2006 wordt beter dan 2005!

Natuurrampen. Peperdure brandstoffen. Heisa in de politiek. Een zomer die pas in september begon. Herstructureringen die honderden jobs kostten. Beroering over het brugpensioen en het loopbaaneinde. 2005 was een jaar dat we wellicht beter snel vergeten. Vooral omdat 2006 ons in vele domeinen leukere dingen belooft. Begin alvast te genieten met onze goednieuwsshow!

Beter beschermd tegen rampen

In 2006 start de uitvoering van de nieuwe wet die alle Belgen verplicht zich te verzekeren tegen overstromingen en andere natuurrampen die tot nu toe niet door onze (brand)verzekering gedekt werden. Iedereen die ooit geconfronteerd werd met de miserie van een overstroomde woning kan dit alleen maar toejuichen. Concreet zal het scenario als volgt verlopen. Wanneer de vervaldag van uw brandpolis nadert, zult u van uw verzekeraar een voorstel voor een nieuw contract krijgen dat de nieuwe dekking voor natuurrampen omvat. Als u de nieuwe premie te hoog vindt, kunt u uw contract opzeggen, uitkijken naar een goedkopere verzekering of een tarief vragen aan het tariferingsbureau dat op dit ogenblik in oprichting is. Hoeveel de premie gaat stijgen, is nog niet bekend. De verzekeringsmaatschappijen wachten op richtprijzen van dat tariferingsbureau en kijken vooral naar elkaar. Wie gaat als eerste een tarief voor de nieuwe dekking voorstellen? En zal het tarief hetzelfde zijn voor iedereen of hoger liggen als u in een risicogebied voor overstromingen woont?

Een democratische hoogmis

Op 8 oktober gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze vormen de meest nabije vorm van democratie die we kennen en dat beseffen we niet altijd. Voor het eerst zullen alle kieslijsten evenveel vrouwen als mannen moeten tellen. Bovendien moeten de eerste drie namen van elke lijst ten minste één kandidaat van elke sekse bevatten en wordt het belang van de lijststem beperkt. Wallonië start als eerste gewest met een soort van rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Hij of zij die de meeste stemmen heeft gekregen op de sterkste lijst van de nieuwe meerderheid, wordt automatisch burgemeester. Als deze persoon de aanstelling weigert, gaat de functie naar de tweede meest populaire kandidaat op de sterkste lijst en zo verder.

Genieten van Mozart

Fans van Mozart hebben in 2006 een sterk verhoogd risico op stress. De 250ste verjaardag van zijn geboorte wordt immers gevierd met een orgie aan nieuwe opnamen, concerten, radio- en televisieprogramma’s, boeken en evenementen. Belgische touroperators zoals Ictam bieden speciale Mozartreizen aan. Wenen wordt zeker één van de meest populaire citytrips. Een voorsmaakje leest u op pag. 90.

Iedereen een eigen website

Hebt u thuis nog geen pc en geen internetverbinding, dan kunt u in 2006 misschien profiteren van een voordelig personal computerpakket van de federale overheid. Die heeft samen met de gewesten en gemeenschappen een ambitieus meerjarenplan uitgewerkt om de digitale kloof te dichten. In een eerste fase komen er 200 000 voordelige computerpakketten voor mensen met een beperkt inkomen. Overigens blijkt het wel mee te vallen met die kloof. In 2005 kwamen er 600 000 internetaansluitingen bij en dat brengt hun aantal in België op 4,8 miljoen. De grootste stijging zien we bij mannelijke 55-plussers. Het aantal 65-plussers dat regelmatig surft is afgelopen jaar zelfs bijna verdubbeld. Meer en meer 50-plussers starten ook met een eigen website. Plannen in die richting? Via een site als www.bloggen.be kunt u, zelfs als u weinig van computers en het internet kent, op enkele minuten tijd volledig kosteloos een eigen website maken.

Goedkoper rijden

Als u minder dan 10 000 km per jaar met de auto rijdt, hebt u er misschien belang bij om in 2006 tijdig uw dure autopolis op te zeggen. Axa, Winterthur en Touring bieden nu al voordeliger polissen aan voor ervaren chauffeurs die per jaar niet aan die 10 000 km komen. En het leidt geen twijfel dat andere verzekeraars zullen (moeten) volgen. De korting kan tot 32 % op het basistarief oplopen en is gebaseerd op de filosofie dat wie minder rijdt in normale omstandigheden ook minder ongevallen veroorzaakt. Let op: de korting kan aan bepaalde voorwaarden gebonden zijn (bijvoorbeeld dat u ook een omniumverzekering en een verzekering voor de inzittenden moet nemen).

