10 trucjes om het u gemakkelijk te maken

Oplichters de pas afsnijden, de beste stoel in het vliegtuig kiezen, de toegang tot uw pc beveiligen, al uw e-mailadressen verzamelen. Het duurt allemaal slechts enkele seconden... als u weet hoe het moet. En het kan u daarna heel wat tijd besparen.

1 Veilig online betalen

Western Union en Moneygram zijn twee systemen waarmee u snel geld naar het buitenland kunt overschrijven. Ze zijn erg handig om bijvoorbeeld zoonlief uit de nood te helpen als hij aan de andere kant van de wereld zit en zijn portefeuille wordt gestolen. Ze zijn bedoeld voor overschrijvingen tussen privépersonen, maar jammer genoeg worden ze ook door oplichters gebruikt in transacties op koopsites. Daarom moet u als u online betaalt, altijd een systeem met een tussenpersoon gebruiken, zoals PayPal (www.paypal.be) of Ogone (www.ogone.be). Zij werken met de courante elektronische betaalkaarten.

2 Het beste plekje in het vliegtuig kiezen

Wilt u zo comfortabel mogelijk reizen? Breng een bezoekje aan de site www.seatguru.com. Deze gratis service geeft een gedetailleerd beeld (met kleurencodes) van de beste plaatsen in vrijwel alle vliegtuigen. Voer de naam van de luchtvaartmaatschappij en het vluchtnummer in... en reserveer de beste plekjes (meer beenruimte, stopcontacten in de buurt, enz.), of vermijd op z’n minst de slechtste (de stoelen aan de toiletten, of die u niet kunt verstellen).

3 In stilte werken

U wilt de mensen niet storen met de irriterende geluidjes die Windows maakt wanneer u een bestand opent of een e-mail ontvangt? Dat kan: schakel het geluid uit. Op de taakbalk, de horizontale balk onderaan het scherm, klikt u op het luidsprekertje. U ziet dan een langwerpig venstertje met een schuifknop waarmee u het volume kunt regelen. Zet het op de laagste stand of klik op Dempen. Uw computer zal geen kik meer geven......

4 Uw internetverbinding herstellen

Verbindingsproblemen zijn in 80% van de gevallen te wijten aan een slecht elektrisch contact. Voor u de helplijn belt, moet u dus controleren of de kabels van uw modem, uw router en uw computer goed aangesloten zijn. Als de verbinding nog altijd niet lukt, schakelt u heel de installatie volledig uit: de computer, de modem én de router. Wanneer u alles weer inschakelt, worden de instellingen hersteld en dat zal in de overgrote meerderheid van de gevallen het probleem oplossen.

5 Printerinkt besparen

Een volledige inktset kost bijna 60 euro. Zuinigheid is dus de boodschap. U kunt het verbruik van zwarte inkt (in tekstmodus) met 30% verminderen door van het lettertype Arial over te schakelen naar Century Gothic. Om het lettertype te veranderen, klikt u in het vakje met het lettertype bovenaan uw tekstverwerker. Nog minder duur wordt het als u Ecofont downloadt, een lettertype dat op Arial lijkt maar heel kleine gaatjes heeft en dus minder inkt verbruikt (u vindt het op www.ecofont.com)

6 Uw mappen beschermen

In Windows XP Home Edition kunt u de map Mijn documenten heel gemakkelijk beveiligen. Klik rechts op de map en daarna op Eigenschappen en op de tab Delen. Selecteer Van deze map een persoonlijke map maken. Als dat niet werkt, moet u het hulpprogramma Security Configuration Manager downloaden. U vindt het op: ftp://ftp.microsoft.com/bussys/winnt/winnt-public/tools/scm/scesp4i.exe

In Windows 7 gaat u anders te werk: klik rechts op de map en daarna op Eigenschappen. Klik op Delen en, onderaan, op Met wachtwoord beveiligd delen. Een koppeling onderaan brengt u naar het scherm Netwerkcentrum en delen. Selecteer Met wachtwoord beveiligd delen inschakelen.

