10 tips om de levensduur van uw batterij te verlengen

Uren met uw computer of smartphone aan de slag gaan zonder te herladen? Zelfs niet in uw stoute dromen! In afwachting van een miraculeuze ontdekking, hier alvast 10 tips om de tijd tussen twee oplaadbeurten te rekken.

1 Verminder de helderheid

De meest nuttige tip om uw batterij te sparen is zonder twijfel de helderheid van uw scherm dimmen. Stel uw telefoon (of pc) ook zo in dat uw scherm al na een heel korte periode van inactiviteit wordt uitgeschakeld. Op de meeste Android-toestellen ligt dit minimum op 15 seconden. Als dit niet genoeg is, stel dan 30 seconden in. Twee minuten is echt niet nodig!

2 Verjaag de golven

Zoals het Koreaanse spreekwoord zegt: zonder Bluetooth, één uur langer. Schakel ook de wifi en vooral de eventuele gps uit die het grootste deel van de tijd nergens toe dient. Het vraagt wat discipline maar u zult snel bijleren. Een ander gezegde luidt: wifi houdt niet van reizen. Een paar honderd kilometer met de auto volstaat om uw telefoon een platte batterij te bezorgen. Boosdoener is de wifi- antenne die onderweg alle hotspots scant (lokale netwerken) die haar pad kruisen.

3 Laad zo vaak mogelijk op

De vroegere NiCd (nikkel-cadmium) en NiMH (nikkel-metaalhydride) batterijen hadden af te rekenen met het zogenaamde memory-effect. Het was – of is als uw pc nog op dit type batterij draait – aangeraden om de batterij geregeld volledig te laten leeglopen om ze dan beter te kunnen herladen. Voor de huidige lithium-ionbatterijen gelden heel andere spel- regels. Die moet u net zo veel mogelijk opgeladen houden. Sluit uw computer (tablet of andere) dus zoveel mogelijk op het net aan om de batterij optimaal te laten functioneren.

4 Let op met warmte

Onthoud dat warmte de prestaties van een batterij doet wegsmelten. Om haar van koelte te voorzien, doet u er dus goed aan het ventilatiesysteem (luchtgaten) niet te blokkeren. Plaats uw toestel niet op een kussen dat slecht de warmte doorlaat. Alle producenten van randapparatuur (Microsoft, Logitech) bieden tegenwoordig dragers met ventilator (€ 100) aan.

5 Stel de oplaadparameters in

Zorg ervoor dat u wordt gewaarschuwd als uw batterij bijna leeg is. Stel het alarm op 5 % of 10 % in. Dit geeft u de tijd om uw applicaties te sluiten of op zoek te gaan naar een oplaadpunt.

6 Leg uw apps het zwijgen op

Omdat ze multitasken (meerdere applicaties draaien simultaan) maken Android-systemen meer kans om te bezwijken onder de (ont-)lading. Met de app Advanced Task Killer sluit u automatisch alle niet-gebruikte apps. In het iOS van Apple klikt u twee maal op de Home-knop tot de Multitasking tray verschijnt. Houd het icoontje van een actieve app ingedrukt tot er een X verschijnt en klik erop om de app te sluiten.

7 Schakel de trilfunctie uit

De trilfunctie verbruikt meer dan de beltoon. Zet dus wanneer het kan de beltoon op ‘stil’ zonder evenwel de trilfunctie te activeren. Leg de telefoon voor u. Zo kunt u door het oplichten van het scherm zien dat u een oproep hebt.

8 Weiger nutteloze waarschuwingen

Bijna alle apps die u downloadt scheppen er een duivels genoegen in om updates uit te voeren en reclame en/of boodschappen te downloaden. Weiger waarschuwingen die niet echt belangrijk zijn.

9 Verwijder onnodige apps

Wat de instellingen betreft loont het de moeite om eens een kijkje te nemen bij Applicaties. Ga in Instellingen/Applicaties beheren alle applicaties af die u nooit gebruikt. In een paar seconden hebt u ze gewist.

10 Reddende tools

De meest recente Android-apparaten beschikken over een Power Saver– modus die applicaties verhindert om automatische updates uit te voeren als achtergrondtaak. Deze modus schakelt uw scherm, animaties en de trilfunctie uit. Deze modus wordt default geactiveerd wanneer er nog 20% energie beschikbaar is. Waarom de lat niet op (de maximum toegestane) 30% leggen? U kunt dit alles ook manueel beheren via de Android-instellingen. Maak gebruik van applicaties die deze instellingen in uw plaats beheren. JuiceDefender of Power Tune Up, bijvoorbeeld, zijn gratis.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content