20 tips voor een eindejaar zonder stress

“Ik zal blij zijn als het weer begin januari is!” Ziet u ook zo op tegen de eindejaarstress? Ga rustig zitten en lees eerst deze 20 tips. En vooral: ga er mee aan de slag!

Relax! Al die eindejaarstress is nergens voor nodig, zegt professionele organizer, Sara Van Wesenbeeck (Plus Organizing). Deze 20 tips tegen eindejaarstress krijgt u zomaar van haar cadeau .

Organiseer!

1 Begin op tijd – en stel zo weinig mogelijk uit tot de laatste week voor Kerstmis. Uw zelfgemaakte wenskaarten of e-cards zijn veel origineler als u er tijdig aan begint.

2 Maak een planning in de vorm van te doen-lijstjes. Een lijstje met boodschappen, gerechten, gasten, adressen, cadeaus... Noteer op elk lijstje ook wanneer u wat gaat doen. Wat een berg werk lijkt, verknipt u zo in haalbare hapjes.

3 Noteer systematisch wat u dit jaar doet als voorbereiding. Zo kunt u er volgend jaar lessen uit trekken en een slimmere planning maken.

4 Delegeer en coördineer!U hoeft niet alles zelf te doen. Plan eind november een familievergadering (kan ook per mail!) brainstorm met uw kinderen en andere familieleden over wie wat wil en wie wat doet. Doe daarbij zelf voorstellen doet om bepaalde familietradities te vereenvoudigen en de werklast te verminderen.

5 Vraag al in november aan de familie wie wanneer beschikbaar is. Dan kunt u snel de puzzel ineenpassen, want iedereen heeft verplichtingen in de feestperiode.

Blijf zelf genieten

6 Neem genoegen met 80 %! Tot nu toe hebt u zichzelf vaak overbelast in de feestperiode, maar minder kan juist veel leuker zijn voor iedereen.

7 Praat met uw partner. Wat willen jullie beiden echt in de feestperiode? Misschien is dat wel iets heel anders dan wat u tot nu toe deed.

8 Neem tijd voor uzelf. Gun uzelf ook op de drukste dagen een uurtje niets doet en trakteer uzelf op een pannenkoek, leuke lectuur...

9 Als u stresst, hebben anderen niets aan u. Een vrolijk humeur is veel belangrijker dan een perfecte tafel.

Denk aan uw budget

10 Noteer dit jaar tot op de cent wat u uitgeeft. Zo krijgt u een gedetailleerd idee van uw uitgaven (dat is vaak schrikken!) en kunt u volgend jaar een realistischer feestbudget aanleggen.

11 Probeer de cadeautjes al in de loop van het jaar te kopen. Bijvoorbeeld in de koopjesperiode van januari of juli. Aan geschenken die u in december koopt, geeft u meer uit dan u dacht. Noteer vanaf 2 januari wat iemand leuk vindt.

12 Betaal eindejaarsaankopen cash. U zult veel beter beseffen hoe duur alles is (de zogenaamde betaalpijn!), maar u zult volgende maand minder stress hebben als de afrekening komt.

13 Koop cadeautjes op internet. Vaak zijn ze voordeliger en u hoeft er de deur niet voor uit.

14 Vraag uw gasten een deel van de maaltijd te bereiden.Ook over de wijn en de andere dranken kunt u afspraken maken.

15 Hergebruik uw feestkleding op een creatieve manier. Ideetjes ziet u op onze modepagina’s!

Vier generaties te gast

16 Wordt de familie steeds groter? Een feest bij u thuis voor iedereen samen is geen must. U kunt – rekening houdend met ieders gevoeligheden – het familiefeest opsplitsen in twee of drie kleinere feesten tussen 20 december en 10 januari. In kleinere groepen kunt u uw gasten ook meer aandacht geven.

17 Probeer eens een zomerse kerstbarbecue!Een oplossing die tegenwoordig opgang maakt in grote families. Kerstmis wordt gevierd in beperkte kring (het kerngezin), maar in de zomer komt iedereen samen rond een heuse kerstbarbecue (inclusief cadeautjes). In uw tuin hebt u allicht meer plaats dan in huis.

18 Laat kinderen eerst eten. Voorzie een kindermenu dat ze zeker lusten (hamburger met frietjes, kip met appelmoes...). Misschien kunnen hun ouders dat vooraf klaarmaken en bij u thuis opwarmen.

19 Overleg met uw bejaarde ouders. Vraag ze wat ze het liefst eten en probeer dat in te passen in uw menu. Als de kinderen apart eten, is het niet meer zo moeilijk om een menu samen te stellen waarin elke generatie iets lekkers vindt.

20 Huur een groot vakantiehuis in de buurt. Dat is een goede oplossing als u met vier generaties samen Kerstmis of nieuwjaar wilt vieren. Niemand hoeft ver te rijden en toch zal iedereen een feestelijk vakantiegevoel bij krijgen. U betaalt de huur en de gasten brengen elk een deel van de gerechten en de drank mee.

Sara Van Wesenbeeck is ook de auteur van Het slimme organizing boek – Lannoo – isbn 9789020997781

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content