10 verzorgingstips voor sportievelingen

Om het sporten aangenaam te maken, moet u zich extra verwennen. Stop alles wat daarvoor nodig is in uw sporttas: van douchegel en conditioner tot deodorant en waterproof make-up.

Sporten is uitstekend is voor uw figuur en uw gezondheid. Steeds meer vrouwen laten zich dan ook verleiden tot joggen, tennissen, fitnessen, fietsen, skiën of gewoon (nordic) wandelen. De cosmeticasector speelt daar handig op in en biedt allerlei verzorgingsproducten die specifiek ontwikkeld zijn voor sport- en buitenactiviteiten. Sommige zijn spitsvondig. Zo heeft het Zwitserse merk Unios een gamma op de markt gebracht dat helemaal in het teken van paardrijden staat en producten bevat voor paardrijdsters én hun viervoeters!

Sportieve vrouwen zien er graag goed uit. U opmaken om te sporten is niet zinloos, zeker niet als u voor een natuurlijke nude look gaat. Want geef toe, het is niet prettig om te horen: “Wat zie jij er moe uit vandaag!” Een joggingpak (liefst een elegant model in glad fluweel en ware Hollywoodstijl) of een casual outfit voor de yogales hoeft u er niet van te weerhouden om uw look te verzorgen. Hier zijn onze tips om te sporten in stijl, wat uw favoriete activiteit ook is.

Watersport

Zwemmen, aquagym, aquazumba,... Voor u het water in gaat, kunt u uw huid, nagels en haar maar beter beschermen, want water hydrateert de huid niet maar droogt hem verschrikkelijk uit. Door de chloor zetten de haarschubben zich open en raken uw nagels beschadigd.

Voor

Ga liever niet naar het zwembad met een kwetsbare huid. Een verzwakte hydrolipidebarrière betekent namelijk dat uw huid nog meer zal uitdrogen. Bent u verslingerd aan watersport, voed uw opperhuid dan regel- matig. Best enkele uren vooraf. Bescherm uw nagels met een kleurloze basislaag en masseer ze met een rijk verzorgingsproduct (Crème Abricot van Dior, Cuticle Food van Pronails).

Waterproof make-up associëren we doorgaans met zon, zee en strand, maar u kunt hem ook gebruiken om te sporten. Houd het evenwel bij het basisduo mascara en lang houdende oogschaduw. Voor de lippen volstaat een voedende balsem.

Na

Om de chloor kwijt te raken, gebruikt u een goed reinigend verzorgingsproduct voor lichaam én haar (Sun Care Hair & Body Cleanser van Aveda). Zo wint u tijd en vermijdt u een loodzware sporttas. Spoel grondig en breng vervolgens een voedende, droge olie aan. Olie voor diverse toepassingen kunt u gebruiken van kop tot teen (Huile Divine van Caudalie, Huile Nutriextra van Vichy, Huile Prodigieuse van Nuxe, het Dry Remedy gamma van Aveda). Superhandig!

Goed om te weten. Professionele en verwante merken met veel pigment, waarvoor soms inspiratie geput is uit de film- en modewereld, bieden make-up aan die ontworpen is om lang te houden in veeleisende omstandigheden (Make Up Forever, MAC, Bobbi Brown, Shu Uemura,...).

Wat als ik transpireer?

Sauna, hamam, Bikram-yoga (in een verwarmde zaal bij 40,6°C),... Zweten helpt om afvalstoffen (ureum, urinezuur) af te drijven, al is zweten niet nodig om gezond te zijn. Hoe dan ook voelen we ons gezuiverd nadat we eens goed gezweet hebben.

Voor

Breng geen verzorgingsproducten aan op uw huid (noch op uw lichaam, noch op uw gezicht), zodat uw poriën niet verstopt raken. Tijdens de inspanning kan een verstuiving met bronwater aangenaam aanvoelen.

Als u weet dat u veel gaat transpireren, draag dan geen of weinig make-up (eventueel een heel klein beetje waterproof make-up) en gebruik een doeltreffende deodorant. Kies liever geen antitranspirant om te vermijden dat uw poriën verstopt raken. Vergeet niet om voldoende te drinken! Drink liever kleine hoeveelheden om de 15 tot 20 minuten dan een liter in één keer.

Na

De aanwezigheid van bacteriën op onze huid zet ureum om in ammoniak. Vandaar de onaangename geur als we ons niet wassen. Douchen is dus een must. Vergeet ook niet uw huid te hydrateren. Een leuk product voor in uw sporttas? Het Body Milk Onder De Douche gamma van Nivea (bestaat in twee versies: Body Lotion voor de normale huid en Body Milk voor de droge huid, € 4,69 – 250 ml) hydrateert na de douchegel en voor het afdrogen. Niets dan tijdwinst!

Zaalsport

Turnen, fitnessen, dansen (zumba, ragga jam), squashen, pilates, toesteltrainen... In groep of met een coach is er meer sfeer, zijn we gemotiveerder en zetten we ons beste beentje voor.

