10 x olie op het vuur
Plantaardige oliën zijn in, maar de berichten erover klinken vaak tegenstrijdig. De ene wordt de hemel in geprezen, de andere gedemoniseerd. Welke olie haal je best in huis en hoe kan je ze gezond gebruiken?
We overlopen met diëtiste Lut Van Lierde de basisregels die je bij het gebruik van olie in acht moet nemen en houden tien courante oliesoorten tegen het licht.
1 In elke plantaardige olie zit wel een aantal nuttige nutriënten zoals omega 3 vetzuren – omega 6 krijgen we al voldoende binnen – en vetoplosbare vitamines A, D, E of K. Maar hun verhouding varieert sterk naargelang het type olie. Wissel daarom regelmatig verschillende oliën af.
2 Een olie met veel enkelvoudig (olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie) en meervoudig (koolzaadolie, notenolie, sojaolie, tarwekiemolie) onverzadigde vetzuren heeft een gunstigere samenstelling dan een verzadigde plantaardige olie (palmolie, kokosolie). Spring vooral spaarzaam om met de verzadigde soorten. Hoe vloeibaarder de olie, hoe minder verzadigd vet.
3 Gebruik één tot twee eetlepels plantaardige olie (of vetstof) per hoofdmaaltijd en per persoon per dag.
4 Beperk het gebruik van onzichtbare vetten – ze zijn overvloedig aanwezig in kant-en-klaarmaaltijden, snacks...
5 Bewaar olie in een niet doorschijnende fles of een metalen blik op een koele, donkere plek. Sommige soorten – notenolie, koolzaadolie,... – zijn beter af in de koelkast.
Olijfolie
Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren
Bevat vitamine E
Gebruik een eerste persing voor koude bereidingen (omwille van de smaak)
Kies een geraffineerde olie om te bakken en te braden
Palmolie
Bevat 50% verzadigde vetten
Gebruik ze warm: bakken, wokken,...
Zit heel vaak in koekjes, snacks,...
Notenolie (amandel, walnoot,...)
Rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren
Koop kleine flesjes want deze olie is duurder
Bevat omega 3
Gebruik ze koud: perfect bij slaatjes, koude pasta, als finishing touch bij puree
Kan gemengd worden met lijnzaadolie of koolzaadolie
Kokosolie
Bevat 85% verzadigde vetten
Heeft een typisch Aziatische smaak
Vooral geschikt voor warme bereidingen (bakken, wokken) want kokosolie stolt bij kamertemperatuur
Koolzaadolie
Rijk aan onverzadigde vetzuren
Goede verhouding omega 3/omega 6
Vooral voor koude bereidingen
Neutrale smaak
Zonnebloemolie
Rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren
Vooral omega 6
Zowel koud als warm te gebruiken
Rijk aan vitamine E
Maïsolie
Rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren
Warme en koude toepassingen
Rijk aan vitamine E
Sojaolie
Rijk aan onverzadigde vetzuren
Bevat omega 3
Vooral geschikt voor koude bereidingen
Lijnzaadolie
Rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren
Dé omega 3-ambassadeur: vijf keer meer omega 3 dan omega 6
Koud gebruiken
Arachideolie
Rijk aan onverzadigde vetzuren
Stabiele olie, geschikt om te (roer)bakken en te frituren, maar ook voor vinaigrettes
Vrij neutrale tot nootachtige smaak
KARI VAN HOORICK – FOTO’S ISTOCK
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier