Bij het aperitief: kaviaar.

10 x lekkers van eigen bodem

Culinair genieten hoort bij de eindejaarsfeesten. En waarom niet met lekkers uit eigen land. Zoals deze 10 producten met een zwart-geel-rood lintje. Authentiek, streekgebonden, duurzaam en/of zeer exclusief! Om te offreren of chauvinistisch van te genieten!

Bij het aperitief: KAVIAAR UIT TURNHOUT

Kaviaar is echt niet het alleenrecht van Iran. In Turnhout wordt steur gekweekt en dat leidde in 2002 tot Royal Belgian Caviar. De bereidingsmethode is traditioneel, maar het kweekproces gebeurt helemaal in eigen land en onder strikte controle. Deze kaviaar pakt bovendien uit met een duurzaamheidscertificaat. www.royalbelgiancaviar.be

SLAKKENEITJES UIT WARNANT

De slakkeneitjes Perles de Gris zijn origineler dan kaviaar en ogen even mooi op toastjes. De ronde eitjes glanzen als parelmoer en geuren naar struikgewas, humus en hout. Toegegeven, aan de smaak is het even wennen en vooral je vooroordelen opzijschuiven. www.perlesdegris.be

BIERCRACKERS UIT BRUSSEL

In België wordt heel wat bier gebrouwen, maar wat gebeurt er na het brouwen met het o zo voedingsrijke graanafval? Beerfood kwam op het idee om er crackers van te maken voor bij het aperitief. Ze zijn er in drie smaken: gerookte ui, mosterd & rozemarijn en biet & venkel. www.beerfood.be

Op je bord: OESTERS UIT OOSTENDE

In de 19de eeuw genoten de Oostendse oesters bekendheid tot in de Franse hoofdstad. Vandaag beperkt de herop-gestarte productie zich tot één kweekzone: de Oesterput. Maar die heeft niet aan kwaliteit ingeboet en kan de vergelijking doorstaan met de luxeoesters uit het Zuid-Franse Bassin de Thau. www.oesterput.be

SCHUIMWIJN UIT QUÉVY

Het prestigieuze wijnconcours van Brussel 2019 pakte uit met een grote verrassing. Voor het eerst ging de gouden medaille in de categorie mousserende wijnen niet naar een champagne, maar naar een Belgische schuimwijn. De Cuvée Prestige van wijndomein Chant d’Eole is erg gegeerd. Het vergt dus wat geduld en doorzetting voor je thuis een fles kan openen. www.chantdeole.be/nl

PASTA UIT HERENTALS

De zandgrond van de Kempen lijkt sterk op de bodem waar de Italianen hun harde durumtarwe – het hoofdingrediënt van goede pasta – laten groeien. En dus kwam Belcampi op het idee om spaghetti, penne, fusili enz. van eigen bodem te maken. De kwaliteit van deze Belgische pasta’s moeten niet onderdoen voor hun zusterproducten van over de Alpen. www.belcampi.be

WEST-VLAAMS ROOD UIT SINT-IDESBALD

Vandaag is Hendrick Dierendonck een cultfiguur in het slagerswereldje. Toen hij enkele jaren terug door veeboeren uit de Westhoek werd gevraagd om het bijna verdwenen runderras West-Vlaams Rood weer tot leven te wekken, investeerde hij er een klein fortuin in. Het ras levert smakelijk en dooraderd vlees, dat Hendrick in zijn atelier bewerkt en laat rijpen. www.dierendonck.be

Guilty pleasures: SPECULOOSBIER EN BIERKOEKJES UIT BRUSSEL

Van de resten van het bierbrouwen maken ze in Brussel niet enkel hartige crackers, maar ook zoete koekjes. Koekjesproducent Dandoy klopte met zijn idee aan bij brouwerij Brussels Beer Project. Onder de naam Tough Cookies brouwt de brouwerij nu een speculoosbier, terwijl Dandoy van dat brouwafval weer koekjes maakt. Perfecte kringloopeconomie! www.maisondandoy.com, www.beerproject.be

Bij het aperitief: slakkeneitjes.
Bij het aperitief: slakkeneitjes.

OESTERZWAMMEN UIT BRUSSEL

Permafungi is de naam van een ongewone champignonkwekerij in hartje Brussel. Het bedrijfje recycleert koffiegruis om oesterzwammen te produceren. De producten worden enkel lokaal verkocht, maar je kan bij Permafungi een doe-het-zelfpakket bestellen om thuis oesterzwammen te kweken, waarbij je al dan niet je eigen koffiegruis recycleert. www.permafungi.be/nl

WHISKY UIT FEXHE-LE-HAUT-CLOCHER

In 2014 verbaasde Belgian Owl de wereld toen de Whisky Bible de drank uitriep tot de Beste Europese whisky. Deze single malt whisky wordt gemaakt met gerst uit Haspen-gouw en water uit de ondergrond van de distilleerderij. De ketels haalden ze in Schotland. Vandaag is Belgian Owl er in vijf verschillende smaken. www.belgianwisky.com/nl

Bij het aperitief: biercrackers.
Bij het aperitief: biercrackers.
Bij het aperitief: schuimwijn.
Bij het aperitief: schuimwijn.© ALEXANDREBIBAUT
Op je bord: oeters.
Op je bord: oeters.
Op je bord: pasta.
Op je bord: pasta.
Op je bord: West-Vlaams rood.
Op je bord: West-Vlaams rood.
Op je bord: oesterzwammen.
Op je bord: oesterzwammen.
Guilty pleasures: speculoosbier en bierkoekjes.
Guilty pleasures: speculoosbier en bierkoekjes.
Guilty pleasures: whisky.
Guilty pleasures: whisky.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content