendelijke en efficiënte aanraakinterface. U betaalt 399 euro voor een iPhone maar onthoud dat u hem zult moeten hacken om hem in België te kunnen gebruiken.

Ook voor de ‘speeltijd’

Bluetooth voor de notebook Gsm, gps, mp3-spelers... Bluetooth is overal, behalve wellicht op uw draagbare pc. Hama verkoopt nu een kleine ontvanger die blijvend in een usb-poort wordt gestopt en slechts 10 mm uit de behuizing van de computer steekt. De dongle ondersteunt de Bluetooth 2.0 EDR-norm (stereogeluid!) en heeft een transferdebiet van 3 Mbit in een straal van 10 meter. Hij kost euro19,99.

Een spelertje dat alles kan Dit piepkleine Chinese toestelletje van 88 x 11 x 48 mm is een knappe illustratie van de convergentie van technologieën. Het is immers zowel een FM-radio als een 1,3 megapixel camera, een mp3- en een videospeler (AVI). U kunt het zelfs als dictafoon en webcam gebruiken. Dat allemaal voor euro92 (Sweex MP 422FM). n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content