Extra veel winterkoopjes

Vanaf 3 januari kunnen we zien of de voorspelling van Unizo klopt. Door de lange nazomer hebben kledingwinkels in september en oktober minder winter- en regenkleding verkocht dan anders. Hierdoor zou het aanbod in de komende winterkoopjes veel ruimer uitvallen, ondanks het winteroffensief van eind november.

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

Sanofi Pasteur MSD heeft een vaccin ontwikkeld om baarmoederhalskanker – wereldwijd nog altijd 95 000 nieuwe slachtoffers per jaar – te voorkomen. Momenteel loopt de registratieprocedure bij het Europese Geneesmiddelenagentschap EMEA en de Amerikaanse FDA. Hopelijk zal dit vaccin in 2006 al door heel wat vrouwen gebruikt kunnen worden.

Goedkoper stoken

Begin december was 2000 liter stookolie bijna 190 euro voordeliger dan begin september. Kenners beweren dat de prijzen in 2006 nog meer kunnen dalen omdat het zachte najaar de olievoorraden op een hoog peil hebben gehouden – zeker in de Verenigde Staten waar de indian summer nog langer heeft geduurd dan bij ons.

Trein te laat? Compensatie in natura

In de loop van 2006 starten de spoorwegen met een regeling om reizigers te compenseren voor treinvertragingen. Hoe hoog de vergoeding zal zijn, was bij het ter perse gaan van deze Plus nog niet bekend. Wel is het al zeker dat we nooit geld als compensatie zullen krijgen, wel gratis treinkaartjes of een sorrypas. In het binnenlandse treinverkeer komt de compensatie er in twee gevallen. Ten eerste als een trein een niet aan heirkracht te wijten vertraging van meer dan 120 minuten heeft (zeer uitzonderlijk in België), ten tweede wanneer reizigers gedurende een jaar op hetzelfde traject frequente vertragingen van meer dan 15 minuten ondervinden.

Wat ontploft er in mijn mond?

2006 wordt een jaar van nieuwe eetsensaties. In onze restaurants mogen we een doorbraak verwachten van de kooktechnieken die de Catalaanse chef Ferrán Adria van ‘El Bulli’ wereldberoemd heeft gemaakt: het koken op lage temperatuur (een beter behoud van geuren en smaken) en de zogenaamde espuma’s (oesters, vis, groenten, vlees enz. in ultralichte schuimvorm). Maar er zijn nog andere leukigheden waar we kunnen naar uitkijken.

Knetterparels: pareltjes in vast gebak die in de mond ontploffen (zonder gevaar).

Uitgeholde diepvriesgroenten (wortelen, courgettes...) om zelf op te vullen.

Lactosevrije, transparante melk die smaakt als limonade maar even voedzaam is als melk.

Gelei van bloemen (korenbloem, rozen, jasmijn, hibiscus, viooltjes, lavendel...)

Veel nieuwe smaken in fingerfood: hapjes in gevlochten groentereepjes, voorgevulde wegwerplepeltjes en wegwerpglaasjes, gevulde bananenblaadjes, miniaubergines, hapjes met botarga (tonijneitjes)...

Groentespaghetti: gedroogde slierten wortel en knolselderij die u gebruikt als deegwaren.

Balsamicomosterd.

Sticks van chocolade met diverse smaken (puur, hazelnoot, Cointreau...) om op te lossen in warme koffie of melk.

Forse belastingaftrek voor een nieuwe stookketel

Als u vanaf 1 januari uw oude stookketel vervangt door een condensketel, een lagetemperatuurketel, een ketel op hout of een systeem van microwarmtekrachtkoppeling, dan kunt u van uw belastingaangifte (inkomsten 2006, aangifte 2007) A 1000 aftrekken. Let wel: dit is het niet-geïn-dexeerde bedrag. Op basis van de index 2005 loopt dit nu al op tot A 1250 (en misschien nog meer in 2006). Tot nu toe bedroeg het niet-geïndexeerde plafond A 750 voor bestaande woningen en A 620 voor nieuwbouw (dit onderscheid verdwijnt!). Deze aftrek geldt ook als u zonnecelpanelen, een geothermische warmtepomp, dubbele beglazing, warm water op zonne-energie, dakisolatie en thermostatische kranen laat plaatsen door een erkende aannemer. En zelfs voor het onderhoud van een bestaande ketel (dat is nieuw) en voor het laten uitvoeren van een energieaudit. Nog leuker: u mag de aftrek voor deze energiebesparende uitgaven in één en hetzelfde jaar cumuleren en ze ook combineren met energiepremies van uw gewest. Per type van uitgave kan de aftrek echter nooit hoger liggen dan 40 % van de factuur die u hebt betaald. Conclusie: 2006 wordt een interessant jaar als u wilt renoveren. De lage btw-voet van 6 % blijft trouwens gelden voor de renovatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan 5 jaar.