Voor

Om het effect van het sporten te versterken, brengt u een corrigerende gel aan op de aan te pakken zones. Die strijkt de huid glad, draineert ze en doet cellulitis geleidelijk aan vervagen. In combinatie met lichaamsbeweging werken dergelijke afslankproducten veel beter, waardoor u gemotiveerd blijft om uw inspanningen vol te houden. Een klassieker is de Body Lift Cellulite Control van Clarins. Probeer ook eens een opwarmende massagegel uit die uw spieren voorbereidt op de inspanning (Sports Akileïne of Addax).

Hebt u geen zin om er tijdens en na uw sportsessie glimmend of rood uit te zien? Denkt u dat dit onvermijdelijk is? Niet per se. U kunt het probleem verminderen door de crème die u gebruikt om te fietsen of te skiën te vervangen door eentje met een lichtere textuur. Of nog beter, gebruik volgend trio: een voldoende vloeiend serum + een matterend verzorgingsproduct + een foundation die glimmen tegengaat (L’Impossible C-Rum van Sampar, Sébium Mat van Bioderma, Fluide Matifiant van Avène, Stay Matte Foundation van Rimmel).

Na

Neem een douche en geef de voorkeur aan makkelijk mee te nemen, compacte twee-in-één-verzorgingsproducten voor een snelle opmaakbeurt: een mooie lipstick die ook dienstdoet als blush, een oogpotlood dat eyeliner en oogschaduw kan vervangen, één of twee laagjes mascara, als u er al draagt, en wat matterende foundation of poeder om uw gelaat bij te werken. Ziezo, u bent klaar om uw dag verder te zetten!

Sporten in open lucht

Mooi weer, regen, wind, als we gewoon zijn om te fietsen, joggen of wandelen, kan niets ons tegenhouden!

Voor

Zorg voor een beschermend en voedend verzorgingsproduct. U brengt beter twee dunne laagjes aan (serum + aangepast verzorgingsproduct) dan één dikke laag te smeren (die moeilijker in de huid dringt). Vermeldt het product geen beschermingsfactor (factor 15 of 20 volstaat in de winter en in het begin van de lente), breng dan een specifieke vloeibare bescherming aan, die u makkelijk kunt meenemen (UV Essentiel van Chanel of Urban Environment van Shiseido).

Na

Hebt u last van een trekkerige huid, dan reinigt u ze best met micellair water (dat onzuiverheden aantrekt als een magneet), alvorens uw huid opnieuw te hydrateren en op te maken, en in plaats van retouches te doen die toch niet nauwkeurig zullen zijn.

Goed om te weten. De befaamde Tijgerbalsem is onmisbaar voor sportievelingen. Hij ontspant de spieren en voorkomt insectenbeten. Wist u dat de balsem ook een kalmerend effect heeft en de luchtwegen vrijmaakt? Naar hartenlust te gebruiken voor, tijdens en na het sporten (vloeibare versie: € 7,70 – 28 ml).

Skiën en wandelen in de bergen

Op grote hoogte neemt de uv-straling snel toe: elke 700 m met 10%. Het is dus absoluut noodzakelijk om u te beschermen tegen de zon (factor 30, 50 of 50+). Zelfs in lager gelegen gebieden (langlaufen) of bij ons (wandelingen in de zon) beschermt u zich best met factor 15 of 20. Zo schermt u uw huid ook af voor de bijtende wind. Vergeet uw lippen niet regelmatig te hydrateren, want uw huid is daar bijzonder dun en bevat geen talgklieren. Vergeet ook uw handen niet als u geen handschoenen draagt. Handig: uv-bescherming met geïntegreerde lipstick, zoals All Day met factor 20 van Louis Widmer of Photoderm Ski met factor 50+ (crème voor gelaat + lipstick in één) van Bioderma.

Goed om te weten. Koude vernauwt de poriën en heeft een verstevigend effect, maar kan de kleine bloedvaten doen uitzetten, vooral wanneer u snel van een koude naar een warme omgeving gaat. Gebruik een voldoende rijke crème tegen de kou als u last hebt van couperose.

Zo beschermt u uw haar

Als we sporten, maar ook gewoon dagdagelijks, is ons haar – samen met ons gezicht en onze handen – het meest blootgesteld aan invloeden: zon en wind, droge lucht, chloor,...

Voor

Bescherm uw haar door de vezels te omhullen met een zonnebescherming met uv-filter in de vorm van een nevel (te vinden bij alle merken, van L’Oréal tot Phyto) en een droge olie (speciaal voor haar of voor diverse toepassingen) die u in uw haarlokken en punten masseert. Kom niet te dicht bij de haarwortel om uw hoofdhuid niet vettig te maken.

Na

Spoel uw haar uit, indien mogelijk. U wilt geen shampoo gebruiken? Was uw haar met conditioner. Wij hebben het uitgeprobeerd. Ons verdict? Op vuil haar is conditioner niet voldoende, maar het resultaat is best wel overtuigend als u gewoon uw haar even wilt opfrissen (stof en zweet) en het weer in model wilt brengen.

Info : in de parfumerie – Givenchy en Philosophy exclusief bij Ici Paris XL – Aveda op www.aveda.be – Environ Skin Care op www.environ.be – Tijgerbalsem in de apotheek en in biovoedingswinkels – Nivea, Max Factor, Pantene en Rimmel in de drogisterij en supermarkt.

Virginie Draelants

Partner Content