7 De taakbalk verplaatsen

De taakbalk (onderaan het scherm, met de pictogrammen) kan naar links of rechts worden verplaatst. Om naar een film te kijken of vensters naast elkaar te openen, is een breed scherm prima. Maar in kantoortoepassingen wordt een deel van de horizontale ruimte niet gebruikt. Om de taakbalk naar een zijkant van het scherm te verplaatsen, klikt u rechts op een lege zone van de taakbalk en deselecteert u de optie Taakbalk vergrendelen. Daarna houdt u de linkse muisknop ingedrukt op een lege zone van de taakbalk en sleept u de aanwijzer naar links of rechts. De taalbalk zal aan de hoek van het scherm kleven. Laat de muisknop los. Bent u tevreden, dan klikt u nog eens rechts op de taakbalk en selecteert u Taakbalk vergrendelen.

8 Wisselende achter-gronden kiezen

Wilt u telkens als u Windows start een andere bureaubladachtergrond? Met Windows 7 kan dat. Ga in het menu Configuratiescherm naar Aan persoonlijke voorkeuren aanpassen en kies Bureaubladachtergrond. Windows toont zijn eigen voorraad afbeeldingen, maar u kunt ook uw persoonlijke beelden kiezen door op Bladeren te klikken en naar uw map met afbeeldingen te gaan. Kies Alles selecteren als u alle afbeeldingen wilt gebruiken, of maak een selectie. Klik daarna op Afbeeldingen wijzigen elke en kies een interval, bijv. 30 minuten, een dag... Klik ten slotte op Wijzigingen opslaan.

9 Sneller werken met de Windows-toets

De Windows-toets, tussen Ctrl en Alt, levert enkele handige combinaties op:

WINDOWS+L: ontzegt iedereen die uw wachtwoord niet kent de toegang tot uw computer. Handig als u even weg moet. Daarna moet u uw wachtwoord opnieuw invoeren.

WINDOWS+D: minimaliseert alle open vensters en toont het bureaublad. Ideaal om een pictogram terug te vinden dat verborgen wordt. Gebruik de toetsencombinatie opnieuw om alle geopende toepassingen weer zichtbaar te maken.

WINDOWS+E: om een nieuw venster in Verkenner te openen. U gaat recht naar de mappen en bestanden van Deze computer.

10 E-mailadressen in één programma samenbrengen

Hebt u een adres bij Gmail, een tweede bij Hotmail en een derde in Outlook? Wilt u al die accounts samenbrengen, zodat u ze in één programma kunt volgen? Kinderspel!

U wilt alles in Outlook bekijken

1. Klik in Outlook op Extra.

2. Klik op E-mailaccounts en op Een nieuwe e-mailaccount toevoegen. Let op, u moet de parameters van uw toegangsleverancier kennen (het zijn dezelfde als voor uw account in Outlook).

U wilt alles in Hotmail bekijken

1. Open uw account bij Hotmail en klik op Postvak IN.

2. Klik op Opties.

3. Kies Meer opties op de keuzelijst.

4. Op deze nieuwe pagina toont Windows Live (de nieuwe naam van MSN) 4 categorieën. Kies Account beheren.

5. Klik in deze categorie op de koppeling E-mail verzenden/ontvangen van andere accounts.

6. Klik op Een account toevoegen als verzendadres.

7. Voer op de volgende pagina het e-mailadres in dat u met uw account bij Hotmail wilt combineren.

8. Zend een controlebericht om te kijken of alles werkt.

9. Ga naar uw postvak voor het e-mailadres dat u hebt toegevoegd en valideer de bevestigingsmail. Windows Live weet nu dat u de echte eigenaar van het e-mailadres bent.

U wilt alles in Gmail bekijken

1. Open uw account bij Gmail.

2. Klik bovenaan op Instellingen, op Accounts en import en Emailberichten en contactpersonen importeren. Op de volgende pagina voert u het e-mailadres in dat u aan uw Gmail-account wilt koppelen. Volg daarna de instructies.

3. U kunt ook e-mailberichten vanaf een ander adres verzenden. Deze optie vindt u op de tab Accounts en import.

LET OP! U kunt berichten van maximaal vijf verschillende adressen downloaden.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content