We overlopen met diëtiste Lut Van Lierde de basisregels die je bij het gebruik van olie in acht moet nemen en houden tien courante oliesoorten tegen het licht.
...
We overlopen met diëtiste Lut Van Lierde de basisregels die je bij het gebruik van olie in acht moet nemen en houden tien courante oliesoorten tegen het licht.1 In elke plantaardige olie zit wel een aantal nuttige nutriënten zoals omega 3 vetzuren - omega 6 krijgen we al voldoende binnen - en vetoplosbare vitamines A, D, E of K. Maar hun verhouding varieert sterk naargelang het type olie. Wissel daarom regelmatig verschillende oliën af.2 Een olie met veel enkelvoudig (olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie) en meervoudig (koolzaadolie, notenolie, sojaolie, tarwekiemolie) onverzadigde vetzuren heeft een gunstigere samenstelling dan een verzadigde plantaardige olie (palmolie, kokosolie). Spring vooral spaarzaam om met de verzadigde soorten. Hoe vloeibaarder de olie, hoe minder verzadigd vet.3 Gebruik één tot twee eetlepels plantaardige olie (of vetstof) per hoofdmaaltijd en per persoon per dag.4 Beperk het gebruik van onzichtbare vetten - ze zijn overvloedig aanwezig in kant-en-klaarmaaltijden, snacks...5 Bewaar olie in een niet doorschijnende fles of een metalen blik op een koele, donkere plek. Sommige soorten - notenolie, koolzaadolie,... - zijn beter af in de koelkast.Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzurenBevat vitamine EGebruik een eerste persing voor koude bereidingen (omwille van de smaak)Kies een geraffineerde olie om te bakken en te bradenBevat 50% verzadigde vettenGebruik ze warm: bakken, wokken,...Zit heel vaak in koekjes, snacks,...Rijk aan meervoudig onverzadigde vetzurenKoop kleine flesjes want deze olie is duurderBevat omega 3Gebruik ze koud: perfect bij slaatjes, koude pasta, als finishing touch bij pureeKan gemengd worden met lijnzaadolie of koolzaadolieBevat 85% verzadigde vettenHeeft een typisch Aziatische smaakVooral geschikt voor warme bereidingen (bakken, wokken) want kokosolie stolt bij kamertemperatuurRijk aan onverzadigde vetzurenGoede verhouding omega 3/omega 6Vooral voor koude bereidingenNeutrale smaakRijk aan meervoudig onverzadigde vetzurenVooral omega 6Zowel koud als warm te gebruikenRijk aan vitamine ERijk aan meervoudig onverzadigde vetzurenWarme en koude toepassingenRijk aan vitamine ERijk aan onverzadigde vetzurenBevat omega 3Vooral geschikt voor koude bereidingenRijk aan meervoudig onverzadigde vetzurenDé omega 3-ambassadeur: vijf keer meer omega 3 dan omega 6Koud gebruikenRijk aan onverzadigde vetzurenStabiele olie, geschikt om te (roer)bakken en te frituren, maar ook voor vinaigrettesVrij neutrale tot nootachtige smaakKARI VAN HOORICK - FOTO'S ISTOCK