10 vragen over haarkleuringen

Bijna acht op de tien vrouwen kleuren hun haar, thuis of bij de kapper. Hoewel een haarkleuring tegenwoordig heel gewoon geworden is, zitten vrouwen toch met een boel vragen.

1 Hoe vaak mag ik mijn haar kleuren?

Haar groeit 1 tot 1,5 cm per maand. Als u een uitgroei-effect wilt vermijden, zult u uw haar dus om de vier weken opnieuw moeten kleuren. Om de kleuring acht weken of langer te houden, hebt u best niet te veel grijs haar en kiest u liefst een tint die dicht bij uw natuurlijke haarkleur ligt. Of u opteert voor een toon-op-toon kleurshampoo (zie verder). “Maar het is geen enkel probleem om uw haar om de vier tot zes weken te kleuren”, zegt Paula Hegedus (technisch adviseur België bij Schwarzkopf).

2 Hoe kies ik een kleur?

Het geheim is u te laten adviseren door uw kapper en verschillende nuances uit te proberen. Kies voor een kleur die u er goed doet uitzien en die uw ogen en huid tot hun recht laten komen. Uw kapper kan eventueel ook uw wenkbrauwen kleuren. Zodra u uw keuze gemaakt hebt, kunt u uw haar thuis zelf kleuren. Bedenk wel dat de kleuren die u in de handel vindt vaak donkerder uitvallen dan aangegeven op de verpakking.

3 Wat is het verschil tussen een toon-op-toon kleurshampoo en een echte kleuring? En wat is het minst schadelijk voor mijn haar?

“Een toon-op-toon kleurshampoo is zachter en camoufleert ongeveer 70% van uw grijze haar. De formule bevat geen ammoniak maar een oxidatiemiddel”, legt Paula Hegedus uit. “Het product raakt alleen de opperste laag van de haarvezel, zonder de basiskleur te veranderen. U kunt er uw haar dus niet lichter mee maken, alleen donkerder of uw natuurlijke kleur bewaren (op twee schakeringen na). Een echte kleuring dringt door tot in de vezel, zorgt voor 100% dekking en u kunt er alle kleuren mee verkrijgen. Maar let op voor ontkleuringsmiddelen en verander ook niet te vaak van kleur.”

4 Kan ik een begonnen kleurproduct opnieuw gebruiken?

Dat was tot voor kort onmogelijk en evenmin aan te raden, behalve bij een eerste gebruik, voor de huidtest. Maar intussen heeft L’Oréal Paris een Mousse Absolue uitgebracht (gamma Préférence, 12 tinten, te vinden in grote en middelgrote supermarkten): een kant-en-klare permanente kleuring (mengen is niet nodig) die meermaals kan worden gebruikt. Fijn voor uw budget, want u hebt zelden een hele fles nodig, zeker als het maar om enkele retouches gaat. Dit zal de concurrentie zeker op ideeën brengen en voor meer keuze in de rekken zorgen.

5 Heb ik naarmate ik meer grijze haren krijg een lichtere of een donkerdere kleuring nodig?

Een lichtere haarkleur verzacht uw gelaatstrekken, maar dat is geen absolute regel. In principe dekt elke permanente kleuring goed, of het nu om lichte of donkere pigmenten gaat. U kunt producten van de nieuwe generatie zonder ammoniak gebruiken, zoals Olia van Garnier. “We hebben ontdekt dat een molecule, in een verbinding met een olie, het haar optimaal verlicht”, verduidelijkt Patricia Pineau (directeur wetenschappelijke communicatie, L’Oréal Research). “Het is het begin van een nieuw tijdperk: ammoniak, en de geur ervan, zijn niet langer nodig. Dat is nu al zo in kapperszaken. De olie bedekt de vezel opnieuw en omhult zo de buitenkant. De concentratie versterkt de alkalische stoffen in de vezel zodat de kleurstoffen beter uitkomen.” Het resultaat? Een mooiere kleur en beter beschermd haar.

6 Is haar kleuren aangewezen bij eczeem, psoriasis, na chemotherapie, bij uitgedund haar,...?

“Er zijn in principe geen tegenaanwijzingen”, zegt Paula Hegedus. “Maar het product kan op bepaalde plaatsen wel prikken. Het is beter om voor de kleuring een kalmerende ampul aan te brengen op de betreffende zones. Na chemotherapie of als u een geïrriteerde hoofdhuid hebt, kiest u best voor een verzorgend product dat uw haarkleur ophaalt (type Expert Mousse van Schwarzkopf). Het verdwijnt na vijf wasbeurten en verzorgt het haar omdat het een formule is zonder oxidanten, met zuiver natuurlijke pigmenten.”

7 Kan ik fijn haar met een toon-op-toon kleuring iets meer volume geven?

Een echte kleuring dringt door tot in de vezel en kan het haar na verloop van tijd fijner maken. Een toon-op- toon behandeling blijft aan de oppervlakte en omhult de haarschacht. Het gaat maar om een paar micron, maar het resultaat lijkt inderdaad dikker, dat hebben we ondervonden. Als u de neiging hebt om veel haar te verliezen, kiest u dus best voor deze oplossing. Ze is weliswaar minder dekkend maar ook minder agressief.

8 Hoe verzorg ik gekleurd haar het best?

De huidige trend zegt: met een pre-shampoo in olievorm die u minstens vijf tot tien minuten voor het wassen aanbrengt. In geval van erg droog of beschadigd haar kunt u de shampoo ook een nacht laten inwerken onder een handdoek. Om af te spoelen, kunt u azijn gebruiken. Die doet het haar glanzen en sluit de haarschubben sluit. Opteer voor de geparfumeerde en gemakkelijk te gebruiken variant met frambozengeur. Een wonderlijk duo, 100% natuurlijk, getest en goedgekeurd, is te vinden bij Yves Rocher. Een verzorgend haarmasker zo nu en dan is ook goed (max. één keer per week) om te voorkomen dat het haar gaat verzwaren.

9 Wat zijn biokleuringen en 100% natuurlijke kleuringen waard?

“Ze zijn net zo efficiënt als andere kleuringen. Maar let op: bio en 100% natuurlijk wil niet noodzakelijk zeggen dat ze geschikt zijn voor mensen met een allergische of sterk reagerende hoofdhuid omwille van de essentiële oliën die erin zitten”, waarschuwt Paula Hegedus. “Als u een jeukende hoofdhuid hebt, kunt u beter kiezen voor specifieke producten, zoals Senea, die tot 90% van de grijze haren dekken, zonder ammoniak.”

10 Is er een verschil tussen kleuringen voor mannen en die voor vrouwen?

“Technisch gezien niet”, verduidelijkt Paula Hegedus. “Maar voor mannen gebruiken we natuurlijkere, koude en matte pigmenten die niet glanzen en ook niet verkleuren. We focussen op dekking en camouflage door te spelen met de inwerktijd: vijf tot tien minuten. De manier van aanbrengen is ook anders, met een applicator die snelle stroken kleurt en niet met een borstel, zoals bij de dames. Want mannen hebben minder geduld bij de kapper!” Ga dus nooit samen naar de kapper voor een kleuring!

Info: Dessange, in de salons van het merk en www.e-dessange.com – Franck Provost, Garnier, L’Oréal Paris en Schwarzkopf in grote en middelgrote supermarkten – Furterer, www.renefurterer.com – Phyto en Vichy, in de apotheek of drogisterij en www.phyto.com – Sebastian, www.sebastianprofessional.fr – Yves Rocher, in de winkels van het merk en www.yves-rocher.be.

Virginie Draelants

Partner Content