Minder files?

Mogen we een paar excellenties herinneren aan hun mobiliteitsplannetjes?

Beste Bruno Tuybens (staatssecretaris voor Overheidsbedrijven), hopelijk komt uw éénvormig ticket voor trein, tram en bus er snel. Als we nu ergens in de buurt van Hasselt of Doornik wonen en met het openbaar vervoer naar het vernieuwde Atomium in Brussel willen, moeten we én een kaartje van de Lijn of de TEC én een kaartje van de NMBS én een kaartje van de MIVB kopen...

Nieuwe reuzenparkeerterreinen aan de rand van Brussel die direct aansluiten op een bus- of metrohalte of op een station van het nieuwe Gewestelijk Expresnet: een idee van de Brusselse minister Pascal Smet.

Carpoolers mogen gebruik maken van de speciale busstroken: één van de punten uit het Pendelplan van Vlaams mobiliteitsminister Kathleen Van Brempt.

De eerste Belgische mosselen

Ze waren al aangekondigd voor 2005, maar het zal juli of augustus 2006 worden eer we de eerste Belgische mosselen kunnen proeven. Omdat de nodige vergunningen niet tijdig binnen waren, is de eerste oogst letterlijk in het zeewater getuimeld. De mosselen waren te zwaar geworden, losgekomen van hun touwen (hangcultuur) en ten prooi gevallen aan zeesterren. Niet getreurd, zeggen de initiatiefnemers, het zware gewicht van de weekdieren was juist een bewijs van hun hoge kwaliteit. Voor 2006 wordt een volume van vijf tot zes ton voorspeld.

Giro en Tour 6 dagen in België

Met het wereldkampioenschap voetbal krijgen we een maand lang (van 9 juni tot 9 juli) topvoetbal op de buis (voetbal- haters kunnen zich nu al voorbereiden), zij het zonder de Rode Duivels. Die afwezigheid wordt echter gecompenseerd door het wielrennen. De Giro start op 6 mei in Seraing en blijft gedurende drie etappes in België. De Ronde van Frankrijk trekt twee dagen door ons land: de derde rit op 3 juli (van Esch-sur-Alzette naar Valkenburg) loopt voor meer dan de helft over ons land en de vierde rit (4 juli) start in Hoei. Tom Boonen, waar wacht je op?

Het nieuwe Atomium en andere sensaties

Als u in Brussel woont en ’s avonds de hond uitlaat, hebt u vanaf 18 februari alle reden om dat in de buurt van het Atomium te doen. Ons nationaal symbool gaat dan weer open in zijn oude glorie. De nieuwe inoxplaten op de bollen zullen onder de nieuwe sfeerverlichting nog mooier schitteren dan tijdens de Expo ’58. En ook de binnenkant is weer de moeite van een bezoek waard. Noteer op uw jaarkalender meteen nog twee nieuwe sensaties. Deze zomer wacht u een heel speciaal gevoel als u op het Blote Voetenpad van Zutendaal gaat wandelen (1,5 km blootsvoets over allerlei soorten ondergrond). Of als u gaat zwemmen in de eerste openbare ecologische zwemvijver van ons land (in het Antwerpse park Boekenberg).

Minder passief roken

Aan het antirokersracisme doen we niet mee maar toch wordt 2006 een goed jaar voor mensen die niet passief mee willen roken. Op 1 januari wordt het algemene rookverbod in de bedrijven en kantoren van kracht. In de loop van het jaar zullen ook de meeste cafés en restaurants voorbereidingen treffen met het oog op 1 januari 2007. Op die dag moeten alle restaurants, patisserie- en broodjeszaken en snackbars rookvrij zijn. In (eet)cafés, en tavernes waarvan het eten minder dan één derde van de omzet bedraagt, mag er wel gerookt worden, maar deze zaken moeten tegen 1 januari een degelijke apparatuur voor luchtverversing plaatsen. Is hun oppervlakte groter dan 50 m2 (dat geldt ook voor frietkoten!), dan moeten ze bovendien de helft van de zitruimte voor niet-rokers reserveren.

