10 vragen over indigestie

1. Wat is een indigestie?

Een indigestie betekent dat uw maag overbelast wordt. Normaal volstaan drie maagcontracties om uw maaginhoud verder te doen schuiven. Maar bij overbelasting zorgen bepaalde reacties ervoor dat de uitgang van de maag geblokkeerd wordt.

2. Hoe herkent u een indigestie?

Mensen met een indigestie hebben last van een heel onaangenaam opgeblazen gevoel, van misselijkheid, moeten soms ook boeren en/of braken of krijgen last van oprispingen. Soms is er ook sprake van een benauwd gevoel achter het borstbeen. En er kan een vagale malaise optreden. Door het opzwellen van de maag kan er een signaal naar de hersenen gaan en vandaar naar de nervus vagus, die de bloeddruk doet dalen en het hartritme vertraagt. De patiënt wordt dan vaak lijkbleek en kan flauwvallen. Dat gebeurt vrij geregeld in restaurants.

3. Hoe wordt een indigestie veroorzaakt?

Door te snel, te veel en te vet te eten, te lang tafelen... De meeste mensen die last hebben van een indigestie, weten wel wat de oorzaak is en wat ze eigenlijk beter niet hadden gedaan.

4. Hoe kunt u een indigestie vermijden?

Minder en trager eten, matig zijn met alcohol. Roken heeft ook een negatieve invloed, omdat het de sluit- spieren van de maag verzwakt.

5. Zijn er huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die helpen bij een indigestie?

Er zit niet veel anders op dan te wachten tot het overgaat. Braken kan verlichting brengen, maar kan ook de slokdarm irriteren.

6. Zijn er geneesmiddelen die helpen tegen indigestie?

Bij de meeste vormen van braken en misselijkheid zijn gastroprokinetica aangewezen. Zoals Motilium, dat vanaf 1 januari op voorschrift is omdat het uitzonderlijk hartproblemen kan veroorzaken, maar de motoriek van de maag wel weer in orde brengt en de maaglediging versnelt. Ook Primperan, dat tot dezelfde geneesmiddelenklasse behoort, kan helpen.

7. Wat kunt u bij een indigestie beter niet doen?

Maagzuurremmers zijn niet efficiënt bij een indigestie, ze helpen enkel tegen oprispingen en tegen irritatie van de slokdarm na het braken.

8. Wanneer moet u een dokter raadplegen?

Bij aanhoudend braken, hevige pijn of als er bloed in het braaksel zit. Meestal voelt iemand uit zichzelf wel als er meer aan de hand is dan een gewone indigestie.

9. Kan een indigestie gevaarlijk worden?

Een indigestie op zich niet, maar hevig braken wel. Dat kan scheurtjes veroorzaken tussen de slokdarm en de maag en dan moet u zeker een arts consulteren.

10. Zijn er aandoeningen die met een indigestie verward kunnen worden?

Zeker. De symptomen van een vagale malaise komen erg overeen met die van een naderende hartaanval: lijkbleek worden en flauwvallen. Raken de problemen niet opgelost door de persoon in kwestie te laten neerliggen met de benen omhoog, gaat het om iemand met een vergroot risico op een hartaanval (roker, te hoge cholesterol, enz.) of houdt de bewusteloze toestand aan, dan is het verstandig medische hulp in te roepen.

Met dank aan prof. Dr. Daniel Urbain, diensthoofd gastro-enterologie, UZ Brussel.

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content