2 Na de operatie, in het ziekenhuis

Een paar uur na de ingreep alweer op je benen staan versnelt de revalidatie. Hoe langer je in bed blijft, hoe meer spiermassa er wegslinkt. Gemiddeld staat één bedlegerige dag gelijk aan 5% verlies van spierkracht. Die verloren spieren win je veel moeilijker terug, zeker op latere leeftijd. Vandaar dat steeds vaker voor een rapid recovery wordt gekozen. Dr. Van Wellen: “Door direct zonder pijn te stappen, krijg je een betere bloedcirculatie, je spiermassa blijft beter gevrijwaard en je gewrichten zijn soepeler dan wanneer je, zoals vroeger, twee tot drie dagen het bed hield na een ingreep. Door snel weer te bewegen, krijg je bovendien het gevoel dat de ingreep geslaagd is.” In sommige ziekenhuizen kan je oefenen via speciale programma’s op het interne televisiekanaal of via de Wii.

Blijf niet in je pyjama liggen maar trek ’s ochtends sportieve kleren en schoenen aan. Dat motiveert je extra om je kamer te verlaten en te oefenen.

Loop geregeld de gang op en neer of maak een ommetje met je bezoek.

Niet alleen bewegen, ook weer vast voedsel eten gebeurt steeds sneller na een ingreep. In het UZ Antwerpen introduceerden ze dat nieuwe principe recent ook bij darmoperaties. Mensen die zo’n ingreep ondergaan, worden aangemoedigd om de dag van de operatie al iets kleins en licht verteerbaar te eten om te voorkomen dat de werking van de maag en dedarmen stilvalt.

Heel wat mensen verliezen kort na een ingreep enkele kilo’s. Dat lijkt aanlokkelijk, maar vaak verdwijnt vooral het spierweefsel in plaats van vetweefsel. In de dagen na een operatie heeft je lichaam vooral nood aan energierijk en eiwitrijk voedsel. Als je te weinig calorieën opneemt, zal je lichaam eiwitten gaan gebruiken als energiebron. Mireille Boone: “En dat is niet de bedoeling, want op dat moment heb je die eiwitten net nodig voor de spieropbouw en weefselaanmaak tijdens je herstel. Per kilogram lichaamsgewicht moet je dagelijks 1 gram eiwitten eten. Iemand van 70 kg heeft dus 70 g eiwitten nodig, maar een stuk vlees van 100 g bevat gemiddeld slechts 20 g eiwitten. Raak je via je voeding aan onvoldoende eiwitten, verrijk je maaltijden en dranken dan met extra room, eiwitpreparaten of extra energierijke tussendoortjes. Daarnaast eet je best ook zo snel mogelijk voldoende groenten en fruit om aan de nodige vitaminen en mineralen te komen. Ook dat is belangrijk voor de wondheling.”

Eet na elke oefensessie een eitwitrijke snack: pudding, yoghurt, kaas, ei... om je spieren te helpen recupereren.

Ook de verdeling van eiwitten over de dag is belangrijk: beter drie keer per dag 20 g dan 60 g ineens.

Heb je weinig eetlust, vraag het ziekenhuis dan om het menu aan te passen aan je voorkeuren en gewoonten.

Lukt vaste voeding niet, eet of drink dan iets vloeibaars zoals roomsoep, een smoothie, platte kaas, fruitmoes...

Eet niet in bed maar aan tafel, of beter nog in de refter. Gezelschap stimuleert de eetlust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content