De winkel van morgen nu al open

Begin december 2006 gaat Living Tomorrow 3 open, het derde Huis van de Toekomst. Vilvoorde krijgt daarmee de meest futuristische kijkwoning van de Benelux. Al is wonen hier een te beperkt begrip. Nummer 3 wordt immers een stuk groter dan nummer 2 (in feite wordt het over het tweede huis heen gebouwd). We zullen niet alleen kunnen meemaken hoe we over vijftien jaar wonen en werken, maar ook hoe een winkel of een bankkantoor er dan zal uitzien.

Veiliger vliegen

België, Zwitserland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hadden al een zwarte lijst van onveilige luchtvaartmaatschappijen. Nog voor de lente is ook een uniforme Europese lijst aangekondigd op basis van eenvormige criteria. Een vliegverbod in één lidstaat moet dan automatisch gelden voor het luchtruim van de hele Unie.

Minder Kafka

Op 31 maart (en niet op 1 april!) is het definitief gedaan met het plakken van boetezegels. Aan betalen zult u jammer genoeg niet kunnen ontsnappen, maar u zult het kunnen doen met een overschrijving of pc-banking. Gedaan ook met de ellende als u een kaartje op de trein wilt kopen en merkt dat u niet genoeg geld bij hebt. De NMBS heeft aangekondigd dat alle treinbegeleiders eind januari een draagbare terminal meekrijgen. Reizigers kunnen hun treinkaartje dan betalen met hun kredietkaart (let wel, nog niet met Bancontact of Proton).

Een monovolume voor prins Laurent

Prins Laurent moet er dringend aan denken zijn sportwagen(s) in te ruilen voor een monovolume. De voor januari aangekondigde tweeling maakte al op 13 december zijn opwachting en daardoor werd het gezin van prins Laurent en Claire Coombs prompt een kroostrijk gezin. Nicolas en Emeric vormen de derde tweeling in de geschiedenis van onze monarchie.

Het wordt ook uitkijken naar Albert, de nieuwe prins van Monaco: komt er in 2006 een tweede kind, een officiële verloving of beide?

Wie zal in 2006 aftreden ten voordele van de kroonprins: Elisabeth II in het Verenigd Koninkrijk, Albert II in België of Beatrix in Nederland?

De Britse prins William loopt stage in de financiële wereld. Misschien kan hij Elio De Rupo adviseren hoe hij onder het contract met Ecclestone uit kan geraken.

Olifanten in De Panne, reuzenspinnen in Oostende

Het scheve bronzen Ensoratelier van Daniel Spoerri (Oostende), de Caterpillar van Wim Delvoye (Middelkerke) en de gouden schildpad van Jan Fabre (Nieuwpoort) zijn overblijfselen van het kunstproject Beaufort 2003. In 2006 kunnen we tussen 1 april en 1 oktober aan de kust weer van badplaats naar badplaats hoppen om op het strand, op de dijk en in de duinen op zoek te gaan naar vreemde eigentijdse kunst. Beaufort 2006 belooft ons onder andere olifanten op het strand van De Panne, reuzenspinnen in het kursaal van Oostende en een drijvend berglandschap in het Zwin. Deze keer doen alle kustgemeenten mee, ook Bredene.

Belgie aan de top van het stamcelonderzoek

Prof. Catherine Verfaille behoort tot de wereldtop inzake stamcelonderzoek. Na enkele jaren aan het hoofd van het Stamcelinstituut in Minneapolis, werkt zij aan het nieuwe Stamcelinstituut Leuven. In 2006 wordt hier baanbrekend onderzoek verricht naar de behandeling van bloed- en spierziekten, hersen- en zenuwaandoeningen, diabetes en de ziekte van Parkinson.

Later betalen aan de fiscus

Staatssecretaris Hervé Jamar heeft het moeten toegeven: de fiscus blijft worstelen met informaticaproblemen en heeft een achterstand van drie maanden in de verwerking van de aangiften. Er wordt nu een pak bijkomende informatici aangeworven. Resultaat: 110 nieuwe jobs en in 2006 later betalen. Als u moet terugkrijgen, zit u helaas in hetzelfde schuitje...

Sport- en cultuurcheques

Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Demotte werkt aan de invoering van sport- en cultuurcheques. Vanaf 2006 zullen de werkgevers per jaar een sport- en cultuurcheque ter waarde van maximaal A 100 aan hun werknemers kunnen schenken. Om het gebruik te vergemakkelijken wordt deze som in kleinere bedragen opgesplitst. De cheques zullen in de maanden juli en augustus beschikbaar zijn. Ze kunnen gebruikt worden bij de vele erkende sportorganisaties en/of diverse erkende culturele instanties (musea, theaters, muziek- academies,...) n

Leen Baekelandt, Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content